IC730 - Ton under TX, kass mod. Tips?

Det låter som 100Hz i AM läge.
Jag får en känsla av att sidbandsoscillatorn är modulerad med nätbrum.
 
Håller med om hundrahertzen. Verkar vara alldeles normalt nätbrum. Tvivelaktigt att en felfunktion i någon kretslösning skulle generera just den tonen/frekvensen. Jordfel? En skärmning som släppt?

Knepigt att det kom plötsligt under ett QSO.

Tillägg: Du har ju testat med flera olika nätdelar, så det är osannolikt att brummet kommer från strömförsörjningen. Du har tagit bort micen så det är inte skärmfel på den sladden. Har du kanske någon extrautrustning ansluten till något uttag på baksidan av riggen?
 
Last edited:
Det här spexet här är taget från början innan han talar om att det AM. Använde audacity för att skapa det.

Det verkar vara 100Hz som dominerar, 200Hz på andra plats, 50Hz är rätt långt efter sina övertoner.
 

Attachments

  • spec_am.jpg
    spec_am.jpg
    252 KB · Views: 22
Last edited:
Spexet !?! Du är rolig du.
-o-
200 Hz? Nu vart det intressant. Vad kan det komma från tro.
 
Last edited:
Spexet !?! Du är rolig du.
-o-
200 Hz? Nu vart det intressant. Vad kan det komma från tro.
Eftersom det finns en 100Hz ton som är 20db starkare så är en inte helt otrolig gissning att det är en överton av 100Hz:en ☺
 
Jo just.
Har aldrig funderat över eller tittat på hur en brumsignal ser ut. Kanske är det alldeles normalt att det finns övertoner av den här magnituden på den.
 
Har aldrig funderat över eller tittat på hur en brumsignal ser ut. Kanske är det alldeles normalt att det finns övertoner av den här magnituden på den.
Jo så är det.
Tänk på att dioderna switchar abrupt med skarpa flanker, det blir övertoner av det.
 
Många - inklusive undertecknad - brukar lägga
~0.1 uF över varje diod i en Graetzbrygga.

Det klipper spikbruset ganska bra...
 
Vad händer om du drar ner Mic gainet?
Då isolerar du hela mikförstären till ingången på den balanserade modultorn.
Blir det tyst kommer oljudet från någon krets före micgainspotten.
Fortsätter oljudet med nedriden micgain alstras oljudet i eller efter den balanserade modulatorn.

Riggen har en likspänningsomvandlare som ger glödström till dispayen, samt anodspänning till denna, matar eventuellt oxo någon negativ spänning.
Likspänningsomvandlare är misstänkta saker. Dock svänger denna på mycket högra frekvens

Bl.a med anledning v den bad jag dig dra skruvarna som håller dippen i sitt subchassi bakom fronten, jordpunkterna där är viktiga.

de
SM4FPD
 
OK! Nu är jag tillbaka...
Först.. tackar för alla svar!

Har spenderat en hel del tid på radion idag. Börjar få abstinens för att komma ut på etern igen..


Upptäckte några saker idag.

Steget är helt OK. Kopplade loss det helt idag då jag upptäckte att all uteffekt och amplitud försvann om man petade vid preamp komponenterna (på Main unit) som styr ALC controlern och RF power control inkl. SWR detector, som går till PAet. Så för att utesluta det så kopplade jag loss det helt och hållet, brummet är kvar.

Om jag mäter på RF uniten vid utputen till PA så ligger där brummet. Kopplar jag från mikinput (J6) ligger brummet kvar med 1/5 amplitud. Kopplar jag även bort J4 till kristallfiltret försvinner brummet. Kopplar jag in mikinput igen så höjs amplituden 1/5 del, till att gå upp till max när båda kontakterna är i.

Så felet verkar ligga mellan detektor uniten och en del av main uniten (signalen in från detektor uniten till main uniten). Mikpreampen som sitter innan detektor uniten har ren och fin signal, så den delen av main unitern är OK.

Mätte en del på detektor uniten och kristallen med trimkondingen. Man kan justera så att brummet nästan elimineras helt på ett band, tex. USB, men ligger kvar på de andra. AM har liten verkan med brummet och justeringen. Brummet ligger där även under CW (körde TX utan CW ton), fast mindre amplitud än vid AM.

Brummet amplitud går att justera på detecktorkortet (från extremt mycket som tar över voice, till relativ liten amplitud med ytterst låg effekt 0.15 watt vid 5watt voice amplitud), dock är tonen mycket hörbar, så det går inte köra så.

Så mina misstankar går fortfarande på detetorkortet eller något med det.



Så lite svar på frågorna här:

Jag har inte testat att köra på batteri helt. Har funderat på det, men har inte kunnat assa hit ett än. Så det ligger i planen.

