ham.se var nere, varför?

computer-out-window.jpg
 

Attachments

  • computer-out-window.jpg
    computer-out-window.jpg
    13,4 KB · Views: 51
Ham.se, en av Sveriges mest aktiva radiosajter går lite upp å ner å ingen admin eller annan ansvarig lämnar några kommentarer.

Jag har letat lite på sajten, man tycker ju det borde finnas lite info om vem som ligger bakom sajten. Lite allmän info om tanken med sajten, vem, varför, etc.

Men jag hittar ingenting?! Varför? det verkar så hemligt? Är jag bara för ny i branschen och lite allmänt okunnig, vet alla andra vem som driver Ham.se och varför?

Inte för att jag har med det att göra ... men nyfiken är man ju född :D

/Johan
 
Det är Tommy -NZB som äger HAM.SE och det är ingen hemlighet :)

Det var en uppgradering av en brandvägg som ställde till det den här gången.
 
Det var ju bra att det inte var någon hemlighet ... Men resten då? varför inte skriva lite, presentera tanken bakom och lite sånt. Vem är förresten Tommy? kunde ju vara kul att veta vem som ligger bakom Sveriges populäraste amatörradio sajt ... för det är det väl?

Det var väl inte bara så att det blev ett Ham.se? eller var det det :D

/J
 
Sveriges populäraste amatörradio sajt ... för det är det väl?

ham.se är populärast för att:

1. Det är högt i tak
2. Det finns ingen censur
3. Det finns engagerade debattörer
4. Det finns en stor spännvidd
5. Det är öppet

"Det andra forumet" brister vad jag förstår i samtliga fem avseenden.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Är väl en rätt OK analys K-A ... Men tycker fortfarande det skulle vara intressant att få höra lite bakgrundshistoria.

Varför blev det ett Ham.se? vad har grundaren för tankar? vem företräder man egentligen, om någon? Vad har ESR och ledande företrädare för koppling till sajten, om någon?
 
Last edited:
Johan Karlsson, SA3BYC, det var många antingen tjafsfrågor eller paranoida frågor i syfte att misstänkliggöra site'en. Du kan ju börja med att redogöra varför du ex inte vill ha efternamnet ditt i SMCALLBOOK och varför dra in en annan förening i din misstänkliggörning. Översätt dina s.k "spörsmål! men lägg in dej själv där och svara på det.
 
BYC skrev; "Vad har ESR och ledande företrädare för koppling till sajten, om någon?"
----

Den frågan kan jag svara på Johan. ESR och ledande företrädare (läs styrelsen) har ingen koppling alls till HAM.SE. Däremot driver ESR ett radiotekniskt forum under namnet Radiokretsen.se med följande visioner;

"Radiokretsen skall bli ett forum för amatörradiointresserade där det diskuteras och delas information som är direkt relaterad till huvudämnena radioteknik, antennteknik samt vågutbredning.

Fokus skall ligga på att diskutera konkreta sakfrågor snarare än allmänt tyckande. Moderatorer och forumledning skall vara strikta i sin bedömning vad gäller innehållet i inläggen och moderera hårt om diskussioner flyter iväg för långt bort från tekniken och sakfrågorna.

Innehållet skall också ha ett uttalat informations- och utbildningssyfte för såväl nya som mer försigkomna utövare av radiotekniken.

Det finns flera anledningar att vi tror på detta koncept, en är helt enkelt att med en sådan specialisering på radiotekniken så undviks en del av det "brus" som förekommer på de flesta andra mer allmänt hållna och bredare forum. En annan anledning är att med specialisering kan den kunskap som förmedlas i forumet användas som underlag och inspiration till artiklar på ESR.SE och i medlemsbladet ESR resonans."


Om man skall försöka värdera Radiokretsen enligt AOM:s fem-punktslista så kan det bli ungefär så här;

1. Det är lägre i tak än HAM.SE
2. Det finns en moderator som kan gripa in men inte behövt göra det ännu.
3. Det finns engagerade debattörer men inte så många som på HAM.SE
4. Det finns en liten spännvidd i diskussionerna vilka enbart handlar om radioteknik i olika former.
5. Det är stängt men kan öppnas av alla (även icke medlemmar) som registrerar sig och som sedan loggar in.

Men precis som Karl-Arne så tycker jag att HAM.SE fyller en oerhört viktig funktion just på grund att det är helt öppet, har stor bredd och spänner över samtliga områden som har med amatörradio att göra plus alla andra ämnen helt utanför hobbyn men som kan engagera oss.
 
Johan Karlsson, SA3BYC, det var många antingen tjafsfrågor eller paranoida frågor i syfte att misstänkliggöra site'en. Du kan ju börja med att redogöra varför du ex inte vill ha efternamnet ditt i SMCALLBOOK och varför dra in en annan förening i din misstänkliggörning. Översätt dina s.k "spörsmål! men lägg in dej själv där och svara på det.

Nu måla du nog fan på vägen!
Tycker det är fullt legitima frågor som kan vara bra att få reda på. Bl.a så det
inte uppstår rykten om sammansvärjningar/konspirationer.

Förresten heter jag Andersson i efternamn så du slipper avslöja det :)
 
Last edited:
Jag hade tänkt att Tommy själv skulle svara på Johans frågor men Tommy är inte här så ofta så jag kan väl bidra med jag kommer ihåg från starten nån gång runt 2004.

