Matning av vertikal med eleverade radialer

SA3BYC

Well-Known Member
Sitter och funderar och försöker simulera lite kring matningen av en vertikal med eleverade radialer. Känns som det är av akademiskt intresse, är väl bäst att bara prova, men funderar på om jag missar något?

Kan inte få ner radialer i backen på något vettigt sätt. Har dessutom praktist upptäckt att eleverade radialer fungerar mycket bra hos mig. Så fortsätter på det temat när jag nu innan nästa vintersäsong ska utöka, bygga och permanenta antennparken med nya vertikaler. Planen är 2 fasade för 40m i väst/öst och en kombinerad 80/160m L-vertikal en bra bit bort från 40m vertarna.

Tänker förankra en 90x90 staketstolpe i trä i backen, denna får sticka upp ca 3m. I denna fästs sedan vertikala radiatorn med isolerade fästen. Matningspunkten och radiatorns underkant hamnar ca 40-50 cm över mark.

Radialerna fästs med isolatorer längst upp på stolpen, ca 3m upp och sloopar ut åt sidorna.

Har tänkt sätta en kopplingsbox för matningen och eventuell balun/unun nere på stolpen i ungefärlig höjd med radiatorns matningspunkt. Vilket innebär att ca 2,5m av radialen kommer att gå neråt nästan vertikalt från överkant stolpe och isolator ner till matningsboxen.

Försöker fundera ut om detta arrangemang med matningen av radialerna kan påverka/försämra strålningsdiagram eller funktion på något sätt? har fastnat totalt och undrar om någon gjort något liknande eller har någon fundering?

Tills nu har mina vertikaler varit trådvertikaler med matningspunkt och radialfäste i samma plan, ungefär 3m upp från marken. Så detta är helt nytt sätt att bygga vertikalerna för mig. Därav alla funderingar och hjärnspöken ... hi

/Johan


Skiss vert antenn.jpg
 
Nej, som du ritat blir det inte bra,
radialerna skall utgå från matningspunkten rakt ut eller snett ned, måste radialerna börja 3m upp så skall du också flytta matningspunkten dit.
Eleverade radialer kan sitta på bara några cm höjd över marken, så de kan gott sitta i din matningspunkt, det viktigaste är att de är resonanta om de är eleverade.
Trimma en i taget och försök fördela dem, sätt de inte 10,15,20,40 utan hellre 10,20,15,40 så håller du ihop strålningsdiagrammet bättre i H-planet.

Vad är skälet till att du inte kan få ner radialer i (på) backen? du behöver absolut inte gräva ner dom utan låt naturen ha sin gång så får gräset/mossan göra sitt jobb, efter ett år syns radialerna inte alls.
Använd sådana här: http://www.clasohlson.com/se/Märlor-till-begränsningskabel/31-8418
(det enda bra som robotklipparna tillfört amatörradiohobbyn.)
Se bara till att radialerna inte korsar koaxialkabeln, då får du extra mycket HF tillbaka till radion via manteln ;)
 
Last edited:
Tack för synpunkter, börjar bakifrån och kommentera.

Radialer direkt på backen är inte görbart då jag har skogstomt på baksidan av Åreskutan med kanske maxiamalt 5m2 slät yta. Det lilla gräs som finns kan lätt klippas på 10 minuter med en hushålls sax ... Är i princip bara infarten som är slät och icke beväxt med allsköns buskar, ogräs å annan bröte i grönt ... Berg i dagen, kärr på baksidan ... ja vi pratar inte precis en vanlig radhus tomt här! Berättade jag att för 3 år sedan så hade jag förutom de vanliga gästerna i trädgården, älgar å renar ... en ungbjörn på besök :D Inte sett till honom på ett tag nu, vilket jag inte direkt är ledsen över. Kändes tryggt i det läget att som jägare ha tillgång ett 338 Win Magnum gevär som komplement till grilltången när man står i trädgårn å grillar!

