RF Choke, placering

Absolut, för vilken/vilka frekvenser?

Om staketet är i metall så kommer det natutligtvis att påverka. Om det paralellt med och när någon av antenntrådarna så kan det påverka riktigt mycket.
Edit: Sitter staketet som på den gamla bilden, dvs "jordtrådarna" sitter i princip monterade på staketet?
 
20 och 40m hade varit bra!

Staketet är i metall, jordtrådarna ligger längs med stakettråden.
 
En spänningsbalun som får så skiftande belastningar brukar inte uppföra sig som man önskar, oavsett vad tillverkaren skrivit på den.

För att du ska få en sådan antenn att fungera så är nog en auto tuner ett måste. Som jag skrev tidigare och vad de utmärkta simuleringarna också påvisar är att impedansen varierar i din antenn från gissningsvis 20 -30 Ohm på 80m till flera kilo-Ohm på 40m och 20m.

Om du kan så försök förlänga dina motvikter - att du får mantelström i koaxialkabeln är ett tecken på att antennen även behöver den för att stråla, om du sätter in en choke så kommer du minska strömmen in i antenntråden och därmed få sämre verkningsgrad på antennen.
 
Här kommer simuleringar av närfältet vid 100W till antennen. Områden i gult till lila överskrider SSM gränsvärden för fältstyrka (E-fält) vid långvarig sändning.
sa7cng-20m-nf.png sa7cng-40m-nf.png
 
Tack för simuleringarna!

Jag upptäckte att mina problem med att radion stänger av sig berodde på spänningsfall i kablagen från PSUn, så förmodligen kan jag ta bort RF-Choken. För säkerhetsskull ska jag se om jag kan gräva ner några extra radialer.
 
Vad bra att det problemet löst sig!
Eftersom det är en asymetrisk antenn så rekommenderar jag att ha kvar choken. Även om det inte medför direkta problem som att utrustning stänger av sig så kommer du få ut störningar i elnätet, och omvänt, störningar från elnätet in i radion.
 
Säkringshållaren var Ok, jag hade bara använt en lite klen grendosa mellan radio och nätaggregat.

Idag bytte jag ut tråden till 0.25mm lackad koppartråd, och tog bort resterna av masten. Nu sitter det en liten ögla högst upp på vindskivan där tråden går istället. Antennen går att köra utan tuner på 15 och 10m. Dipparna hamnar på 4,13,21 och 28MHz. Även jag som vet var antennen sitter har svårt att se den, det ska bli intressant att se hur länge den håller. Priset var 89kr för 200m så det är ju inte hela världen om den skulle gå av, man får hålla ett öga på SWR-mätaren bara. Den har inte brunnit upp än, testade 100W RTTY som funkade.

DSC_0742.jpg
 
Varför matar du den i änden?
Du skulle ju kunna mata den som en dipol uppe vid nocken, då skulle ju alla (nåja) problem med obalans försvinna.
Koaxen du matar med bör gå att dölja invid taket och sedan diskret tas in via ett fönster.
 
Det är 0.25mm lackad koppartråd, nästan osynlig.

Jag ville gärna prova en "stealth antenn" eftersom grannarna har haft lite synpunkter på att antennerna är missprydande. Jag har haft en inverted V dipol för 40m/20m, men lyckades inte få ner SWR tillräckligt lågt, var tvungen att använda tuner för 20/40, SWR ökade kraftigt med ökande effekt.

Jag har däremot funderat lite på att ha en stegmatad dipol på vinden, för att göra några jämförelser med min ändmatade inverted V antenn. Det hänger lite på vad stegen tycker om reglar, gips och isolering.
 
Last edited:
Jag ville gärna prova en "stealth antenn" eftersom grannarna har haft lite synpunkter på att antennerna är missprydande
Jag förstår, inte kul att bli ovän med grannarna så man måste göra vad man kan och det finns många exempel på "antenner på loftet" som fungerar bra.
 
Sen gör ju skin-effekten att man inte tappar så mycket som man kunde tro på att gå ner i ledartjocklek. För DC minskar ju resistansen kvadratiskt med ökad diameter. Men för frekvenser där skin-effekten är påtaglig är det ju snarare omkretsen som har betydelse, dvs resistansen minskar linjärt med ökad diameter.
 
Jag ville gärna prova en "stealth antenn" eftersom grannarna har haft lite synpunkter...

Jag snackade med en som hade samma problem och körde med en 0,8 tråd som gick 15cm ovanför taket runt om (typ där dina vita reglar går samt ovanför stuprännan runt om). Nu hade han plastrännor och kunde köra 15cm ovanför dem. Han testade att ha dem på 10cm också, men fick ingen bra SWR. Men 15 var helt ok, och den syntes nada. Inte den bästa antennen, men riktig bra kompromiss antenn blev det.

Du har ju 200m av 0.2 tråd, så det är ju bara att testa! ;)
 
Jag har däremot funderat lite på att ha en stegmatad dipol på vinden, för att göra några jämförelser med min ändmatade inverted V antenn. Det hänger lite på vad stegen tycker om reglar, gips och isolering.

Koppartråd töjer sig lätt - det är väl enda problemet med en så tunn tråd.

En stege bör inte påverkas så mycket av det du radar upp - om det är trä i reglarna. Jag skulle nog välja
en 450 Ohm bandkabel - en sådan där med utstansade hål, en stege blir otymplig inomhus, dessutom
kommer bandkabeln inte utsättas för väder och vind utan vara torr och fin.
 
Ett betydande problem med att sätta antenner på loftet/nära huset är att den då oundvikligen plockar upp bruset från all hemelektronik. Ett alternativ kan då vara att ha en separat lyssningsantenn loop/vertikal placerad så långt från hus/grannar som möjligt.
 
Efter lite klippande och kapande lyckades jag få in användbart SWR på 20, 15 samt 10m. Jag bytte dessutom ut infästningen i borte ändan av tråden till en som är löpande med en mutter som vikt, vikten spänner automatiskt upp antennen och ger dessutom vika för vinden eller om något skulle belasta antennen.



IMG_20160526_145342.jpg


SWR_triband.png
 
Back
Top