Icom IC-V80E Kina vs Sverige

S

sm4oti

Guest
Jag har sedan några år en IC-V80E köpt hos SRS. På på vinst och förlust beställde jag enligt annonsen en fabriksny IC-V80E från Kina på Ebay för 600 kronor. När jag packade upp den så såg allt riktigt bra ut, men när man började titta lite närmare så började frågetecknen dyka upp. Följande har noterats:

- Radion såg fräsch och ny ut, men hade en massa förprogrammerade kanaler i minnet.
- AC/DC-adaptorn var CE-märkt med fin märkskylt. Förutom att den rent fysiskt inte passar i svenska uttag så undrar man om den verkligen är CE-godkänd. 230 Volt-stiften ser suspekta ut.
- PTT:n är sladdrig.
- Modulationen på sändaren är burkig och i största allmänhet väldigt dålig.
- Mottagaren tål inte HF från min andra 2-meters sändare när den sänder och jag har den för nära. Blir missljud i högtalaren.
- Bakgrundsbelysningen är betydligt sämre på denna kina-modell.

Jag började undra om detta var en kineskopia av originalet, vi vet ju alla att kineserna är otroligt duktiga på att kopiera, så jag började syna allt mycket mer i detalj. Även för ett vant öga kan detta vara svårt ibland, men min sammantagna bedömning är att detta trots allt är en radio som tillverkats av Icom. Verkar som Icom i så fall vill in på den gigantiska kinesiska marknaden och helt enkelt tillverkat en budget-variant som säljs i Kina till en bråkdel av priset i västvärlden. Kvaliteten är dock betydligt lägre.

Hur som helst blev detta ändå en bra affär för laddenheten och batteriet som medföljde skulle ha kostat bra mycket mer i Sverige, även om radion är kass. Om inte annat kan jag använda skalet till radion ifall jag skulle ha sönder min svenskköpta radios skal.

Så om du beställer via t.ex. Ebay, kom ihåg att ställa kritiska frågor innan du beställer. Kineser är mästare på att ljuga, så kan då vara svårt att veta med säkerhet vad man får, men då har man i alla fall försökt. Alternativet är att aldrig nyttja och beställa via dessa mer eller mindre seriösa sajter/försäljare.

73
Stefan

Icom.jpg
 
Det händer då och då, och genom tiderna att det förekom Kinesiska kopior av ICOM:s radiostationer.
Amatörradio, både handapparater och mobilstationer.
Men framför allt marina VHF-stationer kopierades flitigt.
Marin VHF är en stor marknad omkring i världen.
Ibland med väldigt lika uppbyggnad och funktion, och ibland med besparingar på "onödiga" kretsar som mikrofonfröstärakre, preemphasis deemphasis, ingångstegens delar för att få bra storsignalegenskaper, accar det finns samma storlek med bara en bråkdel av kapaciteten, EMC delar och inte minst det yttre, och plastkvalitet.

Jag har en LEICA kopia tillverkad i Ryssland, av den berömda tidiga småbildskameran från LEICA. Man kan fundera på hur det kunde löna sig att göra kopior av så små saker som kameror. Men det lär ha bidragit rejält till Rysslands ekonomi.

Tydligen är det alltid lönsamt att kopiera färdigutvecklad teknik.

de
SM4FPD
 
Det tydligaste exemplet på Sovjetisk piratkopiering torde vara Tupolev TU-144 "Konkordski", i princip en ren kopia av Concorde.
 
Hej!

Det finns inga skrupler för att kopiera.
Genomskådas ofta snabbt eftersom man många gånger glömmer att kopiera det väsentligaste. Det viktigaste är att utseendet är lika sedan är allt bra. Har sett många exempel på plats.
En annan företeelse är att bara sudda ut företagsnamnet från t.ex. Sverige. Sedan använder man samma artikelnummer. Även de ursprungliga namnen finns kvar. Trots att de knappast talar engelska så bra så skriver de identisk svensk originaltext på svenska. Mycket bättre än Google! Hur går det till? Enkelt med kopiering!
Man är fantastisk på att retuschera dokument.
En annan företeelse är oxo att patentera t.ex Europeisk produkter och det görs helt flagrant genom att kopiera manualer etc.
Finns inte tekniken så köp in det får kosta vad det vill och kopiera sedan.
Slutsats: Allt är tillåtet

73 de sm4anq
 
Ryssarna kopierade väl ett helt Boeing B17, med BC-348 och allt. US-9 hette väl de ryska varianterna av 348:an
//Tommy, SA2CLC
 
I natt har batteridatoranalysator kontrollerat det medföljande BP-264-batteriet. BP-264 finns inte som 2000 mAh hos Icom original vad jag vet. Icom original BP-264 är på 1400 mAh, så detta batteri undrar jag om det verkligen är ett original. Hur som helst var kapaciteten endast 53% och det inre motståndet 364 milli-ohm, så detta batteri är kasst.

Laddenheten hade även den finesser som vad jag tror inte Icom original har. Förutom att batterieliminatorn som medföljde var med fel och livsfarliga anslutningsstift på 230 VAC-sidan, så var den för klen (200 mA på sekundärsidan) för batterihållaren och dess inbyggda elektronik. Elektroniken ville ha upp till 400 mA.

Så sammantaget var det inte många rätt med denna produkt. Jag har skickat en reklamation via Ebay:s mejlsystem till leverantören i Kina och jag blivit erbjuden full kompensation, så vi får se vad det innebär.

China_Icom.jpg
 
Helt plötsligt idag kontaktade säljaren mig. Han vill att jag skulle ändra min negativa review till en positiv review på Ebay. Då jag tidigare fått tillbaka hälften av köpesumman, så erbjöd säljaren mig resterande halva för att ändra min åsikt i min tidigare review. Så fungerar det i Kina, det gäller att muta sig fram... :confused:

För övrigt så tar jag tillbaka min tidigare åsikt om att själva radion eventuellt skulle vara Icom original. Det är troligtvis en kopia, men omöjligt att avgöra okulärt. I kommande decembernummer av QTC kommer en artikel om detta mindre lyckade internetköp.

73
Stefan
 
Last edited by a moderator:
Ryssarna kopierade väl ett helt Boeing B17, med BC-348 och allt. US-9 hette väl de ryska varianterna av 348:an
//Tommy, SA2CLC
Du tänker nog på B-29 som ryssarna fick tag på ett eller flera ex. av och sedan körde med "reverse engineering."
 
B-29 kom att heta Tu-4 i sin sovjetiska skepnad.

Den var en ganska trogen kopia, med anpassningar till andra motorer och till metriska
materialdimensioner och måttsättning.

Tu-4 kom att flyga in på 70-talet inom det kinesiska flygvapnet.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Generellt angående trådens ursprungsämne, vill jag kommentera det hela
med det slitna uttrycket "man får vad man betalar för".

När man ser i en annons att en radio av denna typ och kvalité utannonseras
för en summa långt under vad som är rimligt, mindre än en tredjedel av det
pris den normalt betingar, är man nog en optimist av grandiosa mått om man
förväntar sig att det av en slump skulle röra sig om ett fabriksnytt exemplar
av originalprodukten.
 
Nja, det är nog snarare så att prisbilden i Sverige är ganska hög. Samma radio får man till ungefär halva slanten på många andra ställen i världen (t.ex. USA), vilket är deras "normalnivå", men det är en helt annan tråd...
 
Back
Top