Forumet startades och sattes upp av Tommys son Martin. Som via ett av sina företag drev några andra forum. Jag kommer inte håg alla men 99mac var ett av dem. Innan dess fanns det mailinglistor och enklare primitiva former av forum för oss svenska radioamatörer. Det behövdes något bättre som höll ihop diskussionerna i tydliga avgränsade trådar. Jag minns att Tommy nämnde något om det på klubben (SK7CA) och en vacker dag var forumet bara där. På den tiden fick inte privatpersoner registrera domäner under .SE så det blev ett av Martins företag som stod för domänen och driften.

HAM.SE är ett helt fristående forum och är inte associerat med någon förening eller annan organisation. Och drivs helt och hållet av Tommy med hjälp av Martin. Undertecknad hjälper till lite då och då med det administrativa runt konton. Tidigare hade jag en mer framstående roll som moderator men tröttnade på alla påhopp och telefonsamtal från gnälliga amatörer som hade åsikter om precis allt. Det var precis omöjligt att vara alla till lags. En del tyckte vi var för slappa och en del för hårda. När det hettade till som mest kunde det komma över 100 email och 20-30 telefonsamtal på en och samma dag. Väldigt tröttande och irriterande för både mig och familjen.

När det gäller ESR och kopplingen till HAM.SE har Bengt redan svarat. Jag kan dock fylla i med att jag personligen är mycket glad över att dessa kunniga herrar hänger kvar här år efter år och delar med sig av sina kunskaper.
 
Tack för klarläggandet - har sett likheten mellan Tommy och Martin och aldrig riktigt fattat relationen
mellan dem.

Till dessa båda herrar och dig ett stort tack för att ni håller igång forumet.
 
Tack för intressant info !.

Undertecknad och min klubbkamrat Niklas SA0AZN startade och drev under ett par år forumet QSY.se
Det var samma sak där, omöjligt att vara alla till lags, så jag känner igen problematiken...!
Vi lade efter ett par år ned forumet av olika anledningar, mest för att vi inte orkade eller hade tid med
det projektet längre och att aktiviteten sjönk. Vi kunde registrera domänen via mitt företag på den tiden.

Jag har dock forumet lagrat och brukar titta på det ibland, det är i sig ett litet tidsdokument från tiden då
både jag och Niklas var alldeles nybakade amatörer :)
 
Johan Karlsson, SA3BYC, det var många antingen tjafsfrågor eller paranoida frågor i syfte att misstänkliggöra site'en. Du kan ju börja med att redogöra varför du ex inte vill ha efternamnet ditt i SMCALLBOOK och varför dra in en annan förening i din misstänkliggörning. Översätt dina s.k "spörsmål! men lägg in dej själv där och svara på det.
Det var väl något av det dummaste jag läst här på forumet alla kategorier som du vräker ur dig! Ursäkta att jag inte hunnit svara förrän nu då jag har kört ARRL contesten sedan 01.00 i natt.

Jag har inte för en sekund avsett att miskreditera eller misstänkligöra som du påstår. Jag är helt enkelt nyfiken och undrar hur det hela hänger ihop. Precis som KBW skriver så kan information och öppenhet leda till att rykten inte uppstår.

Bengt, EQL, svarar informativt och öppet, jättebra, då vet vi hur den biten ligger till. För övrigt så har jag ingen anledning att på något sätt misstänkligöra ESR, är nämligen själv medlem där!

Vad gäller orsaken till att mitt efternamn inte finns i SSA's register så beror det på att jag fått e-post med urklipp ur call boken med mina adressuppgifter och kommentaren "vi vet var du bor" ... Orsaken lämnar jag därhän och vare sig du eller någon annan har med det att göra!

Idag är det väl skit samma egentligen, allt finns ju på min Qrz.com sida ändå. Du kan ju studera dem om du nu är så fruktansvärt intresserad av min person.

Tack också till SEK för ytterligare information och en intressant historie teckning.

Det här var väl inte så fruktansvärt farligt? Tror att fler än jag uppskattar att ha fått ta del av detta och fått lite bättre insyn i vad Ham.se är, kommer ifrån och har för funktion i ham communityn.

Johan

Ps. VVG, du skriver ju inte ut ditt namn så du får väl heta så. Dessutom säger callboken när jag tittar att du begärt hemliga uppgifter du med!? Kasta sten i glashus, hört det uttrycket någon gång? Känner inte dig, du känner inte mig, tycker vi låter det vara så. Jag känner instinktivt att vi skulle ha väldigt svårt att dricka en öl tillsammans och jag avstår gärna PM, e-post, telefonsamtal och liknade i saken.
 
Last edited:
Jag tar gärna en öl med dig BYC - om våra vägar korsas!

Gick det bra på testen, förresten?
 
Last edited:
Jag tar gärna en öl med dig BYC - om våra vägar korsas!
Ställer jag upp på, utan en sekunds tvekan! Kan dock bli verklighet förr än du anar ... skall jobba nere i storstaden i sommar igen :)

/J

Ps. missade frågan om testen ... eller hade förträngt den redan ;) Kondsen är så urusla häruppe att det är löjligt. På 2 timmar från start 01-03 fick jag 3 qso ... När headsetet gick sönder på förmiddagen så la jag av.

Får betraktas som en övning utan annat värde än att man fick testa lite på snabba bandbyten med rör PA. Första riktiga testen med ett hyfsat rör PA. 3-500Z'or skiner så fantastiskt trevligt i mörker, så bara det gjorde natten värd förlusten av Qso och sömn :)
 
Last edited:
Back
Top