Försäljningsförbud för led–lampor

SM4RNA

Well-Known Member
Försäljningsförbud för led

Mer än hälften av led-lamporna som Elsäkerhetsverket testat har fått försäljningsförbud. Anmärkningsvärt, tycker myndigheten.

Elsäkerhetsverket har på senare tid gett ett flertal led-lampor försäljningsförbud. Den vanligaste orsaken är de sprider störningar på elnätet. Vissa ger även radiostörningar.

Mer än hälften av de lampor som köpts in och testats har stoppats. En anmärkningsvärt hög siffra, skriver myndigheten i sitt senaste nyhetsbrev. En förklaring kan vara att de flesta kontrollerade lampor har varit dimbara. De innehåller styrelektronik som lamptillverkarna kan ha "glömt bort" att säkra EMC-kraven för, konstaterar Elsäkerhetsverket.

Nu pågår även en kampanj inom EU där myndigheter i flera länder skannar av marknaden för att undersöka om de nya ledlamporna uppfyller EMC-kraven.

En orsak till att intresset för led-lampor ökar är att glödlamporna fasas ut. Ansvaret för att lamporna EMC-testats på ett korrekt sätt ligger på tillverkaren eller importören.
 
Last edited:
Javisst, China Equipment :(

Jag tycker att det ska vara riktigt kännbara påföljder för att sälja dylikt skit. Vad sägs om man får böta hela försäljningsbeloppet. Borde få slut på eländet fortare än kvickt...

73 de Kai
 
Det verkar krävas en kontrollapparat större än om staten direkt skulle kontrollera CE märkningen från början.
Dvs självcertifieringen ställer än större krav.

Frågan är varför man skriver att möjligheten att Dimma ljuskällan gör att det finns eleketronik som stör. Även icke dimbara LED ljuskällor stör.

Här är elsäkerhetsverkets hemsida med listor på produkter som fått försäljningsförbud: Försäljningsförbud

Sen har vi detta med livslängd.
Produkten kan mycket väl klara EMC kraven, men efter en tids drift, med åldring av komponeter så börjar den alstra störningar.
Det finns allt sämre och billigare komponter.
Inga krav säger något om livslängden. Som kan vara månader till år, samtidigt som konsumenten tror att den har en livslängd av 100 000 h, som det står. Men ofta står det "upp till" 100 000 timmar. Det betyder då att det är normalt om den bara håller 10 timmar.

Nu är det dock så att Eläskerhetsverket går ut och köper direkt från hyllorna i många fall. Sk marknadskontroll. Och då är det ju nya saker.

Bra att en liten blygsam sanering finns i alla fall.

Påföljden kan ibland bli återtagande, med dyr annonsering etc.
Det är ett stort jobb att återta 100 000 tals produkter.
Men kanske ett större jobb att vinna mot de oseriösa importörerna i rätten.

de
Roy
 
Först 60 watts lampor och nu LED-lampor ....
Vad kommer för tokerier här näst?
//QRP
 
Sen kommer 40 W lampor att förbjudas.
Med tanke på att det varje år säljs 8 miljoner lampor i landet så får vi förstå att det är en betydande enegiförbrukning samt en stor miljösak.
Hur många lyser då, 20 miljoner?
Hörde på nyheterna nu att lågenergilampor slängs i fel sopor. Det gör att kvicksilvret kommer ut.
Nu skall man tvinga fram nya maskiner, ungeför som läskflaskmaskiner, som tar emot de miljöfarliga lamporna. Och köra en infomationskampanj.
Allt drar med sig nya saker. Som i sin tur leder till nya konsekvenser.

Man kan dock fråga sig varför lamporna skall slängas?
Måste de gå sönder?
Det verkar vara ett faktum som inte ens nämns, dvs att de skall gå sönder slängas, köpas nya och omhändetagas.

Man skulle lära av amatörradio där inget slängs, en 30 år gammal transiver sköts som ett barn och slängs aldrig. En 50 kHz FM station används med alla tänkbara motiveringar.

