QTH från helvetet?

Discussion in 'Störningar' started by SA4TGR, Mar 20, 2017.

 1. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Det tackar jag så mycket för. Jag hör av mig på PM när jag fått lite koll på hur jag ska gå vidare med detta.

  Redan byggt en mycket enkel loop med tunn tråd och ihoplimmade kabelkanaler. Ful som stryk, ingenting man vill pejla utomhus med. Bara testat den som kortast än så länge och blev inte på det klara med om den fungerade väl eller inte. Tror att jag måste tvinna kabeln som ansluter till den eller köra koax så att inte även denna kabel blir del av antennen. Bild på skräploopen längst ned i meddelandet.

  - Visst vore det optimalt att göra så och hade jag en lösning för detta så skulle jag nog redan gett upp och gått den vägen. Jag har tyvärr inga bekanta som har något hus på landet eller liknande. En granne har en liten kåk en bit från stan men hon har allvarliga hälsoproblem varför jag inte vill komma med en sådan förfrågan i det läget.

  Det jag har övervägt som sista lösning är annars att sälja 7300'an och köpa någon enklare station som endast är för TX. RX får jag då köra på lämplig websdr vilket kan fungera men den lösningen lämnar mycket att önska. Digitala moder, ev. lagg, vad händer om ingen lämplig websdr längre finns i närheten etc etc.

  - Jo visst hör jag en o annan italienare som går över brusgolvet men att köpa utrustning för så stora pengar för att enbart köra detta: nej tack. Är helt med på vad du säger där till då jag redan börjar känna mig uttröttad/uttråkad på att jaga störningar och försöka hitta antennlösningar som ger någon slags hyfsad lösning. Det är det enda hobbyn består av för mig vilket inte precis är motiverande.

  - En tanke är ju att helt sonika försöka få kontakt med den/de som har utrustning i rummet och se hur pass medhjälpliga de är. Skulle dock vilja ha lite mer på fötterna innan jag tar den kontakten. Ska ge mig i kast med loop-antennen igen och se om jag kan få lite bättre funktion ur den. Man skulle även mja förslagsvis usb-mottagaren nämnd ovan kunna ta ett varv i området och mer effektivt kunna dokumentera nivåerna runt byggnaden.

  Inspelningen gjordes på en transistorradio som du ser. Den hade vid tillfället enbart 2dm antenn uppdragen och jag stod inomhus mitt i lägenheten. Signalen ska således först ta sig igenom väggarna på halva lägenheten sedan handlar det om kanske 100 meters avstånd till källan. Optimal antenn är det d.v.s. inte i närheten av att tala om. Det är därför jag tycker att signalen verkar oerhört kraftfull för att vara NFC. Inte för att jag har lyssnat runt på så mkt NFC precis ,kanske skulle göra det och jämföra.

  När man kommer i närheten av huset är signalen vansinnigt stark. Kan slå på 25 db dämpning på radion och får med en antennstump en så stark signal att det blir missljud i radion. Brusnivån flera mhz ovan och under frekvensen ökar redan tiotals meter från källan. Dock KAN så klart brusnivån utanför ISM frekvensen ha med något helt annat att göra där inne.
  Häftig idé. Om inte annat borde ju några amatörer kunna gå ihop om ett lämpligt qth där flera stationer ev kan ställas. Inget sådant på gång dock vad jag vet i min trakt. Trixet är ju att man inte vill ha remote qth't på något längre avstånd då all form av service, problemlösning etc då blir ohållbart.

  Tack alla för svar! Detta är om inte annat mycket intressant.
   
 2. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Min loop är försedd med ferrit-rör på koaxen inne i VP-röret.
  Man pejlar på lägsta signalstyrka då loopen har djupa nollställen runt "hjulets" perimeter.
  Alltså svagast signal anger riktningen då man pekar på störkällan.

  EDIT:
  Jag blev osäker på det där med riktningen.
  Dippen ligger mitt i hålet på en trådloop ska det nog vara.
  Lätt att blanda ihop med en ferritantenn.
   