Det som är trevligt och kanske orsaken till att de vertikaler med eleverade radialer jag haft, för banden 20m, 17, 40m och ett snabbt försök med 80m L-vertikal, fungerat så bra, är att jag bor i brytningsområdet för kopparmalm runt nedlagda Fröå gruva. Bara att knalla runt på baksidan huset å undvika snubbla ner i djupa vattenfyllda dagbrott där kopparn lyser i berget. Ingen aning om vad mark konduktiviteten är, borde väl mäta någon gång, men gissar den är synnerligen positiv för antenner.

Då så om jag tar till mig dina synpunkter så finns några alternativ att fundera på:

1, ner med radialerna 30-40cm över backen. Skulle säkert gå att röja undan lite i slyn å eländet å få till det. Återstår frågan vad som händer på vintern? Räkna med att en normal vinter, inte som skitvintern i år, så har jag ett snödjup på 100-120 cm som då begraver radialerna med råge. Detta är skälet att jag vid mina försök haft upp dem en bra bit över marknivå.

2. Flytta upp matningsboxen till toppen av stolpen å anslut radialerna däruppe. Då kommer det en ca 2,5m lång tråd från vertikalens underkant att gå nästan rakt uppåt till boxen istället. Är det kanske bättre än vad jag skissade på först?

Som sagt, lite att fundera på. Varför skulle det vara enkelt med sånt här? när det är så kul att hålla på med.

/Johan
 
En kamrat har också skogstomt med markradialer. Det enda stället han fick gräva lite var en stig som djuren trampat upp.
Det går alltså bra även i kuperad terräng,
 
En kamrat har också skogstomt med markradialer. Det enda stället han fick gräva lite var en stig som djuren trampat upp.
Det går alltså bra även i kuperad terräng,
Du är välkommen att höra av dig Igge. Vi hittar en lämplig vecka du kan komma upp och gräva ner lite radialer :D Jag står för kaffe å förplägnad, men förväntar mig även att du kommer upp å gräver upp tråden den dag jag ska flytta och hyresvärden så kräver.

Skämt åsido, kan vi "gräva ner" idén om markradialer en gång för alla! Jag kan inte, vill inte, kommer inte någonsin ens överväga detta! Frågor på det? Några tveksamheter om att det enda jag vill ha synpunkter på är eleverade radialer?

Åter till ämnet ...
 
Det är för långt att åka men kaffet låter gott.
En tanke slog mig, kanske heltokig men ändock en tanke i all välvilja.
Kan man inte invertera radialerna? Dra dom nerifrån matningspunkten och uppåt.
Jag tänker närmast på en parabolantenn för att förtydliga mig.
 
Jo du kan tro kaffet smakar gott Igge :) vattnet tas från en kallkälla en bit upp på berget bakom huset. Bättre än så blir det inte!

Tanken är inte tokig alls, tror jag. Har dock för mig att jag någonstans i floden av artiklar som finns och som jag läst att det inte ska vara bra. Har nog med den inverkan på impedansen man får av lutningen på radialerna.

Om jag inte missminner mig så får man bäst anpassning, läs impedans närmast 50 ohm, om radialerna sloopar neråt i 45 gr vinkel. En omvänd sloop skulle väl då driva iväg impedansen åt något håll. Men kan vara värt att fundera på, läs att simulera. Eller så kanske någon hoppar in och förklarar sambandet för oss här :)
 
Varför kan inte radiatorn börja i matningspunkte 2.5 m upp? Jag frågar med ref till p2 i ditt svar till XUN.
 
Känner igen ditt problem Johan. Satte upp en långwire vid stugan, under vintern
hade denna trillat ned så pass långt att en, antagligen, älg hade trasslat in sig i den.
Lyckligtvis så hade älgen slitit av DL-1000 tråden men det kunde ha slutat mycket illa!


Efter den episoden så vill jag precis som du ha upp mina trådar i luften så att älgarna går fria.
 
