IC730 - Ton under TX, kass mod. Tips?

SM7UZY

Well-Known Member
Ok, nu behöver jag lite hjälp på vägen här.

Har en gammal IC-730 som jag älskar och kan inte göra mig av med. Men den har haft sitt eget liv den senaste tiden och jag har fått löda kallödningar, bytt en preamp etc. då den har släppt total TX etc.

Nu lider jag.. och radion av ett nytt problem som jag inte kan lokalisera riktigt. En ständig ton som ligger under TX oavsett mode. Modulationen är också fruktansvärd.

Jag bifogar en mp3 där jag sänder till en annan radio. Först AM, fast frekvens. Sen USB där jag ligger rätt, sedan går ner i TX frekvens 2kHz, därefter tillbaka, och sedan upp 4.5kHz ovanför mittfekvensen. Gör samma test på LSB, men där är moden fruktansvärd.

Jag misstänker uPC1037H som är en Double Balanced Mixer / Amplifier på DET kortet som handskas med modulationen och preampen. Men jag tror inte det är hela boven i dramat.

Sen finns det runt 10 stycken klass3 keramiska kondensatorer som jag kommer byta runt om i radion.
Men inte nog med det, den ligger den 1.5 kHz fel i frekvens på AM och USB (ovanför den rätta) och 0.5kHz på LSB. Men det kan jag leva med då jag vet om problemet. De ändra är lite värre.


Jag funderar på att begrava.. men har svårt då jag verkligen gillar den. Sen när man är ute och flänger så är det ju ingen radio som man behöver vara super rädd om... som... OJ! det kom en repa på min nyinköpta 1 miljon kr rigg..

Så har någon tips om vart jag skall felsöka denna ton.

(P.S. jag fick zipa filen då jag inte fick skicka upp en .mp3)
 

Attachments

  • ic730.mp3.zip
    1.000,1 KB · Views: 19
1. Prova att slå till Tx utan mikrofonen inkopplad.
2. Misstänk aldrig komponenter för denna typ av fel. ICOM använde på den tiden kodningar av hög kvalitet. IC-kretsar börjar plötsligt inte bli något annat, utan om de skulle kunna gå sönder så dör dom snarae.
3. Byt inte komponenter på måfå, trimma inget, då skapar du bara nya fel.
4. Dra åt alla skruvar i radion som håller kretskort. Särskilt de två små skruvar som håller kortet bakom displayen, man kommer åt dem underifrån bakom fronten, med en Philips 1, ungefär halvägs upp från undersidan.
5. Kolla strömförsyningen, dels spänningen, felet kan vara nätagget, eller DC pluggen. Där två stift är plus och två minus. De små hylsorna i pluggen kan man klämma ihop lite med ett vasst verktyg. Man kan misstänka nätaggregat att självsvänga och ge tonen.
6. Kör radion mot konstlast för att eliminera antennfel, som ger HF-feedback. Typiska fall har varit avbrott i skärmen.

de
SM4FPD
 
Kolla att det är ordentlig kontakt i säkringshållaren, en amatör här uppe hade problem med oxid i säkringen vilket ledde till en massa konstiga fenomen när han sände, i RX läge fungerade den perfekt.
 
Tackar för tipsen.

Glömde en hel del innan jag skrev.

4FPD:
1) Detta har gjorts. Samma fel, dvs. tonen ligger där.
2) Även om det är vitt "klegg" på dem? (kondensatorerna)
3) Än har jag inte gjort det, bortsett från den söndriga preampen innan. Men inget vid detta fel/felen.
4) Detta är gjort för ett tag sedan. Gick igenom alla skruvar etc. Det var många skruvar som var lösa.
5) Har provat med 3 aggregat (två switchade och en hederlig trafo), tonen ligger där. Stiften hade jag inte kollat, så jag gjorde det nyss. Tonen ligger där.
6) Konstlast är på. Tonen ligger där.

VJX:
Kollat, inget fel där. Har även kört med annan kabel.
 
Kan göra ett tillägg med min misstanke om uPC1037H. Amplituden från mic-ampen till signal input på uPC1037H är ren, fin och stark. Inget brum vid RX eller TX. Likaså carrier från IF-ampen, men något händer vid outputen (1), pin 3 där det ligger någon form av störning. Jag blev avbruten mitt i alla då mitt fina, men gamla oscilloskop pajjade.. också...
Så tills jag har fixat ett nytt så ligger mätningen vilande, och kollar med andra efter tips.

Lite sur för mitt oscilloskop.. det var en bra en.. men efter en koll så är det inte värt all fixa.
 
