Nytt QTH och nya antenner. Vilka?

Discussion in 'Antenner och master' started by SM7UZY, Mar 8, 2018.

 1. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Lång frånvaro från min sida betyder nytt QTH och nya antennmöjligheter.. äntligen!

  Jag skall upp med både HFer, VHF/UHF, vädersatellit och en del andra. Nu tänkte jag fråga om tips.  Jag har en Fritzel FD4 Multiband Antenna, men läste nyss i denna tråden:
  https://www.ham.se/threads/oeka-verkningsgraden-pa-antenn-parken.25887/
  Att Roy, SM4FPD gjorde mig besviken och när han sa att den inte var bra.

  Men på eHam så får den bra betyg: https://www.eham.net/reviews/detail/1055?ehamsid=33j73feb4htmbb9epap8oa1636

  Är det värt att sätta upp den? Eller har ni tipps på en annan antenn?


  Jag har inga träd att hänga upp en dipol, så tanken var att sätta upp FD4an som en inverted V där balunen skall upp på en mast på skorstenen ca 13 meter upp. Så en annan antenn kommer sitta ungefär den samma. Jag vill ha så många band som möjligt på antennen.

  Så skall FD4an upp, eller någon annan?


  Nästa antenn.. HF vertikal.
  Jag funderar starkt på att sätta upp en HF vertikal också. Har en Diamond BB-7V, men den vill jag inte ha upp. Funderade på en Diamond CP-6, men efter ha läst alla problem med trapsen, så nej.

  Tips på en vertikal?
   
 2. SM1TDX

  SM1TDX Well-Known Member

  Finns inga ”bra” multibandantenner, man offrar effektivitet för flerband/enkelhet. HF-antenner skall alltid monteras så långt ifrån huset som möjligt.Ibland är det inte möjligt och då får man dras med sina egna störningar eller använda loop-antenn som är mindre effektiv men bättre i störd miljö.
  Det viktigaste är att inte rusa iväg o köpa ngt som rekommenderats på eham :rolleyes: utan att först testa närmiljön med enkla trådantenner.
   
 3. SM2EEC

  SM2EEC Active Member

  Bra vertikal,
  gapantenna.com/shop/antennas/challenger-dx
  Jag har haft min i 10 år och är mycket nöjd.
  Inga spolar som jäklas, bästa GP:n som jag har provat.
  Kolla in vad andra brukare tycker.
  SM2 EEC
   
 4. SM1TDX

  SM1TDX Well-Known Member

  Sätt du upp den antenn du redan har, men förvänta dig inga rara dx med en FD-4. Jämför den sedan med en tråddipol/vertikal upphängd mha ett metspö så långt bort som möjligt från hus och gatlyktor.
   
  SM0GLD likes this.
 5. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Sätt inte upp några antenner, du blir bara besviken;)
  Jag planerar att sätta upp min gamla OCFD (likvärdig med FD-4) igen på nya sommar-QTH´t bara för att jag har den och ingen annan.
   
  SM3IXY likes this.
 6. SM5AKU

  SM5AKU Janne i Vingåker

  Sätt du upp din FD4 "inverterat" med matningen vid skorstenen och kolla hur det funkar. Förmodligen får du en del bekymmer med att husets elektronik stör dig, men det vet du ju ej innan du testat.

  Om du accepterar att använda någon form av antennanpassare, manuell eller automat, så är en stegmatad dipol (lika långa ben) ett trevligt och mycket väl fungerande alternativ. Här på ham.se har det skrivits mycket om olika typer av "Antenna Tuners". Sök och bli upplyst.

  Även simplare antenner, tom enkla ganska korta trådar, kan fungera riktigt bra. Hur fina DX man lyckas köra bestämms mest av konditionerna och hur stor tur man har att vara på rätt frekvens vid rätt tillfälle.

  Samma gäller effekt från sändaren; det är viktigare att tidpunkt och frekvens stämmer än att ha maffesteget igång. Men det visste du nog redan.

  Lycka till på nya QTH'et.
   
 7. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Ok.. så FD4an är inget att ha med andra ord... hmm..
  Just nu har jag bara kastat ut en 20 meter lång tråd (med en 9:1 och en 10m counterpoise runt huset) upp på det enda trädet 6-7 meter högt och sen ner igen på staketet. Har inga störningar alls jämfört med inne i stan. Där var det helt omöjligt. Så jag har nog rätt tur med det nya QTHet!

  Har funderat på en fan-dipol (med traps på 80), 160 är det för liten tomt i stället för FD4an. Stegantenn slog mig inte tanken. Aldrig haft en sådan och är kanske värt att kolla på. ATU är inga problem, har både manuella och automatiska.