Du skrev i trådöppning att " Tills nu har mina vertikaler varit trådvertikaler med matningspunkt och radialfäste i samma plan, ungefär 3m upp från marken. Så detta är helt nytt sätt att bygga vertikalerna för mig."

Jag tror ditt gamla sätt kan sägas var mycket bättre än det du tänkt dig nu.
Nu förutsätter jag att vi här diskuterar kvartsvågsvertikaler och då är strömmaxima vid matningspunkten och radiatorns ström avtar ju närmare toppen vi kommer.
Om vi betraktar det nya byggsättet lite praktiskt kommer den del av antennen som strålar mest dels kortslutas genom dina radialers vertikala delar, som ju är nära inpå radiatorn, och dels genom att (om du har många radialer) skärma av strålning från radiatorn.
 
Ska försöka besvara frågorna efter bästa förmåga. Varför inte fortsätta med trådvertikaler som tidigare? Enkelt, för att jag vill placera 2 stycken för 40m bandet i linje, öst-väst och fasa dem för riktverkan. Då finns inga lämpliga träd att tillgå, utan det blir glasfiber master.

Fråga två hänger ihop med detta. Tänkt använda extra kraftiga glasfiber master som är 10m långa. Ska jag få plats med ca 10m radiatortråd och ha matningspunkten 2,5m upp, då måste jag spirallinda antenntråden på ca 7,5m av pinnen. Ett alternativ är förstås att vinkla ut tråden i toppen och låta det bli en L-vertikal, men vet inte hur det kan stöka till det map att de ska fasas? Vill helst inte använda längre master då de måste stagas. 10m varianten är så kraftig att jag hoppas den kan fungera ostagad.

/Johan
 
10 m metspö. 1.5 FK. Fyll spöets nedersta meter med rundstav. Montera "i topp" på stolparna.
Alternativt förlängningsspole långt upp på radiatorn och fäste såsom du tänkt dej och med den vertikalbärare du tänkt dej.
 
Jag har testat 18 meter spiderbeamsmast med 20 meter tråd lindad utefter masten för att "fördela tråden" utefter den aningen för korta masten. Två eleverade radialer användes och de påbörjades i matningspunkten, dvs helt i marknivå. De första 3 metrarna gick snett uppåt i cirka 30 graders vinkel ifrån radiatorn. En träpinne, model 50x50 mm, 2.5 meter hög, funkade som "mellanupplag" för radialerna, som sedan fortsatte 17 meter horisontellt på 2.5 meters höjd.

Antennen fungerade ypperligt för DX på 80 meter, så ser inte varför denna lösning skulle kunna funka hos dig också. Det finns alltför mycket teoretiker med simuleringsverktyg som sågar kreativa lösningar, men vi som kör ett DX eller litet contest emellanåt, brukar fråga oss fram bland tidigare DX-expeditionsdeltagare och få litet tips. Mitt tips erhölls av den inte helt okände RA9USU som med framgång använt denna lösning på kanske 5-10 olika expeditioner. Hans 80/160 signaler brukar vara ganska skapliga...

Bara mina 5 kopek i alla fall.

73 de RM2D, Mats
 
Ska försöka besvara frågorna efter bästa förmåga. Varför inte fortsätta med trådvertikaler som tidigare? Enkelt, för att jag vill placera 2 stycken för 40m bandet i linje, öst-väst och fasa dem för riktverkan. Då finns inga lämpliga träd att tillgå, utan det blir glasfiber master.

Fråga två hänger ihop med detta. Tänkt använda extra kraftiga glasfiber master som är 10m långa. Ska jag få plats med ca 10m radiatortråd och ha matningspunkten 2,5m upp, då måste jag spirallinda antenntråden på ca 7,5m av pinnen. Ett alternativ är förstås att vinkla ut tråden i toppen och låta det bli en L-vertikal, men vet inte hur det kan stöka till det map att de ska fasas? Vill helst inte använda längre master då de måste stagas. 10m varianten är så kraftig att jag hoppas den kan fungera ostagad.

