Svenska Amatörradio grupper på Facebook

image.jpg Det finns ett antal grupper, somliga med många medlemmar.
Några är öppna men andra kväver godkännande som man verkar få rätt snabbt.
( skriver detta delvis för att testa uppladdning av bilder genom "bifoga fil" fungerar till 1 MB.
/ 73 Tommy
 
Jag blev just i dag utslängd från en facebook-grupp som heter Yaesu World Wide för att jag argumenterade för att BNC är en bättre kontakt än PL..

Tydligen får man inte ha avvikande åsikter än gruppens ägare, då åker man ut. (utan förklaring, så jag gissar att det var anledningen)
 
Det är precis det som är problemet med F.B, det är ett stort godtycke i vad som accepteras.
F.B är väl inget annat än ett digitalt kafferep hos en lynnig värdinna. Dessutom är det väl
bara runt 50% som är anslutna - själv har jag aldrig använt mig av systemet.
 
Facebook.... Njae, jag tror att det bara är en modefluga.
Användargrupper är ju inget nytt (se foxtango t.ex.)
Skillnaden där är att det, precis som på alla forum,
finns moderatorer och inget enmans godtycke som FB.

Men vad gör det, vi har ju HAM.se :)
 
Jag uppfattar FB som ett enda långt flöde av innehållslösa ostrukturerade "oneliners" som ibland kan vara upp till tio rader långa. Dessutom en form av enkelriktad kommunikation där huvuddelen av mottagarna kvitterar meddelandena med att gillmarkera ibland med en kommentar på tre ord med fem utropstecken efter. Oj vilket fint foto!!!!! (på ett immande kallt ölglas).

Själv har jag efter moget övervägande tagit in 19 egenvalda vänner på FB varav noll är radioamatörer. Alla är de närmaste inom familj och släkt. I stort sett samtliga inlägg som produceras är ytliga som ännu ett foto av tidigare likadana på hästen i stallet med rubrik men utan brödtext. Eller nu har vi kommit fram till Åre, i morgon skall vi köpa liftkort. Jaha, bra att veta var systern är. Utan FB har man annars ingen aning om vad en nära anhörig håller på med. Det är lätt att hamna utanför gemenskapen idag.

Väldigt många radioamatörer har ansökt att bli vän med mig på FB men jag har faktiskt avböjt samtliga förfrågningar då risken för ett helt ohanterbart flöde av meddelanden med låg substans är överhängande. Det nuvarnande flödet inom familjen inskränker sig till kanske ett eller två meddelande per dag som jag tycker är hanterbart då FB inte kollas varje dag.

Amatörradiogrupperna har jag ytligt skummat igenom men ser inte riktigt nyttan. Möjligtvis som broadcast dvs enkelriktad information riktad till många och där svar ej efterfrågas.

Sedan undrar jag om forumens storhetstid inte är förbi? Är det inte en försvinnande liten del av oss radioamatörer som också är forumamatörer. Oberoende diskussion och ämne så är det samma lilla gäng om 10 personer som håller igång och ytterligare 10 hang arounds som medverkar i periferin med oneliners men utan att egentligen tillföra så mycket mer i sak. Utanför denna lilla klick knapptryckare finns några hundra läsare som följer allt som skrivs utan att själva delta.

Diskussioner i smala väl avgränsade ämnen samlar i regel bara några få skribenter (sådana som kan formulera fler än tre rader) och diskussionerna blir sällan självgående utan dör ut i intet efter någon dag eller två. Diskussioner som handlar om allmänt tyckande kan därimot samla hela flocken som ibland löper amok som yra höns särskilt när uttryck "riktiga radioamatörer" slängs in som bete. Då hugger vargarna som utsvultna hundar.

Bland min mycket stora bekanskapskrets aktiva radioamatörer har jag kunnat konstarera att flertalet inte hänger på forumen utan istället lägger tiden på sin hobby. Kör radio, bygger radio etc. De använder Internet i första hand för att söka information men deltar aldrig i några diskussioner. Kanske blir slutsatsen då att ju mer seriös utövare av amatörradio man är ju mindre syns man på ham.se och andra forum. Inte sagt att alla de som skriver här är oseriösa men en hel del knapptryckare förekommer ju t ex inte i träfflistan på Reverse Beacon Network eller i andra sammanhang där deras radioaktivitet på amatörbanden eller som hängivna radiobyggare återspeglas.
 
Vissa av oss är hyperaktiva - ska inte du sola och köra radio nu, Bengt :)

Har sällan användning av RBN, men kan vara en bekvämlighetsfråga oxå, har inte orkar läsa manualen.

Många "lurkar" även på detta forum - de skriver sällan men läser trådarna. Sedan är väl de flesta frågor
i stort sett "avklarade" och det kommer inte så många nya amatörer längre, kan det vara en konsekvens
av att proven fått en lite mer vettig nivå?

Så antingen får vi komma på nya ämnen som faktiskt engagerar forummedlemmarna eller leva med
denna sinande ström av inlägg.

En annan orsak är nog att många blivit skrämda av det "malware" som spökade på den tidigare siten.
 
Det är inte nödvändigt att läsa någon manual eller installera något program Bengt. Knappa in din signal här så ser du om du är aktiv på banden. Förutsätter att du kör morsetelegrafi förstås. http://www.reversebeacon.net/srch.php

Inte många av forumamatörerna förekommer i databasen dock. ;)
 
Hmmm - kommer ju aldrig till skott - har genomfört något CW-QSO, men gnistan har aldrig infunnit sig ;)
Man kanske ska kasta bort alla mikrofoner?
 
Back
Top