Jordning av mast

SM5GLC

Member
Sommarens projekt är att få upp mitt Versa, det har bara varit på "ToDo"-listan i 15 år..

Har slagit ner jordspett i hörnen av gropen, och kommer att dra upp kopparkabel typ åskledare. Hur stor resistans kan man förvänta sig mellan två jordspett som är separerade ca 1,5 meter?

Och så 10000 kr frågan, hur i h-vete skall jag få in betongbilen genom grindhålet :( Inser attt det är någon meter för långt från vägen. Mitt ögonmått är inte vad det borde. Antar att det blir vinkelslip på stolpen....

Det här att sätta upp ett torn är betydlig jobb än man först tänker sig!

/GLC
 
Det finns betongbilar med "pump" vars "snabel" kan förlängas upp till 100 m. Kan det vara nå´t?
Vet inget om kostnad...

/DGE
 
Betongfickan jag fick låna av betongföretaget kostade inget extra (1986) Ett par flak öl, grillmat, skottkärror och några pigga kompisar och grannar löste problemet.
Jag skall själv försöka få upp mitt på nya QTH't i sommar, men där blir det en bergborrmaskin som får göra jobbet.
 
Tackar för tipsen!
En betongpump är tyvärr obillig, tror att det rör sig om 10kkr eller rent av mer! Billigare att köpa nytt staket, och det behövs tyvärr vare sig betongbil eller inte :D
Betongficka låter betydligt mera görligt. Får fundera lite till, har kvar att armera och fixa lite mer. Men det känns som man börjar se slutet på projektet.
/Lasse
 
Är det inte allra enklast och billigast att själv blanda ihop cement, sand och vatten bredvid gropen? Det har jag gjort några gånger då jag satt upp ett Versa-Tower med markfäste.

73,
Rolf
SM5MX
 
Eftersom jag är lat av naturen känns det inte som jag vill blanda tre kubik... Jag har något mindre än vad Strumech säger att en BP60HD behöver.
Jag vill minnas att betonggubbarna brukar säga att hobbyblandare ringer och beställer en bil när man har blandat 800 liter eller så :)
/Lasse
 
En skottkärra på jula kostar väl typ 250 balubas.. Köp en sån och fyll på vid vägen, gå.. tippa i gropen, och så om igen. Några vändor är det där gjort. Total extra kostnad 250 balubas =)

73 de Teemu SM0W
 
Du menar många vändor... typ 40 eller så. Tror inte att en alu-kärra från Jula överlever många betonglass. Näe då lånar jag nog en rejäl betongkärra. Men man måste också tänka på att tid är pengar, det kostar extra om betongbilen står i mer än 15 minuter vill jag minnas.

73
Lasse
 
Är det bara en meter som fattas så kan du göre en egen förlägnings ränna, den går att görarätt så många meter.
Tar man vibbfri betong så rinner det fin fint.
 
Ja, jag tog en skiva som fick luta ner i gropen, det gick alldeles utmärkt. Hade tänkt snickra en ränna men det gick väldigt smidigt ändå.
Nu är det bara resten kvar, loda in masten, och byta wire osv. Det är ett Versa 18m HD.
 
Back
Top