Hög brusnivå på 80m

SA6MEA

Member
Hej!

Jag håller på med radio lite i perioder och upptäckte nu att brusnivån på 80m hade förvärrats väsentligt sedan jag hade igång den sist. Nu ligger jag över S9 på stora delar av bandet. På 40 och 20 ligger brusnivån på under S1. Antennen är en dipol avstämd på 80m med en köpt balun, inget har ändrats sedan det var lägre nivåer och antennen har fortfarande bra värden när jag mäter den. Jag får samma fenomen på min IC-735, Xiegu G90 och en billig SDR.

När jag kollade på det med SDR är det en väldigt bred störning och jag kan inte gissa vad det kan bero på. Jag har redan testat att stänga av misstänkta störkällor här hemma utan någon förändring. I fredags försökte jag lyssna på fredagsringen men även närliggande stationer drunknade i stort sett helt i bruset. Störningen verkar dessutom vara konstant, även om radion inte är igång hela tiden så ser det likadant ut oavsett vilken tid jag slår på den.

Jag misstänker att det är något här hemma eller i närheten som orsakar detta men vet inte riktigt hur jag skall söka vidare, så jag hoppas på att få lite tips här om fortsatt felsökning.
 

Attachments

  • Skärmklipp.PNG
    Skärmklipp.PNG
    701 KB · Views: 13
Sådant här behöver angripas systematiskt.

Börja med att driva radion med ett batteri och gör sedan
hela huset strömlöst före elmätaren.
'
Försvinner störningen då får du bryta grupp efter grupp i elcentralen
tills störningen försvinner eller minskar och sedan undersöka vad som är anslutet till just den gruppen.

Det kan också vara något som är batteridrivet eller har batteribackup, och då är en liten bärbar radio för mellanvåg eller HF-området med "gummiantenn" till stor hjälp.

Kan störkällor i själva huset uteslutas, återstår grannarna.
Ett uppslag är då att undersöka om störnivån ökar påtagligt i närheten av elservisen. Man kan även tänka sig störningar från elleverantörens utrustning, eller från solceller och annan kraftelektronik hos grannarna.

Sådant här innehåller ett stort mått av "pusselläggning" och "uteslutningmetod". Det är ganska verkningslöst att försöka leta
störningar "på måfå".
 
* Det framkommer inte hur du bor, vilken boendemiljö, eller hur antennen(dipolen för 80m) är monterad, men att du har en störning är klart..
- Tråla vidare i ämnet störningar så hittar du säkert lite nyttigt att studera.. Störningar är skit!

/Sven.
 
Last edited:
Att bryta bort hela huset får jag nog göra när familjen inte är hemma (och när solen inte skiner, man vill ju inte missa produktion från solcellerna) :) Det är ju ett bra sätt att utesluta att det är något i huset som stör, jag har stängt av en del apparater som är nya eller utbytta men det förändrade inget. Solcellerna var första misstanken men jag bröt bort dem en kväll utan att störningen försvann så de är uteslutna.

Jag har en gammal scanner som tar in HF-banden men jag märker ingen skillnad i ljudnivå eller signalstyrka när jag rör mig runt i området med den. Finns det någon enkel riktantenn som man kan bygga för att kunna pejla störkällan? Jag har sett en del loopantenner som verkar användas för ändamålet men hittar ingen detaljerad information om dem.

Jag bor i ett hus på landet, dipolen har mittpunkten ca50cm över skorstenen på huset och är utsträckt mellan ett högt träd och ett annat hus, ca 8-10m upp i luften. Ändarna på dipolen slutar i en isolator ca 5-6 meter från fästpunkterna. Det finns lite grannar i närheten så det kan givetvis vara en störning från något de har. Antennen sitter på samma plats som tidigare, när jag inte upplevde att det var så högt brusgolv.
 
Eget på landet, då är du nog lyckligt lottad ändå. Med uteslutningsmetoden från egen stör-källa till grannars så kommer du nog vidare..

/Sven.
 
När man letar sådana här störningar är en liten "närfältsprob" eller loopantenn närmast oumbärlig.

Om du har en bärbar och batteridriven mottagare eller scanner som täcker frekvenser runt 3-4 MHz är den enklaste vägen att göra en spole med ett par dm diameter och ett par varv av styv enkelledare och sätta i änden av en koaxialkabel. En sådan hittar lättast störningar som är ledningsbundna.

Man kan även göra något liknande med ett par dm rak tråd i änden av kabeln, men sådant får sämre känslighet så man behöver komma närmare störkällan för att kunna lokalisera störningarna.

Beroende på hur solenergianläggningen är gjord och med vilken materiel
är det inte säkert att den upphör att störa när den kopplas bort. Erfarenheten har visat att de "optimerare" som var vanliga för några år sedan ger störningar så fort det blir tillräckligt ljust för att solpanelerna ska generera el.

Har du grannar med solpaneler så har det visat sig att störningarna kan utbreda sig flera hundra meter i HF-området. För att kunna avgöra vad som genererar störningarna behöver man komma ganska nära källan.
 
