"Mera contest färre amatörer"

Discussion in 'Allmänt om Amatörradio' started by SM7EQL, Jan 3, 2019.

 1. SM4UKE

  SM4UKE Well-Known Member

  När jag bodde i SM3-landet blev jag inblandad i en certkurs på den lokala klubben. Min uppgift var att undervisa teknikdelen. Efteråt kände jag mig väldigt missnöjd med upplägget. Hela kursen, alltså inte bara teknikdelen, var extrem korvstoppning under två veckoslut. Absolut ingen tid för att hämta andan. Nu var det förstås tänkt att adepterna skulle studera själva mellan men till vilken nytta var det att sitta och i rasande tempo lyssna på en föreläsare. Kom det några frågor så blev hela schemat förryckt om man fick stressa på ännu mer. Knappt någon av deltagarna begrep varför de skulle undervisas i teknik. Helt klart hade man misslyckats med att förklara skillnad mellan amatörradio och PR/PMR/mobiltelefon/WLAN. Pedagogisk kortslutning.

  Jag kan jämföra det när jag tog cert. Det var två terminer och gjordes grundligt av två herrar IRG och LLP. Jag kom in på ett bananskal i slutändan och fick korvstoppa mig själv för att komma i kapp men jag hade i alla fall merparten av tekniken efter 4-årig teknisk linje ganska nyligen. Men det var uppenbart att de andra fick lära sig allt både teoretiskt och praktiskt. Resultatet blev att man hade bra koll på mycket som man behöver veta och även har fått testa praktiskt, så den värsta mikrofon/nyckelskräcken har släppt. Med tiden blev det nog uppenbart varför teknikkunskaperna behövs. Man hinner också med en del samvaro på klubben och får reda på en massa där. Några upptäcker förstås att det här inte var något för mig och hoppar av. Dessa avhopp är säkert inget som hobbyn (eller de själva) lider av. Det kan ju ta ett tag tills man inser att något inte är rätt för mig.

  Det vore väl naturligt att fundera på varför så få verkar komma igång, för att prångla ut nya amatörer som det inte blir något av måste vara slöseri med energi som kan användas bättre. Jag kommer ihåg informationsmaterialet för nya amatörer som verkade vara inriktade främst för att informera varandra om att man skulle träffas för att käka pizza. Det hade säkert lockat någon på 70-talet men kom alldeles för sent när alla börjat med SMS, e-post... :) Samma var det när vissa på klubben var övertygade att det skulle vara jättehäftigt för ungdomar att använda packetradio - det är ju DATORER. Vem som helst som kommit i kontakt med internet, även om det så bara var via ett telefonmodem, finner nog att packet var rätt så passé då. Den som ville, och kunde tekniken, kunde däremot ha grejat häftiga förbindelser.

  För övrigt har väl aldrig förutsättningarna varit så bra för amatörradio som NU. Det finns mängder av billiga radiogrejer. Mätinstrument och komponenter finns i drivor om man orkar leta. Information på nätet kryllar det av. Men den nye amatören måste likväl ha en bra grund att stå på för att veta hur man kommer igång och kommer vidare. Kunskaper behövs för att hantera problem (störningar av olika slag) och för att kunna hantera de enorma privilegier som amatörradio (till skillnad från PR/PMR osv) erbjuder. Att många inte bygger utan köper grejer (och därmed går miste om mycket kul) är helt oväsentligt. Det kan också vara på sin plats att inse att faktiskt en del skulle klara sig gott med PR/PMR istället för att pådyvlas amatörradio. Kanske vill de gå vidare senare. Ofta hör man hur det framhålls vilken enorm kompetens som alla amatörer besitter men jag tycker snarare det är lite klent om man ska vara ärlig, eller kanske snarare väldigt ojämnt. Många verkar tyvärr också vara helt handlingsförlamade när det gäller att försöka lösa exempelvis störningsproblem. Här kan man funderar på vad problemet är, är det dåliga EMC-kunskaper (som ju i grunden mycket är radioteknik som radioamatörer ska vara experter på) eller brist på social kompetens (eller rädsla för att konfrontera andra).
   
  SM5XUN and SM7EQL like this.
 2. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  >>>Det kan också vara på sin plats att inse att faktiskt en del skulle klara sig gott med PR/PMR istället för att pådyvlas amatörradio.

  Jag har noterat att det pågår en sorts flykt från 2 m repeatrarna över till det nya fria bandet på 69 MHz där aktiviteten stundtals är betydligt högre än på 2 m. Det finns nog flera orsaker till det. De senare åren så har det pratats mycket politik på de lokala repeatrarna. Det finns några personer med tämligen extrema åsikter som inte hör hemma på amatörradio och som på något sätt slår an tonen där. Den som håller med eller inte opponerar sig allt för mycket är välkommen men andra motas effektivt bort.