Och fotgenlampan den avger bl.a. koldioxid

LED skulle kunna vara en bra ljuskälla om det ställdes krav på livslängd och EMC.
Så stupar det på EMC, som en saga....

de
FPD
 
Vissa LED-lampor genererar tydligen störningar som ligger 56dB! över gränsvärdet.
Detta är ju nästan otroligt.
Hur kan sådana produkter komma in på marknaden?
För mej som jobbar väldigt ofta med EMC-frågor och EMC-normer så ter detta sig som ett skämt, mitt jobb är då fullständigt undergrävt och totalt bortkastat.

När det gäller livslängd på lampor så är det så enkelt att marknaden vill inte att lamporna ska hålla för länge, det hämmar försäljningen.
Låt oss då åtminstånde få lampor som är "tysta".

/Micke
 
Jag är just nu involverad i EMC-mätningar på 230 V LED-lampor där vi från butikerna (ICA, Kjell & Company etc etc) plockat in ett större antal lampor av olika fabrikat och typer, både väl kända som Philips och mindre kända "Made in China".

Resultaten är skrämmande. Den sämsta lampan hittills presterade 60 dB över gränslinjen i området 150 kHz till 4-5 MHz. Mätmottagaren en R&S ECS30 visade "Overload" vilket är väldigt ovanligt. Extra dämpsatser fick kopplas in för att kunna mäta linjärt. Det handlar i huvudsak om ledningsbunden emission på låga frekvenser som leds ut på 230 VAC nätet och använder fastighetens ledningar som "sändarantenner".

En grupp "ganska bra lampor" som med nöd och näppe klarar EMC-kraven men tangerar gränsvärdet ger i från sig ett mycket kompakt och bredbandigt rassel.

Jag har de senaste åren gjort en hel praktiska experiment där produkter som precis klarar eller överstiger gränsvärdena med bara några dB tillfälligt installerats i det egna huset för att undersöka hur mycket störningar de genererar på amatörbanden.

På 80 m sitter mottagardipolens matningspunkt i toppen av en 28 m hög mast c:a 20 m från villan. Ena dipolbenet hänger snett nedåt c:a 10-15 m över nocken. Alla matarkablar är försedda med strömdrosslar och jordning så att störningar från fastigheten inte kan ta sig ut till antennen som ledningsbundna störningar. Återstår alltså kopplingsvägen - strålade störningar - från fastighetens ledningsnät.

Resultatet av dessa tester är en svag höjning av den ursprungliga brusnivån på 80 m till en nivå som mätts upp till -120...-110 dBm med kalibrerad mätutrustning. Det motsvarar ungefär ett S-meterutslag av S1-S2. Det innebär att de gränsvärden som nu gäller för kontor, bostäder och lätt industri är rimliga trots allt. Att kräva total störfrihet på konsumentprodukter är knappast realistiskt ty det skulle innebära väldigt dyra produkter vilket ingen är beredd att betala för.

Men, om jag skulle installera den värsta sortens LED-lampor (+60 dB) i hela huset (30-40 ljuspunkter eller mer) så är det slutkört. Då skulle S-metern säkerligen stiga till nya höjder, kanske ända upp till S9+20 dB eller -55 dBm.

Just nu importeras dessa små störsändare i miljontals över hela Europa och jag ser faktiskt inte hur tillsynsmyndigheterna - i Sverige Elsäkerhetsverket - skall kunna stävja detta. Försäljningsförbud med ev krav på återtag drabbar ju bara en och annan importör som hade otur att fastna i marknadskontrollen. En del resonerar i termerna kalylerade risker att åka dit.

LED-lampor liksom nästan all annan konsumentelektronik tillverkas ofta batchvis och byte av design och artikelnummer till nästa batch om 500k är ett av flera sätt att köpa sig ny tid.

En sak som däremot är "bra" är att de LED-lampor som stör mest, också effektivt stör ut mottagarna i godkänd PLC-utrustning som kommunicerar runt 80 kHz. Kanske problemet blir mer akut om det visar sig att t ex elbolagens mätdata inte kommer fram så att räkningarna kan skickas ut...

