Skenande nätaggregat

sm0kfr

Well-Known Member
Läste i gammal diskussion på forumet om stabbar i nätaggregat som kan börja självsvänga.
Har en fråga till forumet.
När kan man förvänta sig att ett aggregat kan börja ge spikar på högre spänning en utspänningen? Jag har ett 30 år gammalt Icom IC-PS15. Jag har mätt med ett oscilloskåp och det finns ingen indikering på någon självsvängning, rak linje på skärmen.
Bör man byta ut de ellyter som sitter i anslutning till stabben?
Jag har köpt en ny rigg och har inte lust att få se röken från min nya IC-7200 transceiver.
Blir man "förhandsvarnad" på något sätt så att man kan slå av i tid?
Finns det inte överspänningsskydd i nya apparater? Måste man bygga skydd själv? I min lilla QRP-maskin sitter det i varje fall en zenerdiod i slutsteget, men inte något skydd för rx:en.
Borde man se sig om efter ett switchat i stället? Är det säkrat mot överspänning?

de SM0KFR
op
Ulf
 
Normalt finns inget skydd mot överspänning i nätaggregat för "amatörbruk", vissa tillverkare har dock en skyddskrets för överspänning.

Är det linjära aggregat så används en "crowbar circuit" som skydd om serietransistorn går till kortslutning eller hittar på något bus.

På switchade aggregat måste man först bestämma om överspänning är ett möjligt felscenario.

På vissa aggregat finns det två inställningar för spänning, en för den normala utspänningen, och en inställning för det fall något händer, ofta märkt "OVP" för over voltage protection.

Du får kolla vad det är för typ av aggregat du har och vilka felmoder som är rimliga, sedan se om det finns skydd för dessa felmoder.
En crowbar circuit är väldigt enkel att bygga samt att kolla funktionen på.

30 år kan vara lagom för att byta elektrolyterna, det märks om du lastar aggregatet fullt då du mäter eventuellt rippel, men det kan innebära att du måste upp till 20 - 30 A som testström (om det är vad aggregatet skall lämna).
 
Hittade en manual med ett kopplingsshema, men vet ej om det är tillräckligt tydligt.

http://www.thiecom.de/ftp/icom/ps15/ic-ps15.pdf

Om du inte ser något konstigt när du kollar med oscilloskopet så är väl risken inte stor att det skall hända något.
Självsvängningar i fabriksbyggt aggregat är inget jag hört talas om. Däremot i hembyggda kan det förekomma om det slarvas med avkopplingar runt stab-kretsar.

/ Ingvar

PS.
Överbelastning skall man vara försiktig med. Läste i en annan tråd att likriktarbryggan tydligen strejkat i vissa agg. Såg på info att detta aggregatet är ett 20A.
 
Last edited:
Tack skall ni ha för input SM7MCD och SM7CZR. Skall nog byta ellyterna. Tack för schemat Ingvar.
 
PS-15 är nog en 20 - 25 år gammalt.
Aggregatet slås på genom att fasen går in och ut via sladden till riggen. Enpoligt brytning av strömbrytaren på den rigg det avses kopplas till. Vid inkoppling till ICOM rig sedan 1996, (då kraven på CE märke infördes) Byglades de två manöverledningarna bakom DC jacken, och PS slås på när man sticker in pluggen i radion. Till IC-7200 måste du byta DC plug och tänk då på manövern.
Lämpligt åtgärd är att mongera en "riktig" strömbrytare för primärspänningen på lådan. Kanske polskruvar för utg. 13,8 Volt.
För övrigt är det extremt driftsäkert. Det är en spänningsregulator med "måttlig" förstärkning, och väl dimensionerat och självsvänger inte vid någon last. Endast några få transisorer.
Det var förr vanligt att man "tävlade" i stabilititet, en spänningstab skulle hålla sig inom några mV från noll till full last. Det medförde att man var tvungen att ha hög förstärkning, det blev många komponenter och HF känsligt. Man kunde till och med ha sensorledningar fram till lasten för att få ett ärvärde där. PS-15 kan "säcka" fler mV, kanske 100 mV, från noll till full last. Det är dock avsett för laster, riggar, som kräver 11,7 - 16 Volt och dess stabilitet är ändå mer än väl tillräckligt. Det är därmed inte med i stabilitetstävlingen. Men väl i livslängdstävlingen.
Den stora eleketrolyten kan vara den som går sönder, kolla dess anslutningar, för övertemperatur. Ser det snyggt ut är det bara att åka i tjugo år till.
De små koningarna finns knappast skäl att byta, och om man gör det skall de vara av hög kvalitet nyköpta, och inte från junkboxen. De arbetetar ju inte med högfrekvent rippel
Likriktaren kan gå sönder, då blir det brum, eller så blir det kortis och nätsäkringen löser ut med stor smäll. Har likriktarbron gått så länge lär den inte gå sönder i framtiden.
Som sagt kolla den stora lyten för övertemp vid lödöronen, ser det snyggt ut där kan du vara trygg.

Överspänningskydd har jag aldrig sett på varken amtörradio eller yrkesradio, TV, datorer etc, varken på riggar eller strömförsörjningar.

Varje år försöker dock någon eller några enstaka med 24 Volt från felaktigt PS eller lastbil. Det blir dyrt. Dvs av misstag. Det finns hemförsäkringsbolg som kan se sådant som en olycka och betala.

