Vädersäkra PL-259 kontakter

Om man nödvändigtvis o_O måste använda PL-259
är det enklast att köpa krymp/smält-slang.

En bra värme"kanon" får ej saknas i verktygslådan.

N är naturligtvis bättre ur fuktsynpunkt som artikeln konstaterar, men se upp för dom varianter där mittstiftet inte är fixerat
i konstruktionen. En sådan förbindelse som hänger vertikalt kan få innerledaren att halka
nedåt med tiden varvid ett glapp uppstår...
 
Hej Tommy m fl!
Den variant jag för längesen lärde mig av Erig SM4JD (sk), inte specifikt på PL-259, var först vulktejp, sen eltejp. Vulktejpen är tät men inte UV-beständig. Eltejpen är UV-beständig men inte tät. Eltejpen lindas från mitten nedåt till det är några varv på kabelmanteln utanför vulktejpen. Utan att kapa fortsätter man uppåt till man är utanför vulktejpen igen några varv. Sen drar man av eltejpen så den sträcks fast på underlaget. Det gör att yttersta lagren har öppningar vända nedåt. Jag har plockat isär några kontakter och aldrig sett något läckage i tätningen, kontakten ser ut som ny när man väl fått bort vulktejpen. Vi hade ett tag vatten i kontakt o kabel på repeatern men det var en kabelmantel i kortkabeln från antennen som hade en skada.
Med eltejp under vulktejpen som NSARC skriver blir det kanske lättare att öppna?
De skriver att PL259 är bra till 150 MHz. Där man kan styra impedanser som vid rigg, antenn och andra grunkor emellan som man bygger kan jag hålla med, men dubbelhonan de visar undviker jag på 144 MHz.
Jag håller just på med lite antenner och har några begagnade Vårgårda-antenner. Där konstaterar jag att deras dosor verkar hålla men de vita kabelgenomföringarna i dosorna faller i bitar. Deras grenkopplingar i stackningskablaget har krympslang med lim och även de verkar ha överlevt ca 20 år i luften.
/Jan
 
Sträck aldrig sista änden på eltejpen. Tejpen vill återta sin ursprungliga form och limmet orkar inte hålla mot. Klipp av tejpen och linda 3-4 varv utan att sträcka så släpper den inte.

Christer /fxr
 
UV-beständigheten på vulktejp verkar variera friskt. Förra rullen jag hade överlevde inte en månad på båten ens (skarvarna ligger på däck). Rullen jag har nu har jag haft skarvar tätade med, helt oskyddat på däck och i masttop, i tre år nu. Ser fortfarande fin ut och inga tecken på sprickbildning :)
Tyvärr var ingen av rullarna märkt "UV-säker" eller liknande, så det blir att pröva sig fram när den här rullen är slut...
 
Kanske kan man fråga personalen om mer spec. exvis UV beständighet, på den produkt man avser köpa.
Exvis då vulktejp på BILTEMA, eller Kjell o CO.
I alla fall har jag sådan tejp på några skarvar med N-don liggande på taket, tio till tjugo år lär de vara utan att visa några fel.
Så bra vulktejp finns.

Samma dåliga spec finner man idag på näsan alla produkter, knappt ens storlek, BILTEMA har exvis en mängd bra linor, för antennuppsättning etc. men inga är specade varken vad gäller UV eller tillåten kraft.

Var på JULA och ville ha M10 skruvar med 1,25 mm stigning, inga spec på förpackningen där inte, vid fråga i infodisken var det ett letande i datorn men till slut fick jag svaret att han inte kunde svara på saken. Sådana skruvar visade sig svår att få tag på, men på MC finns många sådana skruvar, och jag fann ett tillbehör till MC på BILTEMA där man kunde ta skruven.

Förr fanns gammal hederlig isolerband, tygremsa med tjära, var är den idag? Alla hade sådan i kökslådan förr.
Inte minst för att linda ishockeyklubbor med......Borde inte vara fy skam för antennjobb. Men se upp för Kina tjära som inte tål sol eller vatten...........eller vars kladdighet försvinner efter 11 månader.

De
Roy SM4FPD
 
FPD: Tydligen fick du tag i de skruvar du behövde, så jag är väl sent ute med tipset att kontakta Sifverts Skruv, de tycks ha allt man kan komma på i skruv-väg. Titta in på www.sifvert-skruv.se!
SM0APK Stig
 
Hej svart krympslamg med smältlim innuti kan vara svårt att få tag tror jag men
det finns sortimentslådor på BIltema i sorterade storlekar med krympslang med
Smältlim i tex i Haninge så finns
det där dom har isolerade kabelskor i någon hylla räknat ifrån golvet jag har själv
köpt en låda där till att isolera crimpta N Shunner kontakter.

Mvh Lasse sm0ydo
 
Last edited:
Det bör gå att tillverka krympslang med begränsad livslängd och som inte tål solen, eller inomhusatmosfär, skulle jag tro.
Men som sagt kolla med den kunniga personalen på BILTEMA.

Tack Stig för länken till skruvfirman, ofta är det dock så att de säljer till förtag och i bulk.
Skruvarna skall jag till trumbromsarna bak på husbilen, de fungerar som avdragare genom att det finns 3 st borrade och gängade hål, mkt smart!!!

Det där med att tejpa en skarv, som någon beskrev fick jag lära mig i lumpen vid skarvning av DL-1000, börja linda tejpen i mitten och ut till ena parten, vänd och linda över början och vänd vid andra parten för att slutligen sluta utan spänn i mitten. Då får man överlappande ändar och bara en öppen ände av tejpen. Nå var var nog den där isolerbandet av tjära den gången, som fanns i linjeväskorna. En sådan skarv höll längre än en veckomanöver.
Ja det var mycket nyttigt vi fick lära oss i lumpen, synd om alla som inte får lära sig något idag.

SM4FPD
 
Hej annars så finns det Rayschem krympslang i olika storlekar men jag vet inte om det finns
på Elfa och det är svårt att leta i deras online katalog tycker jag.Saker brukar ha olika namn
på olika företag tror jag så det är lite lurigt att leta runt

Jag jobbade på ett stort företag här Stockholm där man skarvade kablar och isolerade skarven med
krympslang i dom större dimensionerna där man använde gasolbrännare för att värma krympslangen
med.
 
Back
Top