Allt var bättre förr då de värsta störarna var eltermostater, oljepannans tändaggregat och oavstörda mopeder på gatan utanför. Alla dessa störare förekom sporadiskt och den större delen av tiden var banden fullständigt tysta och endast atmosfäriskt brus hördes. Ett minne blott.

Ja det blev ju en lång drapa men i ett intressant ämne - avsiktlig störsändning.

/Bengt
 
Last edited:
Jag har sagt det innan, och jag säger det igen; Om en kommersiell verksamhet "drabbas" av dessa störningar så blir det "rassel" och knorr som kanske leder till motåtgärder.......

Tyvärr är det enda ett dödsfall pga räddningstjänsten "stördes ut" som kan utgöra en förändring.
 
Last edited:
Jag är just nu involverad i EMC-mätningar på 230 V LED-lampor där vi från butikerna (ICA, Kjell & Company etc etc) plockat in ett större antal lampor av olika fabrikat och typer, både väl kända som Philips och mindre kända "Made in China".


/Bengt

Hej Bengt,
Kan du ge exempel på fabrikat och inköpställe för en riktigt dålig lampa.
Jag skulle vilja få tag på en sådan för att göra egna mätningar.
Dessutom så vill jag få möjlighet att "höra" hur en sådan låter.

/Micke
 
Thilo DL9KCE från IARU:s EMC-grupp meddelar att han tagit fram en informationsvideo om problematiken kring LED-lampor och hur vi amatörer själv kan mäta och jämföra olika objekt med ganska enkel mätutrustning.

I videon ges även exempel på en egenbyggd sk "Artificial Mains Network" (AMN) som används tillsammans med en SDR-mottagare.

Här är länken till videon

För den som vill fördjupa sig i ämnet så finns här finns mer att läsa om olika typer av AMN, LISN och hur dessa är uppbyggda i detalj, hur de kalibreras och hur typiska mätuppställningar för EMC-provning kan se ut.

Ladda ner pdf-dok här

/Bengt
 
Last edited:
Som svar på några e-mail,

På länken nedan finns mer läsvärt om hur en enkel Line Impedance Stabilization Network (LISN) är uppbyggd samt en summarisk beskrivning av de olika detektorerna för Peak, Average och Quasi Peak.

Se Appendix A-D http://cp.literature.agilent.com/litweb/pdf/5990-6152EN.pdf

För att skydda mätmottagaren (spektrumanalysator eller SDR-radio) så krävs det alltid någon form av transientskydd i kombination med en dämpsats. T ex två motvända dioder i parallell plus en fast 10-20 dB dämpare.

I de professionella burkarna så finns alltid möjligheten att mäta separat på både fas(erna) och nollan. Matningen av LISN sker ofta via en skyddstrafo/fulltrafo, vridtrafo eller DC-aggregat beroende på vad det provade objektet är.

Det finns mycket att tänka på beträffande elsäkerheten i denna typ av labbmätningar vilket är viktigt att påpeka. Mixtra inte själv med detta.

/Bengt
 
Mycket passande med reklam för LED ljuskällor här på forumet. Det framgår dock inte om de är CE-märkta eller om de är gnistsändare. Vissa specifikationer kan man dock få.

de
Roy
 
Reklamen är ju målsökande. Forumet skannas över och nyckelord jämförs mot reklamfinansiärerna. Skulle vi börja diskutera om man ska ha sylt, socker eller sirap på pannkakorna så skulle det inte stå på förrän matreklamen börjar strömma in.
 
Kul teori Anders.

Då provar vi:

Blåbärssylt
Lingonsylt
Hjortronsylt
Hallonsylt
Drottningsylt
Tranbärssylt
Jordgubbsylt

de
FPD
 
Inte jag heller. Men jag kör med AD-blocker som stoppar annonser. Även vissa webläsare kan ha skydd. Man måste tillåta "annonsavdelningen.se" för att reklamen ska synas.

Roy, orden måste förekomma nog ofta för att det ska hända, men vi får väl se.
 
Jaså, nej jag har också installerat AD-blocker precis som RNA eftersom jag är allergisk mot påtvingad reklam.

/Bengt
 
Back
Top