Förkortad 80-metersdipol

sm0kfr

Well-Known Member
Hej!
Jag har en förkortad 80-metersdipol, (2st spolar 66nH). Längd 18,65 meter. Resonansfrekvens ungefär 3590 kHz.
Fästpunkterna är 9 resp. 7 meter.
Matarkabel 19 meter RG58.
Mottagare i gemen hör mej bra men jag hör inte dem.
Vad kan det bero på?
Tacksam för något förslag.
Mottagaren är kontrollerad och är fullgod. (Kenwood 480SAT)
SM0KFR
 

Attachments

  • New short 80m dipole 2.5mm2 wire 66uH L18.65.pdf
    227,6 KB · Views: 28
Det spelar ingen roll att antennen är resonant på 80m den är ändå för kort.
En 18m lång dipol är sämre än en 40m lång dipol antar jag.

......men hör du verkligen ingenting?
 
Hejsan Ulf.
Det här var lite annorlunda och knepigt. Om man har halvbra antenn så är ju det vanliga att man hör ganska hyfsat men hörs dåligt då man sänder.

Hur mycket hör du av motstationerna om du använder en trådstump på några meter som mottagarantenn? Har du mycket hög lokal störnivå?

Trots det du säger om att "Mottagaren är kontrollerad och är fullgod.", så tror jag nog att det är den, och inte antennen, som på något sätt inte sköter sig.

73, Janne
 
Hej,
Det är nog så gissar jag att den är för kort och därför inte plockar upp så mycket kräm som en fullsize. Jag har tyvärr max 20 meter till förfogande på tomten.
Det heter ju att "kan man höra dem så kan man köra dem", men här är det ju tvärtom. Jag kan naturligtvis höra att de finns men de är svåra att läsa, medan däremot jag får fina rapporter tillbaka.
Jag tog min Kenwood till en kompis med en IC-7410 för att jämföra. Det var ingen märkbar skillnad mellan hans och min apparat, i hörbarhet, på hans fullsize 80-metersdipol. Jag har därför uteslutit fel på min Kenwood.
Många kommentarer har gjorts om detta "bakvända" fenomen.
När jag lyssnar på 80 med min 20-metersdipol (10 m) och jämför med min förkortade dito så är signalstyrkan lägre på 20-metersdipolen.
Jag tänkte att jag kanske kunde bli "enlightened" här på forumet.
73 de
Ulf
 
Om du får fina rapporter och det inte är fel på mottagaren så återstår bara en hög lokal störningsnivå som förklaring. Vad visar S-metern utan signal i SSB-läge med preamp till och utan dämpsats?

/Roland
 
Det är normalt så pass hög yttre naturlig brusnivå på 80m att det krävs en antennverkningsgrad på betydligt sämre än -20 dB (1%) för att det ska börja märkas på det mottagna S/N.
Däremot försämras utsända signaler i motsvarande grad.

En förkortad dipol som sitter någorlunda högt kan man uppskatta att den får en verkningsgrad av runt -7 dB eller 20% jämfört med en "full-size"nära resonansfrekvensen.
Detta påverkar inte mottaget S/N nämnvärt.

Om det är ett starkt yttre "man-made" brus kommer detta att dominera över det naturliga.

Något som kan ge en uppfattning om vad som begränsar är detta:
  • Är det stor skillnad i brusnivå när antennkontakten sätts i resp. tas ur?
  • Sjunker brusnivån snabbt på ömse sidor av resonansfrekvensen?
Är det så är det yttre "man-made" brus som är begränsande, och det som kan göras då är att dels hindra det att komma ut ur de apparater
där det genereras, och dels att hindra brusströmmarna att ta sig vidare via matarledningens utsida in i antennens matningspunkt.
För att åstadkomma sådant rekommenderas en eller flera strömbaluner eller "common-mode" drosslar.

Tyvärr finns det inga "patentlösningar" för att komma runt problem av denna sort, utan det krävs ofta ett systematiskt och mödosamt arbete i små steg innan det ger resultat.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Hej och tack för svaren alla.
Till Roland: Med pre-amp på och utan dämpning visar min S-mätare S7.
Utan pre-amp visar s-mätaren S5.
Till Karl-Arne: Det är stor skillnad med antenn i (S53590kHz som är resonansfrekv.) resp. ur. (S0).
+- 50kHz visar s-mätaren S5 resp. S4.
Koaxkabeln går 7 meter rakt ner från mittpunkten. Därefter går den längs med marken ca. 7 meter och sedan ca 4 meter uppför husväggen och 1 meter in till transceivern.
Jag undrar om detta kan vara ett problem att låta kabeln gå längs marken, om den "plockar upp# saker från jorden så att säga..
Jag skall prova med en mer direkt sträckning.
Än en gång tack för svaren.
73 de
Ulf
 

Attachments

  • coax feeder.pdf
    37 KB · Views: 17
Låt kabeln ligga kvar på marken. Jorda gärna koaxialkabelns skärm i ett jordspett där kabeln kommer ner från antennen. Jordspettet behöver inte vara längre än 0,5 m. På så sätt hindrar du störningar från datorer, nätdelar m m som finns i ditt radiorum att nå antennen via koaxialkabelns utsida. S5 i störningar är ju extremt mycket och har du tur så kan så enkla åtgärder som jag nämner ovan hjälpa. Du bör också använda en strömdrossel på koaxialkabeln någon meter ifrån radion eller där det passar. Små saker som i regel ger stora förbättringar.
 
Hej!
Jag ser nu att min fråga redan har utretts och besvarats under
Obalans mellan sändning och mottagning?
Jag hänvisar till den.
Tack för kommentarerna.
73
Ulf
 
Back
Top