RM2D (SM6LRR)

RM2D

Well-Known Member
Hej på Er alla!

Det slog mig att jag aldrig skapat någon beskrivning av mig själv på HAM.SE. så håll till godo om Ni är intresserade av litet bakgrund till vem filuren RM2D är...

Min första kontakt med amatörradio var då jag gick i sjunde klass på Nolhagaskolan i Alingsås. Efter att ha plågats ett par lektioner med att försöka lära mig skriva skrivmaskin, insåg jag att det borde finnas mer spännande saker att spendera tid på under ämnet Fritt Valt Arbete. Min klasskompis hade valt Radio och Elektronik och då han berättade att det fanns en kortvågssändare som man kunde prata med hela världen från första minuten.

Sagt och gjort, skrivmaskinen byttes mot lödpenna och mikrofon. Första stapplande kontakterna gjordes sannolikt på 2 meter via Vårgårdarepeatern och från skolstationen SK6JQ. Efter ett tag vågade jag pröva vingarna på kortvågen och körde mitt första QSO där med en IC 701 och en tre elements yagi. Telegrafi var en förutsättning för att få anropssignal på den tiden och jag anmälde mig till Radioklubben VHASA (Vårgårda Herrljunga Alingsås Sändareamatörers) kurs för C-certifikat. Det var definitivt inte telegrafi som var moroten för mig, utan mer fikapauserna mellan de två långa telegrafipassen. Då kunde man köra ett eller annat SSB-QSO under uppsikt av mina "Elmers" SM6IKC, SM6GYB och SM6FHB. Efter en lång kurs på nästan ett år var man redo för att avlägga prov för C-certifikat i Göteborg. Inte gick det med en gång, utan jag bommade på telegrafin men klarade teorin. Nästa försök en månad senare i Borås tillsammans med mina studiekamrater Birgit och Fredrik. Denna gång var atmosfären i provlokalen betydligt mer gemytlig än i Göteborg och nervositeten släppte i och med detta. Vi klarade alla tre proven och efter en liten tid erhöll vi alla signaler i samma serie: Birgit SM6LRQ, Fredrik SM6LRP och undertecknad SM6LRR.

En gammal Heathkit HW-101 hade köpts från klubben i Alingsås (SK6DG) och en 12AVQ hade monterats med en radial per band på taknocken. Inga fantastiska grejer, men det funkade bra. Mellan 1980-1986 var jag MYCKET aktiv hemifrån och insåg efter en kort tid att telegrafin var långt överlägsen telefonin. Från att ha varit en SSB-tok blev det mer och mer telegrafi. Lumpen hägrade och jag fick höra talas om FRA... Efter ett QSO med Curt, SM5AHK (SK 2012) tipsades jag om Knutte Flink, SM0IN (SK 2002). Knutte var telegrafiansvarig på FRA och nyckeln till framgång om man ville dit som värnpliktig. Efter vanliga mönstringen blev jag vald till Kompanibefäl på I15 i Borås, men nu var det dags att visa framfötterna så man kunde testas i telegrafi av Knutte. Den dagen kom och jag och Fredrik LRP åkte till Säve Depå för "telegrafitest" med fingerade bokstäver. Alltså inte de morsetecken som vi redan kunde, utan helt skapade tecken med annan betydelse. Trots konflikten med redan inlärde bokstäver lyckades vi båda två bli utvalda till FRA. Fredrik påbörjade sin utbildning 1995 och jag min 1996.

Troligen var denna resa från Nolhagaskolans IC 701 till SL0CB och Lovön det som påverkade mitt liv mest. Efter VPL-tjänst 1986-1987 erbjöds jag anställning på "firman" och jobbade som radioassistent under tre år. Läste litet ryska under ett antal intensiva månader och grundlade intresset för världen på andra sidan Östersjön.

1990 var det dags för familj och första två barnen (födda 1990 och 1992). Amatörradio föll i träda och jag tittade inte ens på antenner då de uppenbarade sig framför mig. Emellertid fanns nog tanken att bli QRV igen och cirka 2004-2005 skakade jag liv i min Ten-Tec 509 QRP-rig och körde litet QSO från Torslanda.
År 2004 träffade jag min nuvarande fru (från Moskva) och efter ett par år i Sverige bestämde vi oss för att flytta till Ryssland. Jag erbjöds ett jobb som Operations Manager på ett stort IKEA-ägt köpcenter i Nizhny Novgorod (UA3T) och fick därefter frågan om jag ville bli ansvarig själv för ett likadant center i Rostov (UA6L). Jag flyttade runt till olika städer i Ryssland och körde från ett antal klubbstationer (RK6LWA, RL3A och RM5A). Tre års mödosamt arbete med att få rysk signal gav resultat 2009 då jag fick signalen R3/SM6LRR som första utlänning på många år som erhållit temporär signal. Ryssland gick sedermera med i CEPT och signalen byttes till RA/SM6LRR och därefter till RM2D.

Jag har sedan 2009 varit väldigt aktiv från egen station belägen i Naro-Fominsk (100 km väster om Röda Torget) och även från klubbar och på resor i Ryssland. Till vardags arbetar jag som Eftermarknadschef för ett större svenskt företag med geografiskt ansvarsområde Ryssland och CIS. Detta innebär att jag reser mycket till massor med även för ryssar exotiska platser som Chukotka, Magadan, Kamchatka, Jakutien, Tajmyr, Zabajkal, Kolahalvön, Kirgisien, Kazkhstans inland etc etc. Ibland tar jag med radion och senaste operationen kan Ni läsa om här: https://www.qrz.com/db/RM2D/0

Jag tycker om en massa inriktningar inom hobbyn men mest av allt contesting. Kör lika gärna CW som SSB-tester och både från hemmastation, klubbar eller små Holiday Style expeditions (under CQWW CW 2015 planerar jag att köra från Vietnam med callet XV2D).