OK, jag höll på att skriva ett inlägg där jag misstänkte rippel från nätdelen eftersom tonen lät som 100Hz.
Du hade provat flera nätdelar utan att bli av med brummet, märkligt...

Jag kan tänka mej en situation där du kör radion utan hölje och att du har belysning från en
glödlampa som lyser på t.ex. en transistor eller en annan halvledare där själva höljet på komponenten inte skyddar mot det infallande ljusets frekvens,
utan signalen blir modulerad med just denna växelspänning.

Nu tänker du - han är fan ta mig inte klok. :eek: Jag håller med, det verkar ju långsökt att felet skulle vara något liknande.
Men det har faktiskt hänt mej en gång för länge sedan. Jag satt med den nätanslutna arbetslampan lysande rakt in på ett chassi med komponenter under tiden apparaten var igång.
Ljuset från lampan träffade en diod som var ljuskänslig. Nu var det ju ett annat fel som skulle åtgärdas så detta var en händelse som i sig var en bisak och som löste sig automatiskt när app-höljet monterades tillbaka.

Visst är denna händelse ovanlig, det erkänner jag villigt. Men detta har hänt mig, därför vill jag berätta...;)
Hoppas att du hittar orsaken till brummet!
 
Last edited:
Inte klok.. nejdå.. Faktum är att det kan låta rimligt med alla dessa frekvenser som lampor och andra saker släpper ut.

Dock är jag säker på att så är inte fallet här. Brummet, eller tonen kom mitt under ett QSO. Samt att jag har haft locket öppet några gånger innan i samma rum. Så just i detta fallet är jag säker på att så är inte fallet.

Annars fungerar radion som den skall. 100w ut, bra RX etc.
Dock märkte jag att när man modulerar/pratar i miken vid AM så ger effekten ner. Precis som med LSB/USB, fast tvärt om. Nu kör jag aldrig AM, men så har det inte varit innan, och detta måste ha uppstått samtidigt med denna ton/brum, om det kan hjälpa till.

Kollade på schemat igen... borde det inte vara någon oscillator/filer eller nått. Vad kan annars generera en sån "perfekt" ton/brum?
Och lyssnar man i början av TXen så oscillerar tonen upp mycket snabbt, så den ligger inte där hela tiden, för då skulle tone vara jämn även i början av sändningen. Samt att den moduleras tillsammans med miken då den dämpas när man talar (dock med samma frekvens), bara amplituden ändras.
 
Försök att koppla bort lutsteget, genom att lossa matningen av HF till slutsteget.
Lyssna sedan på exitersignalen för att se om okljudet finns även då.
Men då måste du ha en egen mottagare att lyssna lokalt i.

Man kan även med en annan RX lyssna på mellanfrekvenserna vid TX.

Vid TX AM är det vanligt att ALC tar över och det ser ut som om effekten sjunker vid modellering, så det är kanske inte något fel som har inträffat.

Hur låter en CW då, dvs en bärvåg genererad i transiverns CW trafiksätt.

Är oljudet konstant kan man låta 730 stå i TX, medan man lyssnar i en annan mottagare, och petar i den, tar på olika ställen och kort. Metoden kan då avslöja om felet är någon form av självsvängning.

de
SM4FPD
 
Hmm...modellering. :D Kom att tänka på en episod en gång i mitt jobb som radio/TV-lagare.
En kund hade problem med textbilden på sin TV. Vad säger du om den, Roy!
 
Har inte haft den tid jag ville med radion. Dock har jag kört pet-taktiken och konstaterar att tonen ändras vid DET kortet innan uPC1037H ampen. Något händer från mode-väljaren (där 8v skickas) in till trimspolar etc. för respektive band som sedan går gemensamt till trimkonding och en kristall på 9.0145MHz. "Jordar" jag trimkondingen med fingret så dämpas amplituden för tonen (nästan försvinner på USB) på RF utsignalen. Tar jag på utgångspunkten från uPC1037H så ger tonen högre amplitud sant med jordfelsstörning. Tal-modulationen ligger i stort set densamma oavsett om jag "jordar" trimkondingen eller ej. Likaså går inte radion ur frekvens / carrier. Har inte träffat på någon annan punkt i radio där tonen ändras.

AM RF powermätningen är gjort extern (som mer eller mindre alla mätningar). Kanske jag skulle sagt från början.. Lite roligt.. själv är man mitt uppe i allt och alla mätningar.. skall man sedan förklara så glömmer man hälften.