/Johan

Mina 12.5 meters Spiderbeam är endast stagade kanske 5 meter upp, resten svajar fint i vinden. Den är stagad i tre riktningar endast och inget av dessa stag går ner till marken, utan är fixerade till staket, träd och lekstuga. En sån lösning borde kunna funka hos dig oxo om du nu inte låst dig vid "extra starka" DX-Wires mast... Jag tror inte den är så mycket starkare än konkurrentens 12.5 meter
 
De första 3 metrarna gick snett uppåt i cirka 30 graders vinkel ifrån radiatorn.

Det skulle fungera utmärkt,
bara de inte följer radiatorn upp en bit så som det ritades, det skulle kunna bevisas i ett simuleringsprogram utan empiri.
 
Hej, Johan,
den första ritningen du gjorde kommer att innebära att du inte längre har en kvartsvågsvertikal. Istället en kortare dito, med matningspunkten där radikalerna går ut. Den bit som är från koaxkabeln upp till radikalerna kommer att fungera som en matarkabel med en karaktäristisk impedans på gissningsvis ett par-några hundra ohm. Däremot är förslaget att låta radialerna gå i 30 graders vinkel uppåt från matningspunkten, rätt ok. De delar av radikalerna som lutar uppåt kommer visserligen att ha en ström som är motriktade mot den du har i det vertikala elementet, men spelar ganska liten roll med den vinkeln. Ändå, tror jag att lösningen med L-antenn är den bästa. Har du två sådana kan du dessutom låta de två övre 2,5 m hållas upp av en isolerad tråd däremellan. De två övre horisontella delarna kommer inte att påverka varandra nämnvärt. Men, en fråga är hur långt ifrån varandra du tänkt placera de två vertikalerna? Och tycker du att det är värt besväret att inte bara ha öst-väst-loober, och kanske en nord-syd-åtta där de två körs i fas?
mvh
Sture
 
Det skulle fungera utmärkt,
bara de inte följer radiatorn upp en bit så som det ritades, det skulle kunna bevisas i ett simuleringsprogram utan empiri.

Jag var litet för snabb och tittade inte i detalj på ritningen.

73 Mats
 
Tack för synpunkter:) sitter på Täby klubbens årsmöte ikväll. Så ska läsa och se om jag har lite kommentarer senare.
 
Lite erfarenheter från Kvarnhelgen
Efter att ha satt upp min G5RV så fungerade den inte riktigt bra och SSB-delen var uteslutet.
Jag tog fram hotstången (spettet) och gjorde ett lagom djupt hål för att passa min MOONRAKER AMPRO-80 med aluminiumrör för att passa på cykelstället. Passade i hålet i marken.
Tre radialer på gräsmattan med längden 17,5 meter. Jag blev så förvånad att det gick så pass bra.
Nu har jag klippt till 4 radialer 10 m, samt 4 radialer 5 m. och provat hemmavid på gräsmattan. Mycket imponerad!
Jag har därför beställt 40 mb samt 20 mb så är jag väl så påklädd inför nästa mobil eller portabelkörning. Det är lätt att byta antennspröt och radialerna är ihopvindade på en för pilkfiske handvevad snurra. Mer radialer lär det väl bli under eftermiddagen och tråden jag använder är DZ-wire UL. Liten lätt och smidig att snurra ihop.
Nu är jag lite konfunderad och hoppas ni kan svara på följande fråga.
Kan man bunta ihop några radialer, både korta och långa? Det underlättar mycket vid nedplockning samt utrullning samt att jag slipper massa knutar om egen part samt trassel. Kan inte lägga ifrån mig ett snöre utan att det slår knut på sig självt. XYL brukar hjälpa mig att trassla ut härvorna.
 
Back
Top