Miken har borta, likaså alla andra saker som är till. Endast nätsladd, swr-mätare och konstlast är inkopplade. Har testat utan swr-mätare med, men det är inte därifrån. Testar både med mik och utan. Riggen är helt öppen utan skal.. dem mår inte bra. :( Störningen kommer inte utifrån och in. Har haft den på lagning innan detta felet kom till, var kallödning på RF kortet i den (har kollat det vid detta felet, kan inte se nått) så den har varit öppen innan utan några störningar.

Sidbandsoscillatorn, är det den som sitter vid detektor uniten som hanterar 8v carriern för banden? Det är den delen jag misstänker. Eller var sitter sidbandsoscillatorn?
Kollade pri-mixen och 2ND IF if idag då där sitter massa oscillatorer (och är inkopplade i mina tester), men hittade inget konstigt där.


Dock börjar jag misstänka regulatorn med sina 4 olika 8 voltsspänningar som t.ex. styr direkt band oscillatorerna. Det är 8 volt rakt in på dem från regulatorn. Så jag börjar fundera på om det kan vara nått med den. Skulle mata med annan 8v idag, men det blev för stor process.. natten kom fort.


Det händer inget med brummet oavsett mikgainen. Kollade det först. Signalen är ren efter preampen som går till detektorkortet och mixas med band carrier.. där händer det något då utsignalen från detektorkortet till main uniten är kass. Märkte idag att jag kunde justera brummet på detektorkorten, det jag nämnde ovan. Men jag har inte kunna lokalisera det mer än till kortet (om det inte ger backspänning från main unit /regulatorn), men har lossat utputen till main uniten, då är brummet/voicen borta på TX, men det säger inget)!

Mycket störigt fel detta.
 
Om man lyssnar på en egen sändare med separat mottagare och både sändare och mottagare står i samma rum så kan man få sådana brumfenomen som du beskriver. Typisk är att man har konstantenn på sändaren och ingen antenn eller en kort trådstump på kontrollmottagaren. Det ger nästan alltid upphov till mer eller mindre s k modulationsbrum men som inte kommer från sändaren i sig.

Så frågan är om det där brummet går ut i etern och hörs av andra när du har antenn ansluten. Bara så du inte letar efter något som inte finns och inte är ett fel.

Rätt metod för att mäta och lyssna på en egen sändare är annars att koppla ihop sändarens antennutgång via en effektdämpsats till mottagarens antenningång. För en 100 W sändare behöver du först en 50 dB effektdämpsats för att ta ner signalen till lågnivå kring 0 dBm ( 1 mW) och därefter kan du fortsätta dämpa c:a 60-70 dB med små dämpsatser till så du når en nivå kring S9 eller däromkring.

En sådan mätuppkoppling säkerställer att huvuddelen av signalen du lyssnar på kommer rätt väg och inte läcker mellan apparaterna. Dock bör monitormottagaren inte stå allt för nära sändaren.
 
Yes.. detta är nått jag har funderat på i andra sammanhang. Just hur nära man kan ha två HF TX antenner etc. så att man inte sabbar ena mottagaren när man sänder med den andra.

Men just detta felet är bekräftat av två utomstående personer vid OSQ (när radion hade skal och på sin plats). Först när felet kom (under OSQ), sen efter en test jag gjorde. Sen ligger brummet synligt på SWR mätaren, så detta brum kommer ut.

Jag har relativ primitiv mätsystem jämfört med riktiga system, så jag kan inte koppla ihop systemen tyvärr.


Radions frekvens är ut fas. Det har den varit sedan jag blev ägare till den.
Är mellan 1.0 - 2.0 kHz beroende band man kör. T.ex. ligger LSB 1.2 kHz över frekvensen, USB 1.6 kHz över frekvensen. Detta gäller både TX och RX. Och denna fasförskjutning verkar ha något sammanband med brummet då fasförskjutningen kan ändras via mode carriern på detekt kortet.
 
OK, jag ville bara tipsa om i fall att... Jag har jobbat en del med just det problemet när jag skulle få till perfekt medhörning av den egna sändaren i mottagaren och behövde dämpa ner mottagarens känslighet c:a 160 dB vilket inte är lätt. Signalerna läcker även in direkt från sändarantennen via nätkablar etc och det gör att tonen blir allt sämre och får överlagrat brum men som inte finns på den utsända signalen som går ut via antennen. Krävs mycket skärmning och filtrering. Problemet blir ju likartat när man bara vill kontrollyssna på den egna sändaren så som du gör.
 
Ja precis!
Jag själv har inte råkat ut för något sådan (än), men klart nått att ha i åtanken. Däremot har jag stött på liknade fenomen vid olika mätpunkter med att oscilloskop, men även med vanlig volt/ohm meter att skumme störningar kan hända.
 
et ger nästan alltid upphov till mer eller mindre s k modulationsbrum men som inte kommer från sändaren i sig.

Vad beror det på?

Edit: nu läste jag inläggen nedanför. Då tror jag att jag är med på banan.
 
Back
Top