Men det verkar som om de nya MOS FET PA tål 24 Volt, det gjorde inte de forn NPN sluttranistorerna, där låg nog gränsen vid 20 Volt. 16 Volt eleketlyter vill gärna "jäsa" av överspänning dock. De måste bytas om riggen fått överspänning en längre tid. (mer än 10 sekunder)

Att byta den stora elektrolyten mot exvis ett batteri av mindre för att få tillräcklig C, är något som kan vara svårt. 56 000 uF. Det krävs låg L och R oxo. Det måste då göras med stor omsorg.

Ett analogt aggregat av denna typ garanterar störningsfrihet, men är tungt och stort, säkert och tryggt.
Ett hackat aggregat är lätt, billigt, litet, ganska säkert, men inte tyst till hundra procent.

De
Roy SM4FPD
 
Tack skall du ha Roy. Det är ett nöje att ha med dej och SRSAB att göra. Jag är ju inte nybörjare precis men subjektet är ju av allmänt intresse. Jag har ytterligare en fråga till dej Roy men jag skall se om det måste bli under en annan rubrik här på forumet.
Mvh
SM0KFR op
Ulf
 
Överspänningskydd har jag aldrig sett på varken amtörradio eller yrkesradio, TV, datorer etc, varken på riggar eller strömförsörjningar.

Vill jag inte riktigt hålla med om...

På "dyrare" kraftaggregat är det närmast "standard" med någon form av överspänningsskydd. Detta kan antingen vara en "crowbar" eller något som bryter huvudkraften till aggregatet om det blir överspänning på utgången.

Det finns i huvudsak två "felmoder" i stabiliserade kraftaggregat som kan ge
upphov till överspänning på utgången. Den ena är kortslutning i serietransistorer, och den andra är fel eller HF-instrålning i själva reglerkretsen.

Switchade kraftaggregat kan utföras så att de är "fail-safe", dvs att inget enskilt fel gör att utspänningen kan stiga över den inställda. Att det inte finns någon galvanisk förbindelse mellan ostabiliserade och stabiliserade spänningar bidrar också.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
En gång efter att ett slutsteg gått sönder tre ggr, (10 Watt in och 150 Watt ut på 145 MHz) bad jag att få med nätaggregatet tillsammans med "garantirepatationen" för fjärde gången.
Det var ett kommersiellt PS, mycket dyrt, "oerhört stabilt". "Det var minsann inga leksaker eller amatörgrejer det minsann". (obs citat från ägaren)
Men vid en viss ström lås oss säga vmelln 6 - 12 Amp självsvängde det, med tillkopplat oscilloskop blev det grönt på hela skärmen, kommee ej ihåg frekvensen, men utspänninen var uppe i över 30 Volt i topparna. Vid 13 Amp var sedan allt i ordning.
Då var det slut på garantireparationerna ch ett enklar agg med lägre reglerförstärkning löste problemet i alla sina dagar.
Efter detta har jag sett fler likande fall, dyra, högstabila, men luriga.
Frågan är om ett överspänningskydd skulle fixa självsvängning av denna kaliber?
Till detta kommer sedan transinter eller stegsvar, dvs vid plötslig skritt i lasten så kommer då reglrförstärakren att ge över och udersvängningar, mend traniter som följd.
Så givetvis HF som stör aggen. Jag brukar rekommendera de som frågar om et vist PS kan vaa brukbart, tt last det med glödlmpor från 3 till 25 Amp i steg och sända med en rig matad med battieri. Om lmporn lyser strkare vid HF i luften bör agget få anna ägare, exvis återvinningen.

De
Roy
 
En "crowbar" löser inte alltid ut när stabilisatorn självsvänger, p.g.a att det ofta sitter ett RC-filter innan avkänningsingången.

Det som du beskriver kan bl.a uppstå när stabilisatorn tillsammans med HF-transistorerna
i slutsteget råkar bilda en krets vars fasmarginal inte räcker till för att hindra självsvängningar.

Många slutsteg har inte tillräcklig avkoppling mellan DC-matningen och de aktiva komponenterna,
och då riskerar man dessa problem. När slutstegen matas från bilens elsystem kan inte problemet uppkomma.

Alltför många konstruktörer av kraftaggregat inser också inte att hela kretsen, inklusive last, ingår i villkoret för stabilitet. Om lasten skulle uppvisa en negativ resistanskomponent på någon frekvens > 0, vilket kan medföra en eller flera poler i högra halvplanet, måste stabilisatorn också ha sådana förstärknings- och fasmarginaler att dessa dämpas ut.

Ifall då fasmarginalen på någon hög frekvens, där t.ex. elektrolytkondensatorer inte längre är kondensatorer utan induktanser, blir < 0 så blir det en effektoscillator på just denna frekvens.

Det är inte reglerförstärkningen i sig som är problemet, utan att reglerslingan har tillåtits ha förstärkning långt utanför det område som är intressant.

Den kraftaggregatskonstruktion som SM6GXV beskrev i QTC 1980 är riktigt bra av
den anledningen att den är effektivt motkopplad långt upp i MHz-området.
Av denna anledning är den svår att få att självsvänga, och den blir också tålig mot HF-instrålning.

Ett annat inte alldeles ovanligt problem är att sense-ledningar inte är tillräckligt avkopplade för HF.
Om det då kommer tillräckligt mycket HF tillbaka från lasten riskerar denna att likriktas i ingångarna på den differentialförstärkare som sköter själva jämförelsen mellan är- och börvärde. Då hamnar denna ofta i ett ändläge, och har man otur så är detta ändläge = full utspänning.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Back
Top