Skärbräda som mittenisolator till dipol

Discussion in 'Antenner och master' started by SM0BRF, Oct 10, 2017.

 1. SM0BRF

  SM0BRF Well-Known Member

  Jag håller på och bygger tråddipoler på min trebandsbeam. Till det ändamålet har jag sågat ur bitar ur en skärbräda från Jula. Den består av svart PE-plast. Den bestod mikrovågsugnsprovet utan att bli varm. Sedan är frågan hur den tål UV-strålning. Någon som har en aning?

  /Roland
   
 2. SM0YDO

  SM0YDO Well-Known Member

  Hej om ytan är knottrig så kanske den samlar ytbeläggning och det blir som en ledare ?
   
 3. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Svart plast har bättre motståndskraft mot UV än vit plast.
  Jag har använt PE-slang som isolatorer på en antenn och den har suttit uppe i många år utan att visa tecken på förändring.
  Men knottrig är inte bra som YDO säger.
   
 4. SM0YDO

  SM0YDO Well-Known Member

  Det finns svart Delrin och jag tror att det förekommer att en del radioamatörer använder det till antennbyggen
   
  SM0GLD likes this.
 5. SM0YDO

  SM0YDO Well-Known Member

  Jag vet inte om du har sett Ironbill.se
   
 6. SM0BRF

  SM0BRF Well-Known Member

  Tack för tips och tankar.
  Det är lite bråttom. Det blev överslag i en spärrkrets på radiatorn till min trebandare för ett par kvällar sedan när det regnade horisontellt. Jag har lagat spärrkretsarna kanske tio gånger under årens lopp, så nu ger jag upp. Det blir en fullängdsdipol i aluminium på 20 och tråddipoler för 15 och 10 en bit ovanför röret. Grejerna måste upp i masten innan det blir för kallt.
  /Roland
   
  Last edited: Oct 11, 2017
 7. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Det här med skärbrädematerialet är ganska gammalt som material till antenndelar. Förmodligen finns det olika material, dvs som varierar lite.
  Ett problem jag hörde talas om för länge sedan är att tråden helt enkelt skär igenom plasten, dvs från ett borrat hål drar upp en skåra och det hela ramlar ner. Detta beror förstås på hur grov tråd som används, och hur mycket material i skärbrädeplasten som är kvar utanför hålet, samt hur hög dragkraft man har i sin antenn. För kortare dipoler har det förmodligen ingen betydelse. Kör vi 2 x 40 meter lång där det blir en viss spännkraft så får man kanske tänka efter lite.
  Ev kan problemt var åldersbetingat, dvs materialet åldras och blir sprödare.
  Ta till en lite större bit och se till tt det finns material utanför hålen, kanske 30 - 50 mm. Runda av hörnen på plattan. Se till att borrhålet är rent och slätt. Att använda en Kaus kan förbättrad saken avsevärt, de finns i nylon.
  Skärbrädor finns numera i olika färger, gröna etc. vad som är bäst är en bra fråga. Men all infärgning av plast fördröjer UV-instrålning.
  De bitar som blir över kan man lägga ut som test för åldring, dvs man kan se på dem efter en tid utan att ta ner antennen.
  För övrigt verkar det var billigt och praktiskt att använda nämda plast, lätt att få tag på oxo.

  SM4FPD
   
 8. SM0YDO

  SM0YDO Well-Known Member

  Jag såg en radioamatör som använde isolatoter till elstängsel men dom är gjorda i plast så det är lätt att det skär igenom
   
 9. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Jag använder sådana isolatorer för elstängsel. De går bra till matnings och ändpunkter på antenner.
  Däremot är de inte bra att ha till en fritt löpande loop för då sågar tråden igenom plasten.

  Attans billiga är de och de finns i butiker som vänder sig till hästägare, tror att även granngården har dem.
   
 10. SM5MX

  SM5MX Well-Known Member

  Jag har utsågade bitar från en skärbräda både som mitt- och ändisolatorer för den 2 x 10 m dipol med stege som jag nu använt i >10 år. Inte ngn särskilt tjock skärbräda och nog inte något särskilt kvalificerat material heller, eftersom denna skärbräda ingick i ett paket med 3 st på Biltema för mindre än 50 kr!

  Tråden i såväl radiator som stege är f ö vanlig RK och spridarna av 16 mm VP-rör, all från samma leverantör.

  73,
  Rolf
  SM5MX
   
 11. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  Kör med skärbräda och 1000DL. borrar tre hål för varje dipolben "snug fit" och trär igenom samt stärcker upp. Håller hur bra som helst. Vit plast rätt hård. Funkar.
   
 12. SM0YDO

  SM0YDO Well-Known Member

  ok jag vart nyfiken på vad dom har för elstängselprylar på Biltema och dom har en del
  Saker men inte isolatorerna har dom.

  Sm0ydo
   
 13. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Jag har köpt isolatorer, sträckfjädrar, aluminiumtråd och glasfiberstolpar lämpliga till förankring av portabla dipoler på Granngården.
  Granngården, antennkonstruktörens bästa vän:)
   
  SM0KBW likes this.
 14. SM0BRF

  SM0BRF Well-Known Member

  Jag använder den svarta skärbrädan och DL1000 till dipolerna för 15 och 10. Nu hänger radiatorn på 3 meters höjd för intrimning. På 20m hamnade den precis där jag ville ha den trots att jag lagt till en dm i var ände för trimmån. På 15 och 10m låg dipolerna som förväntat en bit för lågt. Ska trimmas in vid nästa lediga tid, kanske på fredag em.
  Kunde inte låta bli att skicka ut ett CQ på 20m med 50 W i antennen (45 meter dålig RG-6). Ett Rev Beacon SNR på 13 dB från W1NT trots att änden pekade ditåt och 55 dB från F5HPY. Måste vara fina konditioner :).

  /Roland
   
  Last edited: Oct 11, 2017

Share This Page