  Det är en bit av den verklighet av amatörradion som en helt nybliven amatör kan mötas av och det är lätt att förstå att de mer städade mer genuint intresserade inte trivs med sånt snack och därför antingen slutar helt eller söker nya alternativ. Vad jag kan höra så är ordningen god på 69 MHz och närmast exemplarisk på 27 MHz där jag ibland också lyssnar av ren nyfikenhet. Ganska många av de som f n trafikerar 69 och 27 MHz är tillika radioamatörer så det enda som skiljer rent tekniskt är frekvenserna och själva utrustningen.

  Hur det ser ut i andra delar av landet vet jag inte men det är tydligt att många nykomlingar här nere inte finner sig bekväma på VHF-amatörbanden. Några går efter ett tag över till kortvåg men fastnar i regel i trivseltrafiken i ringarna. Klubbarna går också lite på sparlåga och mäktar inte med att ta hand om ev nya förmågor. De kanske stannar och fikar och håller ut ett halvår eller så men sen borta igen.
   
 3. sm5phu

  sm5phu Well-Known Member

  Det var i ditt sista inlägg på medlemsforumet som du krävde att alla dina inlägg skulle raderas:
  Saker och ting hände visserligen i ganska rask följd, men din begäran om radering av inlägg kom alltså inte som en reaktion på att du blivit avstängd.

  Nu ska du kunna ladda hem QTC på följande länk:
  https://www.ssa.se/logga-in/?referer=https://www.ssa.se/ssa/medlemstidningen-qtc

  Att du inte kommit åt QTC tidigare sägs bero på att du använt en gammal inloggningslänk, och hade inget att göra med din bannlysning från medlemsforumet.

  73,
  Jonas SM5PHU
   
 4. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Tack, då är jag nöjd. Skall prova inloggningen sen...

  Jaha, så det var alltså det sista inlägget om en "begäran" som räckte till för att den korta avstängningen på 7 dagar utsträcktes till avstängning på livstid.

  Är kanske inte så där jätteförvånad när det gäller SSA men det sänder ju samtidigt en varningssignal till alla andra medlemmar om att väga sina ord på guldvåg och sitta still i båten om man nu inte vill riskera att hamna i onåd hos ledaren.

  Tänk om PTS tillämpat samma fyrkantiga retorik när SSA krävt både det ena och andra. Avstängning på livstid. Det hade varit bra dock... :)

  Slut i rutan som Ika sa....
   
  Last edited: Jan 10, 2019
  RM2D likes this.
 5. RM2D

  RM2D Well-Known Member

  Jaså Bengt... SSA är lika tuffa i nyporna som tidigare :) Jag hade en tanke på att kanske återvända till SSA-medlemskapet, men avvaktar nog litet tror jag... Det verkar inte hänt så mycket sedan jag beslutade att ta min Mats ur skolan för ett par år sedan. Forumet verkar vara under "god kontroll" förefaller det som :) Vad var anledningen till att Herr EQL fick livstids avstängning mån tro?

  73 de LRR
   
  SM7EQL likes this.
 6. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Länge sedan man hörde av dig Mats...

  Nja, jag avvek från ämnet i trådrubriken ungefär på samma sätt som Herr PHU gjorde här i min tråd. Efter den första eller om det kanske var efter den andra varningen så klagade jag lite allmänt om att det var lågt i tak och det gillades inte heller. Pang borta...

  Nu är jag i alla fall avstängd på livstid och det kanske gör att regimen där mår lite bättre. Vet inte. Efter den incidenten så har TDE utsetts till forummoderator och vi får hoppas att han gör sitt jobb så att alla medlemmarna är fogliga och tycker rätt saker om SSA. Jag tar inte detta spektaklet så himla allvarligt då aktiviteten där är ständigt låg och det är som det är med SSA.

  God fortsättning!
   
  RM2D likes this.
 7. RM2D

  RM2D Well-Known Member

  Då förstår jag bättre hur det gick till :)

  Jo, har varit ett ganska intensivt arbetsår med 31 tjänsteresor (kortare och längre), så radioaktiviteten var icke som den var året innan. Men likväl loggades väl ett femsiffrigt antal QSO från RM2D och ytterligare några tusen från XV9D i månadsskiftet nov-dec. Måste fixa en KX3 eller KX2 så jag litet enklare blir QRV från mina arbetsresor i UA1,8,9,0 / UN och JT. TS-590S och Expert 1.3 är för tungt att ta med sig tillsammans med allt annat som behövs på resorna. Under majhelgerna (4-11) blir det premiärresa till Armeninen och kanske man blir QRV därifrån om min EK-kompis kan hjälpa mig med licens. Det är dock först och främst en familjeresa så ingen prio på radio. Nästa radioresa blir favorit i repris (Vietnam) mellan 16 nov och 2 dec. Ska se om jag inte kan fixa med mig en 22 meters spiderbeammast och fokusera på 80-160 meter. Många verkar behöva XV på de banden både i EU och NA.

