Matningsimpedans med triangel-loop

SM5DFF

Well-Known Member
En uppgift för dem som har antennsimuleringsprogram:

Jag har satt upp en vertikal triangel med omkrets 86 m och basen uppåt, höjd 18 m över marken och matad 5 m ner från ena övre hörnet med 46,9 m RG-59. Lägsta SVF är, mätt vid änden av koaxialkabeln och med brygga gjord för 50 ohm, 1,7:1 vid 3585 kHz och 1,0:1 vid 7000 kHz. Vad kan man med ledning av detta dra för slutsats om impedanserna i matningspunkten? Är det troligt att det är kabellängden som gör att resonansfrekvenserna inte förefaller ha förhållandet 2:1?

Lennart
 
Hur seriempedansen ut i matningspunkten vid 7100 respektive 7170 (dubbla f från 3585) och vid 7200 ?
Vad använder du för matarkabel och vet du på ett ungefär (eller kanske t.o.m exakt?) hur lång den är ?
Vad har du använt som antenntråd ?

Har möjligen en eller två teorier men skulle vilja ha lite mer "hår på benen" först, därav frågorna ovan ?
 
Mitt inlägg gäller hur man med kunskap om matarkabeln kan veta impedansen i matningspunkten vid de angivna frekvenserna. Att jag har använt 2,5 mm2 plastisolerad tråd är väl ovidkommande i sammanhanget.

Jag glömde att jag har ett par meter extra kabel från fönstergenomföringen till SVF-bryggan, jag ska mäta längden vid nästa besök på platsen, men jag har ett svagt minne av att mätning med MFJ-269 och den angivna längden gav liknande värden.
Lennart
 
Last edited:
På 7 MHz så motsvarar den angivna impedansen ett värde i antennens matningspunkt av dryga 120 ohm realdel med försumbar imaginärdel. 3,5 MHz är svårare eftersom en vanlig SWR-brygga inte ger fasvinkeln för reflektionskoefficienten direkt.

Normalt blir det ett minimum i indikerat SWR när impedansen är rent resistiv, vilket antingen medför fasvinkeln 0 eller 180 grader. Fasvinkeln 180 grader medför impedansen < 50 ohm eller c:a 35 ohm, vilket transformeras i kabeln till runt 110 ohm, med en fasvinkel nära 0.

Orsaken till att det blir olika indikerade resonanspunkter mellan 3,5 och 2x3,5 MHz torde ligga i att fasvinkeln för lasten representeras olika efter transformationen.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack för uträkningen, då stämmer mitt antagande att det är den slumpmässiga längden på RG-59 som ger perfekt anpassning på 7 MHz och att en planerad förkortning på 5-6 meter kommer att ändra resultatet. Jag har nyss nosat upp en kabel som jag ska klippa till 8,3 meter och förlänga den befintliga med, då lär jag få det sökta mätvärdet på båda banden när längden blir en respektive två våglängder.

Tillägg: Med kabeln förlängd till elektrisk resonans visar MFJ269 SVF 2,5:1 och 122 ohm vid 6970 kHz. På 3567 kHz visar den 1,7:1 och 87 ohm. Antennen skulle behöva kortas av med någon meter men fungerar bra ändå.

Lennart
 
Last edited:
Du har har aldrig övervägt stegmatare? Nästan 50 m koax riskerar generera en hel del förluster...även på 80 m. En snabbkoll visade att ungefär en fjärdedel av affekten försvinner i koaxen (Belden 8241, 75 ohm) om den är perfekt anpassad.
Tore
 
Nej, triangeln ska bara sitta uppe under ett par vintermånader vid ett lånat torp. Avsikten är att jämföra dx-egenskaper och brusnivå med horisontell dipol och markmonterad vertikal, även den sistnämnda med 40 m matarkabel.

Lennart
 
Back
Top