  Last edited: Apr 5, 2017
  SA0CNH likes this.
 3. SA0CNH

  SA0CNH Well-Known Member

  SM0GLD likes this.
 4. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Ja visst är det väl så att nullen är i mitten av loopen. Om man ser loopen som ett hjul så är nollan där axeln på hjulet skulle sitta? Det är i alla fall så min loop fungerar, om än inte så tillfredsställande. Detta beror nog dock främst på dålig matarledning och brist på ferrit.
  Tackar tackar, ja där fanns det onekligen en del intressant att läsa! Min loop har ju ingen avstämning på något sätt, det är bara en kabel helt enkelt. Än så länge.
   
 5. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Jo så ska det givetvis vara.
  Måste använda loopen lite oftare för att inte glömma bort:)
   
 6. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  OK, om du är säker på att källan kommer därifrån så kan det inte vara RFID/NFC, såvida nått inte är helt galet. Började fundera över om det är någon sensor (olaglig) eller liknande som utnyttjar den frekvensen.

  Tickandet är bara på den frekvensen?
  Har du hört annat än tickande? Tänker mer på nån data signal eller liknande. Typ som man alltid hör på 433.
   
 7. SM4HAK

  SM4HAK Active Member

  Just schemat på sig 17 i ryssens ARRL-PDF utgick jag från rätt så nyligt när jag skulle pejla störningar.

  Det slutade med en pejl och en detektor för "närstrid". Dessa tillsamman med QROllen och ett MC-batteri...
  Originalschemat för pejlen stämde inte alls. Jag mätte vad jag hade fått för värde på L och ändrade kondingen så att jag fick resonans... Tror det sitter en liten extra konding på den lilla trimkondingen för att det skulle bli optimalt.

  Fil 2016-05-05 17 31 50.jpg Fil 2016-05-05 17 32 09.jpg Fil 2016-05-05 17 32 26.jpg

  Mest skrämmande vad nog resultaten från mätningarna med ferriten längst till höger. Enkel att använda, bara att klämma runt nätsladden till alla små nätagg, laddare, TV:n, värmepumpen, etc...

  Slutligen blev det en koppling till, för att kolla mantelströmmar på koaxen när jag sände...
   
 8. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

 9. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  - Tickandet är bara på den frekvensen. När man kommer nära källan så förändras också modulationen något. Ett mer högfrekvent ljud tar överhanden. Detta högfrekventa ljud ligger mer i bakgrunden när man har lite avstånd till källan och blir dominerande först när man kommer nära. Aldrig hört någon dataöverföring av något slag. Viss variation i ljudet möjligen men inte mer än så. Tror inte heller att det kan handla om en normal NFC installation, det är alldeles för kraftigt. Med en avstämd antenn för 20m så är jag helt övertygad om att detta kan plockas upp hundratals meter bort.

  - Jag har också provat att "mäta" störningar på kablar och det är ingen rolig test. Det finns i princip skit i alla kablar överallt. Vissa värre, andra lindrigare. Någon ovan, eller om det var på PM, misstänkte att störningen i mitt fall sprids via elnätet till större delen. Detta är inte alls otänkbart.

  Det där var hög nivå. Jag körde på en enkel ferrit med lite kabel och en reseradio enl. en artikel i ESR ;)
   
 10. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Äsch, det var för att kunna mäta strömmarna i en stege som jag byggde dessa klämprobar.
  Men de passar utmärkt om man vill kontrollera vilka störningar som följer en viss kabel.

  Som Kajsa Warg påstås ha sagt: Man tager vad man haver.
  eller som en tjuv skulle formulera sig: Man haver vad man tager :)
   
  Last edited: Apr 7, 2017
 11. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Ja så länge det fungerar så duger det ;)
   
 12. SM4HAK

  SM4HAK Active Member

  KBW:s länk var ju rätt intressant. Mitt bygge var (heller) inte så komplicerat, jag hittade någon artikel från RSGB på nätet, så jag utgick från den. Bifogar en PDF på "bygget", min variant är plåtlåddan längst ner. Enkelt och fungerande...
   

  Attached Files:

 13. SA4TGR

  SA4TGR Well-Known Member

  Den där såg ju lite lagom komplicerad ut. Trevligt bygge!
   

Share This Page