Störningsfritt !

Discussion in 'Hemmabyggen' started by SM4FPD, Jan 6, 2018.

 1. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Jag köpte för en tid sedan några små kort med likspänningsomvandlare, byggda med LT3780 kretsen.
  In DC 5 - 32 V ut 1 - 30 V och 8 Amp. Dvs den kan både ta upp och sänka spänningen, oberoende av inspänningen.
  Avsikten var att bygga ett labbaggregat som kan drivas av bilbatteri via CIG jacken.
  Här kan man se kortet: https://www.ebay.com/itm/LTC3780-13...351826?hash=item2395e02bd2:g:YFMAAOSwvApaTSgb på E-bay, 120 kr, men det tyx finns på de flesta KINA sajter.
  Kortet förekommer på nätet i en massa byggprojekt. Genom att byta trimpottarna till vanliga portar kan man lätt justera spänning och strömgräns.
  Jag har nu byggt in kortet med 10 varvs pot för spänning och en envarvs för ström, med Volt och Amp mätare. uttag för Wellern givetvis 24 V.
  Jag var bered på ett mycket större jobb att avstöta bygget. Men döm om min förvåning det går inte att höra någon som helst oljud på hela kortvågen, inte ens längst ner på långvåg. Med antennen kopplad som T-antenn, dvs 15 m stege rakt upp korstsluten och dipolen 2 x 40 meter som topp, och då bara någon meter till antennen från bygget, hörs inga som helst störningar.
  Magiskt? Vad har jag gjort för fel? kan det vara möjligt?
  Jag har gjort många liknande saker men allt stör som den värsta gnistsändare.
  Men detta kort är tyst trots belastning.
  Jag tycker detta är så intressant att jag ville dela med mig denna erfarenhet.
  Då kortet ifråga är en guldklimp kommer det förstås snart att vara slutsålt. (läs: allt som är bra försvinner i halmen).

  Konstruktionen bygger på LT:es IC LT3780, som finns att läsa mycket om på nätet. Inga appar visar på något som helst arbete för att avstöra.

  En sökning på GOOGLE : https://www.google.se/search?q=LT37...WDLVAKHQNzA3MQsAQIVg&biw=1382&bih=923#imgrc=_

  Bygg och labba mera!

  de
  SM4FPD
   
  SM3VLC, sm0cuh, SM7SEK and 1 other person like this.
 2. SM7MCD

  SM7MCD Well-Known Member

  Jag har oxo noterat detta intressanta kort med kretsen LT3780. I KRAS kursverksamhet under våren arbetade vi med olika batterisystem och vi beställde några av dessa kort för att kunna ensa spänningen oberoende på hur många celler som användes. Bortsett från att flera kort var uruselt lödda och kortslutna pga för mycket tenn så funkade allt OK och efter att Filip -BHV lött om korten så funkade alla kort. Jag noterade oxo likt Roy att det var extremt lite störningar på kortvågen och under sommaren har jag använt detta kort i nästan alla batterisystem som drivit radio och datorer under sommarens radiokörande och med bra funktion samt stabilitet.

  Jag noterade dock var kortet levererar sina störningar och det är över 50 MHz. Att försöka lyssna på vanlig FM-rundradio är i stort sett omöjligt utan mycket arbete med skärmar/drosslar/ferriter etc. Håller på och löder in ett kort i en skärmlåda i bleckplåt från Electrokit och skall se hur tyst det går att få...
   
 3. SM4UKE

  SM4UKE Well-Known Member

  Kjell & Co har DC/DC-grejer som är byggda på små kretskort. Finns varianter med och en utan voltmeterdisplay. Den jag köpte är byggd på
  simple switcher och Kjelles variant stör som tusan. Den är nog tänkt att byggas in i något där man hanterar EMC-frågan. Står dock inte ett ord om det, någon annan dokumentation följde inte heller med. Jag byggde min som ett litet labaggregat till sommar-QTH:t och inhyste den i en skärmande metallåda. En mellanvägg med genomföringsfilter för in/ut. Efter den åtgärden är den störningsfri. Filtren kom från junkboxen och har säkert plockats från någon skrotgrej. Köper man sådant nytt kostar det mer än DC/DC:n. Hanterar man bara EMC så är annars simple switcher trevliga och användbara kretsar och eldar inte upp mellanskillnaden mellan in/ut som 78xx-kretsarna gör. Bygger man eget med simple switcher rekommenderas att bygga på kretskort med jordplan så blir det lite lättare att störa av. Med lite flax kanske man klarar sig utan skärmlåda. Att bara följa applikationsexempel utan att göra mer blir katastrof.

  Jag tror man får räkna med att modulerna stör och göra åtgärder. Klassiska EMC-åtgärder som skärmning, filtrering och zonindelning fungerar som vanligt.

  https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/arduino/stromforsorjning/luxorparts-variabel-spanningsregulator-switchad-p87896 Utan display

  https://www.kjell.com/se/sortiment/...ariabel-spanningsregulator-med-display-p87905 Med display (den köpte jag)

  https://www.kjell.com/se/sortiment/...iabel-mini-spanningsregulator-switchad-p90771 Ytterligare modell (utan display)
   
  SA3AZK likes this.

Share This Page