Solceller? Är det tyst på natten?
Det är helt oförändrat oavsett mörker eller ljus. Jag har provat att bryta från hela solcellsanläggningen inklusive växelriktare när det var mörkt utan att det förändrade något så den har jag uteslutit.
 
Efter ett rejält träningspass upp och ner för trapporna för att slå till och från saker så har jag blivit lite klokare.

Störningarna kommer från huset och det är inte en enstaka sak som stör. Den stora boven är tyvärr min WIFI-router, den syns rejält när den är igång. Jag har ytterligare en router på våning 2 som används som accesspunkt men den stör inte alls. Den andra stora störkallan är en "Hubitat" hemautomationshub, det syns tydligt när den är igång och inte.

Dessutom misstänker jag tre inbyggnadsdimmrar som styrs via Z-wave, de bidrar inte så mycket och jag har inte orkat skruva loss dem för att verifiera.

När de sakerna som stör är avstängda är jag nere runt S2-S3 i störningar och då upptäckte jag att det var en massa trafik på 80m, det var nytt för mig :)

Då kommer man till frågan, vad gör jag åt detta. Det är inte någon jättebillig router så jag hade helst inte bytt bort den. Den stör även när alla nätverkskablar är urkopplade så det verkar vara routern själv som är boven. Finns det något att testa? Ferriter?

När det gäller Z-wave och Zigbee får jag nog söka lite, är det en känd störkälla för HF-banden?
 
Störningarna från dina apparater följer med stor sannolikhet antennkabelns utsida och når antennen den vägen. Det är ett vanligt problem och kan åtgärdas på flera olika sätt. Bäst resultat får man om antennen inte sitter monterad allt för nära huset eller apparaterna som alstrar störningarna. I de flesta fallen går det att reducera störningarna rejält så det är värt ett försök.

Några exempel på felsökning och åtgärder finns här;
 

Attachments

  • radiostorningar och ferriter.pdf
    356,5 KB · Views: 48
Mina observationer:
En router måste vara försedd med skärmade RJ-45 kontakter så att man kan använda skärmade nätverkskablar.
Nätadaptern till routern bör eventuellt bytas till en gammal järnklump. Allt switchat går bort.
Ljusdimmer är ofta ett otyg som bör undvikas. Det finns bra sådana men många är väldigt dåliga.
Fick själv störa av både en badrumslampa och en kökslampa med inbyggd dimmer.

Börja med att byta nätadapter till routern.
Koppla ut alla nätverkskablar och kör bara WiFi.

När det gäller störningar från nätanslutna apparater bör man i första hand säkerställa att dessa prylar har vettiga nätfilter.
Det mesta av störningar försvinner med riktigt konstruerade switchade nätdelar om dom förses med bra nätfilter.
Endast i andra hand ska man behöva fylla på med en massa ferriter runt alla kablar.

En ljusdimmer ska också vara försedd med riktiga filter men ofta ser man väldigt "billiga" lösningar som aldrig borde fått säljas.
 
Mycket vanligt att nätadaptern stör i olika typer av hemelektronik. Nästan alltid 12V till en router så du har säkert någon annan att prova med. I routern sitter ytterligare switchelektronik som kan störa och läcka ut via alla kablar, men det är nästa steg.
 
I min bostad utgörs är samtliga "IT-resurser" hopkopplade med CAT6 skärmat kablage med skärmade ethernetkontakter.
Switcharna är litet bättre industriella HP, köpta begagnade och valda så att IEC-nätbrunnarna kunnat bytas ut mot
skärmade dito. (Exvis Schaffner). Det finns WiFi men den accesspunkten är det modem som Telia så vänligt
försåg hushållet med vid tecknandet av tjänsten för åratal sedan. Den stör inte.

Den dator som jag kör digitala moder från är byggd i ett 19" serverchassie kompletterat med filtrerad IEC-nätbrunn,
ferriter runt alla kablar från moderkort som ansluts till till yttervärlden, inkl. tgtbord och mus.

Praktiska mätningar avslöjade hur viktigt det är med perfekt metallisk kontakt där signaler möter
chassieväggen.
 
Last edited:
De metoder som Bengt beskriver i sitt dokument är helt relevanta och förankrade i "vetenskap och beprövad erfarenhet". Har själv tillämpat dem i min egen praktik för "EMC-sanering" och EMC-kontrollplaner i både civila och militära radioanläggningar.

Det som är viktigt är att gå systematiskt tillväga, och vara medveten om att det inte finns några genvägar. Det går åt ganska många ferriter och filterkomponenter innan man börjar kunna observera några påtagliga förbättringar.
 
Nätadaptern till routern var definitivt en stor del av störningarna. Nu är den borta och ersatt med ett gammalt nätaggregat till PC som jag körde radion på tidigare. Störningarna ligger sjönk från ca S9+10 till S7.

Tack så mycket för alla tips hittills, jag fortsätter jaga störkällor så skall nog 80m bli användbart också så småningom!
 
