Riktkopplare - bygga enkelt och billigt

Det är här riktkopplare med "kopplade ledningar" kommer in.

Den allra enklaste sådan är en isolerad tråd med mycket tunn isolering
som trätts under skärmen på en bit RG-213/U.
Effektnivån avgör hur mycket tråd under skärmen, ett par-tre cm, som behövs vilken avslutas med ett litet motstånd c:a 50 ohm och en Schottky- eller germaniumdiod.

Beroende på hur slingan är vänd kommer framåtgående eller reflekterad effekt att indikeras.

73/

Karl-Arne
SM0AOM

Resultatet är en mycket bra riktkopplare, det är frestande att använda vanlig lackad tråd men det är lätt att repa upp lacken när man tråcklar in tråden.

Det finns även en läckande koax som är mycket lämplig,
Radiaflex RAY har längsgående slots, hittar man en bit för 70MHz så är lyckan gjord, skala av manteln, lägg i en tunn kabel mot foamen, täck med koppartejp som lödas fast i skärmen.
 
En "ungdomssynd", en riktkopplare med kopplade ledningar som tål åtskilligt, finns beskriven i http://www.sk6yh.org/nostalgia/810606.pdf.

Denna byggdes som en dubbel riktkopplare i ett par exemplar på SK6AB och överlevde alla QRO-experiment som "teknologen" lyckades åstadkomma för dryga 30 år sedan.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Här är min ungdomssynd från tiden på Radiosystem Utveckling AB:
http://www.lof.se/cv/riktkopplare900.jpg

Största trixandet med denna var att få den att addera effekten från olika antal sändare (via combinersystemet) på olika frekvenser inom NMT 900 så att den visade rätt effekt totalt (och inte fladdrade). Jag borde haft mer teori i ryggsäcken, så hade jag kanske sluppit så mycket trial and error, som det blev innan det funkade tillräckligt bra! :)
SM5DXV Sture
 
Om man hittar en sådan, gärna för 450 MHz, så fungerar den alldeles utmärkt på 144 MHz. Kopplingsfaktorn är visserligen lägre, runt 50 dB, men om man kör 1 kW så finns det effekt att ta av.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Back
Top