  Synd att det är skitkallt ute så man inte kan testa å ha sig.
   
 8. SM5AKU

  SM5AKU Janne i Vingåker

  Ajdå, jag var kanske jag som var otydlig där. Menar inte att det är just FD4 som plockar upp mycket egengjort skräp, utan att det är placeringen som kan vara obra i det avseendet. Som någon skrev ovan, så brukar det vara tystare en bit bort från huset.
   
  SM7DYD likes this.
 9. SA3BYC

  SA3BYC Well-Known Member

  Glöm inte bort 160 om det inte är väldigt liten tomt. Du kanske kan få in en Fot Pedal Special? Tar inte mer plats än en 80m dipol, faktiskt lite kortare. Inte optimalt, men vad är optimalt om man inte har 10 Ha? Allt uppe i luften är bättre än det som ligger i garaget: http://radiorud.se/roy.php
   
 10. SM0DTK

  SM0DTK Active Member

  Hej! Kör med en 5-bands inv. vee som sitter uppe i ett metspö. Fungerar bra och har dom senaste 2 åren kört 204 DXCC trots en kulle med hus som blockerar mot syd och öst. Senaste är 3D2EU på 3 band, XR0YD på 2 band och 3C3W på 3 band. Se bild! / Martin 5bandinv.jpg
   
 11. SA4BUK

  SA4BUK Well-Known Member

  Hej.
  Efter att ha förbrukat 1 rulle DL tråd till att bygga alla möjliga antenner för 1,8-30Mhz så har jag 2 favoriter.
  1.Horisontell loop 83m med koaxmatning för enkel funktion då den är resonant på de flesta banden mellan 80-10m .

  2.Dipol med så mycket trådlängd som får plats mellan fästpunkterna men sträva efter 1/2 våglängd på lägsta frekvens som ska användas och matad med stege hela vägen in till
  lämplig manuell avstämmare och lämplig anpassning före avstämmaren beroende på stegens längd.
  Denna antenn tycker jag mest om pga låga förluster i matningen och möjligheten till att anpassa den till de fysiska fästpunkter man har på tomten,har själv testat 2x20 m och den funkar
  utmärkt även på 160m.

  Lycka till .
  SA4BUK
   
  SM7NZB and SM3IXY like this.
 12. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Tackar för alla svar!
  Fick mig en tanke nyss att både sätta upp DF4an och en fan-diopl bredvid varandra. Varför inte? :) Och en sådan där Fot Pedal Special är ju en måste!

  Hur är det med stegar? Om jag kommer att använda en sådan konstruktion så kommer den ligga på halva taket (tegelplattor) vid andra våningen. Är det inte större risk att det kommer in störningar (eller stör) om man använder stege längs med våningsplanet än en koax?

  DL1000 tråden dök upp här flera gången.. Har använt något liknande vid mina fältantenner, fast mindre. Var köper man denna DL1000 tråd? Kollade runt, men inget hos Elektrokit, Clas etc. Och en annan fråga.. är inte den tråde väldigt tunn?
   
 13. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Kul med en FAN-OCFD i inv V utförande.
   
 14. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Därför att dom kommer att koppla till varandra och göra tuningen omöjlig.
  Försök då hellre att sätta upp dom i kors för att minska kopplingen.
   
  SM7DYD and JanneG like this.
 15. SA4BUK

  SA4BUK Well-Known Member

  DL tråden är en gammal fälttelefonkabel från det militära,sök på tradera mm.
  Stegen är lika tyst som en koax bara det är balans i grejerna och undvik att lägga den på taket ,använd nåt att få den ovanför lite i luften.
  Min stege är skruvad i 2 slangar i backen 10 m och rätt upp till mitten på dipolen men det funkar;)
  /Mats
   
  SM7DYD likes this.
 16. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Ok.. nu får ni säga vad ni tycker. Förr byggde jag en 40/20/10 fan-dipol som fungerade bra. Tänkte typ ta samma design och bygga en 160-10, med ett undantag, nämligen för 160m bandet där jag tänkte prova Fot Pedal Special ovan. Alla trådar (FK 1.5, med undantag för 160m som skall ha DL1000) hamnar under varandra med ca 10-12 cm mellanrum stagade med vertikala VP16 rör så de kommer jämt. Körde med detta avståndet på min förra antenn och det funkade utan problem, så tänkte prova den samma. Alla trådar inkopplade till en och samma 1:1 balun.

  Nått i stil med detta:
  [​IMG]
   
  SM7NZB and SM0GLD like this.

Share This Page