CW tonen låter som den skall, och vad kan se på spectrum på RF utgången så ligger där ingen "extraton" direkt, även om det är lite suspekt enligt den bifogade bilden. Kan ju ligga precis ovanpå/under CW tonen som "tar över" och gömmer sig där, som jag inte ser. Men troligtvis inte då bandbredden på CW tonen är mindre än själva "ton-störningen" . Dock slog det mig tanken att det är CW tonen som spökar. Gjorde lite snabba tester med att fimpa alla +8v CW matning, men tonen ligger kvar på de andra mode:arna.

Gjorde lite andra mätningar (bifogar bild). Centerfrekvensen RX är samma som radions till en början, därefter ändrar jag radions TX frekvens upp och ner enligt bilden. RX frekvensen är den samma hela tiden. Noggrannheten på radions frekvensdisplay är inte den bästa (noggrann), så den röda texten är ungefär. För mer exakt, kolla frekvensen i mätningen. De två sista mätningarna har jag satt offset frekvens på mätaren, med samma TX frekvens. Den näst sista mätningen ser man störningen där jag sedan skickar ut en 1750 ton (sista bilden). Kommer göra lite fler mätningar senare.

Alla dessa mätningar är RF från radion.
 

Attachments

  • mätning.jpg
    mätning.jpg
    398,5 KB · Views: 16
En enkel fråga, om du kopplar ur mikrofonen och sedan lägger dig i sändningsläge, finns tonen med då?
 
Japp.. oavsett mik, cw nyckel, mode, RF-effekt, steg. Alla mätningar i bilden ovan är utan mik, utom de två sista mätningarna i bilden.
 
Jag har en IC-745.
Den tappade PLL- låsning och drev omkring lite hipp-som-happ, lät förskräckligt i SSB-TX.
Dåliga trimkondingar i VCO-delen var orsaken (klassiskt fel tydligen)
Är det kanske samma problem med din radio.
 
En fråga som borde ha stolts tidigare: finns det här phenomenet på alla frekvensband?
de
SM4FPD
 
Söker man så.....

-------------------------
Symptom:

TX oscillations, or low spurious output.

Probable Causes:

1) Bad Q5 transistor on RF unit. 2) Bad electrolytic capacitors on PA unit. 3) Band switch is misaligned. 4) Bad drivers or PA transistors.

Cure:

Disconnect J2 connector on the RF unit and see if the problem goes away. If it does, then Q5 transistor is most likely bad (replace it with a 2SC2878B). If disconnecting J3 has no effect, examine the PA unit. Replace C18 and/or C23 capacitors if they appear swollen or overheated. Check alignment of the front and rear band switch wafers. If none of the above are causing the problem, then most likely the drivers or PA final transistors are bad.
If Q5 transistor on the RF unit is a 2SC945, it should be replaced with a 2SC2878B.
---------------------------


Kan eventuellt vara värt en koll.
 
tycker inte att det låter som 50hz + övertoner, men kan ha fel, tonen är väldigt stabil så den bör i så fall vara "kristallstyrd".
En bussvängning borde vara mer variabel i frekvens.

En tanke vore att det var en subton som på något sätt var påslagen - men något sådant är väl inte IC-730 utrustad med?
 
Lätt att skriva att man bör kolla med en spektrumanalysator, men det visste Du nog redan.

Om man ser en liten "skog" med pinnar bredvid huvudbärvågen är avståndet mellan
spurioserna ofta = resonansfrekvensen för biasnätet eller matningsspänningsnätet
till där problemet uppstår. Är avståndet litet (Hz, kHz) handlar det om ett LF-avkopplingsproblem,
exvis någon lyt som torkat. Eller att själva matningsspänningen är problemet.

Gamla Icom-riggar har ofta torkade lytar vid de interna spänningsregulatorerna.
Ett oscilloscope som man sniffar med kan avslöja mycket.

Så länge det handlar om låga spänningar
och effekter fungerar ofta "fingermetoden" för grundläggande felsökning. Annars kan man beväpna sig med
en liten keramisk konding av lämpligt värde och prova sig fram till det ställe där man kan se
att avståndet ändrar sig varaktigt...

Sedan skall man ha klart för sig att IC k a n åldras pga exvis att fukt penetrerar plastkapseln
och degraderar kislet inne i kretsen.
 
Är det inte någon här som kan MÄTA frekvensen på brummet (det som hörs precis i början på mp3-filen)?
I mina öron låter det som 100 Hz. Det som sedan hörs på USB är också samma ton, fast då är vfo-n tyvärr inte exakt inställd.
 

Attachments

  • ic730.mp3.zip
    1.000,1 KB · Views: 9
Back
Top