Antenntråd vid isolatorn, längd..

SM7UZY

Well-Known Member
En fråga...

När man göra en dipol så använder man en viss mängd antenntråd till att fästa den vid isolatorn. Denna tråd är av viss ospecificerad längd, helt beroende av antenntypen etc.

Men.. min frågan är nu.. varför räknar man inte in denna ospecificerade längden tråden i antennen?
Själv använder jag en minimal ögla, men nu när det skall till större och tyngre antenner så kommer inte det funka, varför min undran för nästkommande antennerna.

T.ex. en en dipol där man viker tråden (obs ej folded) för att spara plats så räknas råden in i antennen. Dock så har man ett vist avstånd mellan så klart. Men varför räknas inte tråden in när man "snurrar ihop dem"?


Min fina bild:

dipol2.jpg
 
För att din fråga skall bli mer komplett så borde det kanske påpekas att det blir skillnad på svaret beroende på om tråden är oisolerad och gör kontakt eller om plastisolerad tråd används.

Även om man använder isolerad tråd och tvinnar tillbaka den över antennbenet så kommer resonansfrekvensen att påverkas. Ju hårdare man tvinnar, ju kortare överlapp och ju tunnare isolering i tråden desto mindre påverkan av resonansfrekvensen relativt en minimal ögla som du nämnde.

Om man istället ökar avståndet (tjock isolering mer luft mellan trådarna) så ökar påverkan på resonasfrekvensen och ju mer den tillbakavikta tråden vinklas ut ju större påverkan. På så sätt kan man få plats med en lång antenn på liten tomt genom att vinkla tråden några meter hit och dit mellan träd och buskar, visserligen på bekostnad av något mindre verkningsgrad men som i praktiken inte brukar ställa till några problem.

Användning av oisolerad tråd där tråden gör säker kontakt kommer inte att påverka resonansfrekvensen jämfört med en kort ögla. Visserligen ökar arean en aning och därmed kapacitansen så att resonansfrekvensen sjunker. Men det är så lite och obetydligt så man helt kan bortse i från detta.

Man kan alltså använda båda metoderna med gott resultat och längden på den tillbakatvinnade isolerade tråden behöver ju inte göras längre än nödvändigt. Riktvärden i mina kortvågsantenner är 20-50 cm beroende på valt band. I de fall jag får tvinna tillbaka mer tråd när en nyuppsatt antenn justeras in så klipper jag av överskottstråden och nöjer mig med ca 50 cm överlapp. Det ger tillräckligt bra hållfasthet/friktion och en lagom trim-mån om resonansfrekvensen behöver justeras av någon anledning.

Fast snyggt lödad ögla ser bra ut och håller mekaniskt bra men samtidigt försvinner ju frihetsgraden att kunna justera. Kan vara värdefullt att ha den möjligheten om en antenn klippts till för telegrafidelen och man vill höja resonansfrekvensen för att köra telefoni. Särskilt bra är det med lösa trådar i portabelantenner som ibland måste justeras in p g a omgivningens inverkan. Snabbt gjort att ändra mått på antennen om trådarna tvinnats med handkraft.

Jag brukar inte låsa den tillbakatvinnade tråden och ingen antenn sedan 1969 har rasat i backen pga att tråden glidit ur sin isolator. Men visst ett par varv el-tejp eller ett UV-beständigt buntband är väl en god idé. Det har hänt att jag varit så noga när jag tyckt att längden blivit perfekt och antennen varit tänkt att sitta uppe många år.

Ja det var bara några praktiskt hållna kommentarer på allt det här.
 
Last edited:
Man kan göra en vanlig knut också och lämna lite tråd hängande, kanske en halvmeter eller så. Då finns det bra trim-mån. Den fria tråden kan ju också tvinnas tillbaka om man vill ha fler frihetsgrader. Ja det finns många möjligheter.

/Roland
 
Tackar för de utförliga svaren.. det är ju så självklart när man läser!

Jag har bara lekt med isolerad tråd, men när du nämnde oisolerad... då trillade polletten ner! Ibland känner man sig lite dum när man borde kunna lista ut det där.. Men antenner är ett komplicerat område, och det blir bara fler frågor ju mer man håller på! Så man blir lite osäker..
 
Antenner är en hel vetenskap och svårt med strålningsvinklar, jorplan och reflektioner,
lägg därtill vågutbredning så blir det obegripligt men fungerar gör det. Som humlan ......
 
Back
Top