Ny!

Discussion in 'Nybörjare' started by SA0HPE, Aug 6, 2017.

 1. SA0HPE

  SA0HPE Member

  Hej alla, Jag har ett färskt cert (2 månader) och helt en nyinköpt radio YAESU vx-8DE (som verkar vara en "icke amerikansk" version av vx-8DR), jag har hittils inte tryckt på PTT men jag har börjat lyssna och inser att det är rejält tyst i den del av Nacka där jag bor så jag måste nog investera i en bättre antenn misstänker jag.
  Tycker det är svårt att hitta frekvenser med aktivitet, har testa google men mycket är rejält gammalt så jag undrar var jag kan hitta info. som är "up to date"?

  Just ja; En sak till: Jag har lyckats få fart på APRS
   
  Last edited: Aug 6, 2017
 2. SM7SEK

  SM7SEK Administrator Staff Member

  Hej och välkommen till världens bästa hobby!

  Eftersom du har en VHF/UHF radio så skall du i första hand spana in repeatrarna som finns i ditt område. Dom är just till för effektsvaga stationer med små antenner det vill säga handapparater. Skall du försöka dig på lite längre avstånd så är det en en yttre antenn med höjd som gäller.

  Repeaterlistor och annat bra att ha hittar du hos SSA. http://www.ssa.se/repeatrar-fyrar/
   
  SA0HPE likes this.
 3. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Först välkommen till klubben! Hoppas du kommer trivas som alla vi andra.

  Länken som, SM7YES länkade till kan du hitta repeatrar med. Du skall höra nån på dessa:

  .600* (huvusta), .625 (där du bor, nacka), .6625**(*), .675**, .6875***, .725**, .7625* (typ hägersten nånstans), .7875***

  * = du kan ha svårt att träffa dessa med gummipinnen utan för mycket brus, 10km avstånd till nacka. (testa olika platser i huset, kör ut radion genom fönster (då skall det gå, om du är mot norrväst). :) Inne i stan är det inga problem att träffa dessa, kör själv dem med gummipinne och 5w då och då.
  ** = dessa kommer du få svårt att träffa, om du kan det överhuvud taget.
  *** = dessa hör du endast.

  Detta är min vilda gissning från Nacka. Men 145.625 är bara ett stenkast ifrån där du bor, så den skall du träffa utan problem, utan brus. De andra.. tja.. beror på hur du bor.


  Och... hoppas du har möjlighet att sätta upp antenner, för det kommer göra skillnad. 5w och gummipinne är inte alltid så kul.

  Så kolla med en basantenn så kommer då höra (och prata) mycket. Har du inte möjlighet till utomhusantenn (lägenhet utan balkong) så kan jag tipsa om något liknande en slim jim (snabb sökning på ebay):
  http://www.ebay.com/itm/DELUXE-MODE...e=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2055119.m1438.l2649

  Dessa har 6dB, vilket är rätt bra krut!

  Jag har själv en liknande, en rysk specialare som är lite vassare än ovanstående som jag använder ute på fält. Gjorde en test för inte så länge sedan, 148 km med 25 watt. Hel OK hörbarhet fick jag. Har testat den inomhus också.. och ja.. funkar, men inte den bästa. Har gjort en test förr, jag körde 10 eller 15w till en bärbar inomhus med 5w och den ”längre” gummipinnen på 40cm. Avstånd 4,9 km i stan, extremt svårt att höra honom, omöjligt ibland. Han hörde mig hel ok. 1.4 i SWR med att ha den hängandes i gardinstången (utomhus på pole ligger den på 1.15).

  Annat alternativ är att göra en stealth dipol och hänga ut genom fönstret (har blid nån stans), kör själv så mitt i stan utan antennmöjligheter. Svåra att upptäcka och ger ok resultat (bättre än med en slim jim inomhus). Testade nyss, körde mot en repeater som är 50 km bort på 5w, var brusigt, men det gick och de hörde mig. Brukar normalt köra 10-20 watt till den repeatern, och då går jag in mer eller mindre brusfritt. Så man skall inte underskatta de små dipolerna, även om de inte går att jämföra med en ”riktig” antenn uppsatt på taket högt upp.
   
  SA0HPE likes this.
 4. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Får ju rätt mig själv här ju! Skal ju vara SEK inte YES.. :) Sorry Ulf

   
  SA0HPE likes this.
 5. SA0HPE

  SA0HPE Member

  En fråga till: Om jag fixar till en egen antenn (t.ex skapad av en RG 58 / göra en dipol) och jag inte får allt rätt, kan effekten i en handhållen + stående vågor slå sönder komponenter i radion eller är maxeffekten på en handhållen för låg för det?
   
 6. SM5AKU

  SM5AKU Janne i Vingåker

  Hej Håkan.
  Yaesu är ju ett kvalitetsmärke, så den bör tåla lite missanpassning.

  Om du klipper till din dipol med någorlunda rätt längd, och placerar den vettigt, så är det lugnt. Det skall mycket till för att du skall mäta så mycket fel att det blir någon kris med reflekterad effekt. Någon centimeter hit o dit på denna enkla antenn spelar mindre roll.

  Vill du vara försiktig så dra du inte på full effekt. Med 2,5 Watt i stället för fem minskar din signalstyrka hos motstationen med bara tre dB, dvs en halv S-enhet. Knappast märkbart i de flesta lägen.

  Lycka till och var lite envis. Snart nog kommer du på vilka frekvenser som används i dina trakter. En bra hjälp är de bandplaner som SEK tipsade om. Där ser du ju vilka delband som är avsatta för FM-trafik.
   
  SA0HPE likes this.
 7. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  En viktig punkt är att du får antennkabeln i 90grader mot dipolen, som ett T (fast vertikal då). Det hjälper till att hålla impedansen rätt som minskar SWRen i sin tur.
   
  SA0HPE likes this.

Share This Page