Som GLD och GXV skriver så är det bra om apparaterna innehåller filter och att kablaget är skärmat etc. Generellt när det gäller EMC så bör störningarna om möjligt åtgärdas vid källan. Dock kräver detta i regel ingrepp i apparaterna eller användning av relativt dyra externa filter och inte sällan mycket arbete. Särskilt om en befintlig anläggning skall åtgärdas med ny kabeldragning och nya apparater. Våra hus och hem innehåller idag så många apparater av alla de slag och som byts ut med jämna mellanrum att det lätt blir en never ending story.

När det gäller utveckling och konstruktion av elektronik så är det viktigt att se till att apparaterna inte strålar ut störningar och att anslutna ledningar inte är nedsmittade med störningar som sedan leds vidare eller om ledningarna är långa strålar ut i dess omgivning. Min erfarenhet är att de flesta konsumentprodukterna som TV-apparater, routers och laddare m m med nöd uppfyller de regulatoriska EMC-kraven. Ganska få är riktigt bra eftersom man gör allt för att minimera kostnader i produktionen. Några produkter ligger kanske 10-20 dB över gränsvärdena och skulle inte klara en EMC-test men skapar ändå inga eller bara marginella problem.

Här i huset har jag ett ganska utbrett Ethernet-nätverk med oskärmade kablar. All nätverksutrustning är standard billigt oskärmat i plastkapslingar. Med de åtgärder jag beskriver i mitt dokument så finns inga märkbara störningar från min egen hemelektronik på kortvåg. Om jag tar bort ferritdrosslarna på antenn- och rotorkablaget så peakar S-metern dock över S9 på 80 m och än värre på mellanvåg och långvåg. Provades för något år sedan när jag senast renoverade antennkablaget. Frågan är då om det skulle gå att avstöra husets alla prylar och få så bra resultat. I teorin ja men i praktiken troligen nej eftersom det skulle innebära så stora ansträngningar.

Störningarna ligger sjönk från ca S9+10 till S7.

Då kanske du kan få bort resten också med ferritdrosslar på antennkablarna. Om du provar den metoden så måste samtliga kablar inkl ev rotorkabel förses med ferritdrosslar.
 
Som GLD och GXV skriver så är det bra om apparaterna innehåller filter och att kablaget är skärmat etc. Generellt när det gäller EMC så bör störningarna om möjligt åtgärdas vid källan. Dock kräver detta i regel ingrepp i apparaterna eller användning av relativt dyra externa filter och inte sällan mycket arbete. Särskilt om en befintlig anläggning skall åtgärdas med ny kabeldragning och nya apparater. Våra hus och hem innehåller idag så många apparater av alla de slag och som byts ut med jämna mellanrum att det lätt blir en never ending story.

När det gäller utveckling och konstruktion av elektronik så är det viktigt att se till att apparaterna inte strålar ut störningar och att anslutna ledningar inte är nedsmittade med störningar som sedan leds vidare eller om ledningarna är långa strålar ut i dess omgivning. Min erfarenhet är att de flesta konsumentprodukterna som TV-apparater, routers och laddare m m med nöd uppfyller de regulatoriska EMC-kraven. Ganska få är riktigt bra eftersom man gör allt för att minimera kostnader i produktionen. Några produkter ligger kanske 10-20 dB över gränsvärdena och skulle inte klara en EMC-test men skapar ändå inga eller bara marginella problem.

Här i huset har jag ett ganska utbrett Ethernet-nätverk med oskärmade kablar. All nätverksutrustning är standard billigt oskärmat i plastkapslingar. Med de åtgärder jag beskriver i mitt dokument så finns inga märkbara störningar från min egen hemelektronik på kortvåg. Om jag tar bort ferritdrosslarna på antenn- och rotorkablaget så peakar S-metern dock över S9 på 80 m och än värre på mellanvåg och långvåg. Provades för något år sedan när jag senast renoverade antennkablaget. Frågan är då om det skulle gå att avstöra husets alla prylar och få så bra resultat. I teorin ja men i praktiken troligen nej eftersom det skulle innebära så stora ansträngningar.



Då kanske du kan få bort resten också med ferritdrosslar på antennkablarna. Om du provar den metoden så måste samtliga kablar inkl ev rotorkabel förses med ferritdrosslar.

Jag skall definitivt kolla på att bygg drosslar till antennen. Skrotlådorna innehöll däremot inte något lämpligt material så det kräver inköp. Spelar det någon roll vad man använder för ferriter eller kabel till bygget?
 
Jag har tagit sådana ferriter som ofta sitter ingjuta på gamla VGA kablar. Sådana brukar ju folk ju slänga bort numera...
Kapa kabeln och pilla bort plasten. Jag har tillverkar flera drosslar enl. EQL beskriving och de funkar finfint.
Den senast mättes upp till < 25 dB dämpning 3 -30 Mhz
 
På mitt sommar-QTH har jag en modern "Smart-TV" och den stör friskt när den står i stand by.
Med tv:n igång blir det ännu värre.
 
Back
Top