QSL-kort i praktiken

Discussion in 'Nybörjare' started by SA0MAD, May 31, 2015.

 1. SA0MAD

  SA0MAD Member

  Hej,
  Som nybliven amatör och som därtill börjat ta några QSOn börjar det bli aktuellt att lösa QSL-kort frågan. Jag har inte hittat någon riktigt bra sammanställning om hur man bör göra, för att komma igång.
  Jag har anmält mig till den lokala klubbens QSL-ansvarig, och han har precis rapporterat in mig mot SSA.
  På klubben finns QSL-frimärken och så, så den biten lär nog lösa sig till slut, även om det hade varit bra om de sakerna stod bra någonstans.

  Men, sitter man nu med QSO så borde man väl skicka QSL-kort, så hur går man tillväga för att få ihop det på bästa sätt? Praktiska tips mottages tacksamt.

  73 de Magnus SA0MAD
   
 2. igge

  igge Well-Known Member

  Jag själv tycker att QSL-kort är en del av hobbyn och skickar gärna kort, dessutom är det många som efterfrågar kort.
  Jag har låtit LZ3HI trycka upp mina kort, SM5LIB och även till Kvarnhelgen SE5MILL med lyckade resultat och rimligt pris.
  Har du en klubb med QSL in/ut är det enkelt att skick samt få i retur när de blir besvarade.
  Kul grej som även kan datoriseras eller som jag envisas med att skriva dom för hand, förr med reservoirpenna numera med rollerball.
   
 3. SA0MAD

  SA0MAD Member

  Att bara skriva ut något på en skrivare kan man väl, men hur bra blir det på vanligt 80 g papper. Sen skall man ju ha med tillräcklig med info. Skicka dem och ta emot dem kan jag nog göra via klubben (TSA) utan problem, är ju där relativt ofta. Nä, lite praktiskt vägledning om hur de skall utformas och övrig hantering. Jag kommer nog än på ett tag orka fylla i mina QSL-kort för hand. Vore schysst att kompletera de två jag har från eye-ball QSO med WE1SPN.
   
 4. SM7EQL

  SM7EQL Radiokonstruktör

  Här finns info om vad QSL-korten skall innehålla för att accepteras av ARRL m fl när det gäller DXCC och div diplom m m.

  www.arrl.org/files/file/QSL/QSL.pdf

  Jag har beställt alla mina kort till mina DX-peditioner från Tony LZ1JZ som gör ett bra jobb och är 100% att lita på. www.lz1jz.com/

  Kika runt på alla exempel på hans sida så kan du säkert få lite inspiration. Vill du inte layouta ditt kort själv så referera till något av hans kort och bifoga egna foton med instruktioner hur du vill ha det. I regel kommer ett utkast inom någon eller några dagar som du kan godkänna eller ändra vidare i.

  För några dagar sedan beställde jag 5000 kort av Tony och de kostar c:a 40 öre styck. Foto med några insprängda bilder i flerfärg på ena sidan och svart tryck på texten på baksidan. Nöjer du dig med färre kort blir de lite dyrare per styck så klart och omvänt vid fler. Mina kort är 9 x 14 cm som är ett vanligt format som får plats i QSL-buntarna utan att bli förstörda av gummibanden som används vid sortering och distribution. :)

  Det finns fler liknande tryckare i både LZ och UB5 som gör bra jobb så det är bara att välja och vraka.
   
 5. SM4HAK

  SM4HAK Active Member

  LZ1JZ - Tony - kan rekommenderas. Han tryckte våra kort när vi körde från 5R8HL (> 10000 QSOn). Dessutom brukar han ofta dyka upp på SSA:s årsmöten!

  Ett annat alternativ är http://www.globalqsl.com/
  Rätt praktiskt om man vill ha mindre antal och kunna variera korten. Kostar f n 13:50 $ för 100 kort, tusen kort kostar 106 dollar. Korten designar man själv, sedan är det bara att ladda upp en logg, de sköter skickandet....

  /Ola
   
 6. SM7EQL

  SM7EQL Radiokonstruktör

  Det stämmer Ola. Jag hämtar mina kort i Friedrichshafen på HAM RADIO 2015 i slutet av juni. Tony och hans fru är alltid där som utställare. Praktiskt. Får se om jag hittar någon vidare transport till Karlsborg eller SSA Kansli så QSL Managern kan få korten och börja arbeta.
   
 7. SM7NZB

  SM7NZB Administrator Staff Member

  En gammal tråd men, hur gör man....

  Jag får en del QSL kort, vissa ger sig aldrig så jag kanske får fixa två stycken för mina Call.

  Men hur gör man för att hitta informationen?

  CQ zone 14 för Sverige,
  FG hittar inte jag inte någon lista..
  Loc har jag
  ITU zone ?
  SCA ?
  IOTA ?
  Det kanske räcker med dessa men var hittar jag info för dessa?
  I mitt fall är det Orust och Göteborg jag behöver...

  / Tommy SM6NZB från Mollösund och SM6L från Göteborg.
   
 8. SM5KRI

  SM5KRI Oldtimer

  ITU Zone 18
  CQ Zone 14
  IOTA EU-043
  SCA - är inte det Swedish Commune Award? Jag tänker inte på kommunjakten.

  Är inte det SM6DEC som håller koll på diplomen eller är det någon annan numera?

  FG Församlingsjakten är väl nedlagd sedan många år...
   
  SM7NZB likes this.
 9. SM6BZE

  SM6BZE Well-Known Member

  SCA:
  Orust O-08
  Gbg O-02
   
  SM7NZB likes this.

Share This Page