Vissa har en vanföreställning att jag "sitter på läktaren" och kritiserar vad SSA gör för att utveckla amatörradion och se till att vi dels tar vara på de som en gång varit amatörer och försöker få dem aktiva igen, men också att vi rekryterar unga amatörer och ser till att de kommer in på ett bra sätt i hobbyn. Jag tror mindre på att en gång per år mastodontsatsa och sätta ungdomar på superstationer, snarare än att hjälpa dem etablera långsiktiga kontakter på lokal nivå med en "Elmer" som kan lotsa dem vidare in i hobbyn. Det ena utesluter inte det andra, vilket innebär att jag även stödjer satsninga i form av contesthelger på storstationer...

Mitt bidrag till ungdomsverksamhet är att jag i lugn takt försöker intressera min dotter (nu 8 år) för radio och för telegrafi. Hon börjar redan påminna mig om att det är dags att lära henne ett par nya tecken via den APP som jag laddat ner på min Ipad. Jag kör också contest ibland tillsammans med ryska ungdomar och om det är någon svensk ungdom som tycker att svenska tryggheten är litet tråkig, kan jag hjälpa till att arrangera en resa till en rysk superstation och se till att han/hon får nöjet att lära sig litet mer om Multi Single operation än de flesta svenska stationer är kapabla till...

Jag tycker om att engagera mig både internationellt och nationellt för att utveckla amatörradio. Det finns hundra olika sätt att stödja sådan utveckling och jag ogillar folk som placerar mig i ett fack som "på läktaren" bara för att jag inte delar deras prioritering hur man bäst utvecklar amatörradio i Sverige och i världen!

Genom att vara mycket aktiv på banden (vilket jag tror jag är) samt genom att komma med konstruktiva förslag och handlingar hur vi kan stimulera återvändande radioamatörer med nyväckt intresse tillbaka till hobbyn, samt attrahera nya, kan vi kanske på sikt få kontroll över utveckligen.

73 och vi hörs på banden i tester, i DX-pileups eller i QRQ- eller QRS-telegrafikontakter! Jag ställer väldigt gärna upp som motstation för Er som vill ta era första steg på banden med telegrafi. Min bugg går att justera till 5 WPM (25-takt) och jag kör lika gärna den hastigheten som högre hastigheter...

RM2D (SM6LRR), Mats
 
Last edited:
Har du tid någon kväll så är loopen avstämd på 3550, och nyckeln står stadigt på bordet :)
(dock går det trögt med åäö, men jag tror det väsentliga kommer igenom ändå)
//Tommy, SA2CLC.
 
Jag kör också contest ibland tillsammans med ryska ungdomar och om det är någon svensk ungdom som tycker att svenska tryggheten är litet tråkig, kan jag hjälpa till att arrangera en resa till en rysk superstation och se till att han/hon får nöjet att lära sig litet mer om Multi Single operation än de flesta svenska stationer är kapabla till...

Kan man passera som ungdom efter att ha passerat 40 så är jag intresserad Mats :)
 
Hej LRR. Det var roligt att få läsa din presentation. Må din radio funka länge, 73 SM6FRI Björn
 
Hej Björn! Verkligen skoj att höra från Dig! Hoppas vi hörs på banden framöver. Var ute i stugan i helgen och satte upp en 160 meters antenn... Inverted L var tanken, men det blev en lustig variant på den som startade vid marknivå och befintligt radialnät för 80-metersvertikalen (ca 2500 m), fortsatte sedan upp i min 18 meters mast och vek därefter ner till 3 metersnivån igen. Får se hur den "bastarden" funkar i kommande helgs Russian DX Contest. SK3W plockade dock upp signalerna med 7dB mitt på ljusa dagen så kanske den funkar som den ska...

73 de Mats RM2D (SM6LRR)
 
Det var roligt att råkas på 20m, Mats, synd att jag hade lite ont om tid. Det är lustigt hur lika våra radiokarriärer är. Även jag gjorde lumpen på Firman och jobbade där sommaren efteråt. Även jag hade en Argonaut 509 som min första icke-hembyggda rig. Fast min QRT-period blev mycket längre - första barnet, arbete och annat satte stopp 1993 och sen plockade jag fram min gamla FT-101ZD först i Juni i år... Ser fram emot att träffas igen.
 
Det var roligt att råkas på 20m, Mats, synd att jag hade lite ont om tid. Det är lustigt hur lika våra radiokarriärer är. Även jag gjorde lumpen på Firman och jobbade där sommaren efteråt. Även jag hade en Argonaut 509 som min första icke-hembyggda rig. Fast min QRT-period blev mycket längre - första barnet, arbete och annat satte stopp 1993 och sen plockade jag fram min gamla FT-101ZD först i Juni i år... Ser fram emot att träffas igen.

Hej Björn!

Instämmer! Var riktigt trevligt och råkas. Vi hörs säkert flera gånger på banden framöver.

73 de Mats LRR
 
Back
Top