  God Fortsättning du oxo!

  73 de Mats
   
 8. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Det blev inte kört så mycket förra året men det hanns med ett tjugotal bygg- och renoveringsprojekt. De senare två stycken BC-611-E samt att jag konstruerade en heltransistoriserad version av BC-611-E som fick samma specifikationer som originalet och uppbyggt på ett skrotat chassie så att exteriören behålls. Det finns nu tre fungerande apparater kristallstyrt på 80 m bandet. Uteffekt ca 0,5 mW men som har gett 8 km räckvidd över fri terräng.

  Till sommaren skall det väl lekas mer med de apparaterna mest för att se hur de kan tänkas ha fungerat under WWII och landstigningen i Normandie på D-day.

  Håller i skrivande stund på med en ny helt egen design av QRP-transceiver som fysiskt får plats i bakfickan på ett par jeans. Inbyggda laddningsbara batterier som medger 10 W ut i några timmar. Blir för 14 och 18 MHz telegrafi. Antenn ett sånt där Ra200 spröt av den gamla modellen med sex vikbara sektioner plus två extra i toppen som kan gängas på. Då blir total längd ca 5 m vilket passar bra för både 14 och 18 MHz. Inbyggd Tuner. Ihoppackad antenn 43 cm och väger lite.

  Jag brukar ju ta en eller två turer ner till de grekiska öarna nu på våren sommaren och tycker det är kul att köra radio från stränderna där det ofta är fantastiska utbredningsförhållande över saltvatten. Går alltid att få pile up från både Japan och USA plus ganska många svenskar som brukar ropa in. Men min nuvarande utrustning baserad på KX3 är ganska otymplig att släpa längre sträckor, ca 5 kg och inbyggd i batterilådan till Ra200 försedd med bärrem. Plus ett paket med antennerna.

  Den nya radion i bakfickan kommer att bli en bekvämare lösning som man kan ta med på ett helt annat sätt när det spatserar runt i naturen och byarna. In på restauranger och så utan att väcka uppmärksamhet. :)

  Har ganska mycket på gång här som vanligt och längre fram till våren så skall jag fortsätta laborera och mäta på portabelantenner till den nya radion.
   
  SM7FBJ and RM2D like this.
 9. sm5phu

  sm5phu Well-Known Member

  Svaret på Mats fråga finns ju att läsa bara några rader längre bak:
  Men tänk så fort det går att vrida till saker och ting mitt framför näsan på oss och hitta på en alternativ version:
  Det ursprungliga ämnet för den här tråden intresserar mig faktiskt.

  73,
  Jonas SM5PHU
   
 10. RM2D

  RM2D Well-Known Member

  Tack för förtydligandet Jonas. Min ringrostighet på diverse forum får väl åberopas som orsak till ouppmärksamheten att läsa bakåt i tråden :)

  Nu klarnade bilden och jag inser givetvis att hedersmedlemmen i SSA, Bengt EQL, bröt rejält mot forumreglerna och måste acceptera livstids avstängning för det fräcka tilltaget att vilja radera sina tidigare inlägg i forumet :)

  73 de Mats LRR
   
  SM7FBJ, SM7EQL and SM6FPG like this.
 11. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Hmmm. Jag tror inte du behöver arbeta så värst mycket mer på ditt CV Jonas. Du har nog redan uppfyllt alla relevanta kriteria som krävs för att bli head huntad som nästa SSA ordf. Lycka till när det blir dags.

  >>>Det ursprungliga ämnet för den här tråden intresserar mig faktiskt.

  Satsa då din överskottsenergi på det ämnet istället så blir det nog bra skall du se.
   
  SM7FBJ likes this.
 12. sm5phu

  sm5phu Well-Known Member

  Du kan vara lugn, jag kommer aldrig någonsin att bli ordförande i SSA.

  73,
  Jonas SM5PHU
   
  SA3BYC and SM7EQL like this.
 13. SM2OWW

  SM2OWW Well-Known Member

  Off-Topic

  Säga vad man vill om ledningen,
  men ostraffat gör man det inte...

  Back-On-Track
   

Share This Page