LED-lampor med E27 sockel som inte stör - Rekommendation sökes

SA6TUT

Well-Known Member
Hej! Har jagat källor till störningar och brus på 6m och börjar efter att ha eliminerat de största källorna komma ner på en så pass rimlig nivå att jag kan leta efter lite mindre störningskällor. Det visar sig att en dimbar LED-lampa med E27 sockel i köket ensam klarar av att höja brusnivån från S0 till S2 på min S-meter. Jag har nog ett tiotal såna här dimbara LED-lampor och jag tror att det är IKEAs de flesta av dom om inte alla.

Någon av er har säkert brottats med samma problem. Jag provade med en icke dimbar LED-lampa jag hade liggande från Duracell och noterade ingen höjning av bruset. Jag gör antagandet och jag minns svagt att jag läst det någonstans att dimbara LED-lampor stör i högre grad än lampor som inte är dimbara.

Vilka LED-lampor med E27 sockel ska jag då köpa för att minimera riskerna för QRM? Har ni några konkreta tips?
 
Jag använder bara ICKE dimbara LED-lampor av filament typ. Dom innehåller ingen aktiv elektronik.
I alla dimbara som jag har öppnat har jag hittat en switchad regulator men inga riktiga nätfilter.
 
Jag har lampor från Bellalux, Osram, north och ICA (enligt märkning på själva lampan) och de är alla "filament LED" med E14 eller E27 sockel, alla också "icke dimbara" och ingen av dessa ger störningar såvitt jag kan notera. Däremot är det noterat att störningar kommer från "powerbricks" till laptops. "halogentransformatorer" för drivning av 12 V halogen från 230 V och vissa laddklumpar för telefoner. Och från vissa laptops, även om de går utan laddning från sin powerbrick...
 
Samma här. Jag kör med random olika ’ej dimbara’ som inte stör ngt. Både filament och äldre med en massa små LED i.
Att de går att dimma ändå till viss del och ändå har hållit 15 år trots att somliga lyser dagligen ser jag som en bonus.
Stör gör de inte.
 
Jag använder bara ICKE dimbara LED-lampor av filament typ. Dom innehåller ingen aktiv elektronik.
I alla dimbara som jag har öppnat har jag hittat en switchad regulator men inga riktiga nätfilter.

Så även filament-lampor visar sig ha aktiv elektronik så fort de är "dimbara"? Exempel denna.

EDIT: Ser att de även finns i icke dimbar variant så det är ju bara att välja den.
 
Last edited:
Länken har svårt att lämna ut ett korrekt datablad. Det står inte läsbart nånstans vilken drivspänning som erfordras, exempelvis. Sannolikt är det så, att alla dessa LED har nån form av reglerande elektronik, som ska göra att alla de små LEDarna, i filamenten, lyser som de ska, även om inspänningen varierar en del. Man kan misstänka fasvinkelstyrda kretsar som ska hålla DC till led-kedjorna i rimligt härad. Om dessa ska dimras, dvs regleras med en yttre, kanske fasvinkelstyrd, anordning, blir det rätt komplext och en hel del skräp i RF-området, kan man tänka sig att det uppstår.

Med tanke på att dessa "fantastiska" ljuskällor sällan uppnår de annonserade 15000 timmarnas livslängd, och deras relativt höga inköpspris, skulle jag nästan rekommendera att man går på belysning med lampor som har glödande Wolframtrådar. Dessa kan hålla väldigt länge, om man lägger drivspänningen bara en aning (typ 5%) under märkspänningen. Och de kan dimras, och de stör ingen radioutrustning...
 
Jag har använt transistormottagare med ferritantenn på mellanvågsbandet och hållit den nära mina LED för att bedöma störnivån. Ett par Anslut från Jula störde den närbelägna träradion vid mellanvågslyssning och då bytte jag dem till Livarno från Lidl som är tysta. Båda fabrikaten är av "ledtrådstyp". Med Anslut-lamporna i takarmaturen i samma rum hörs ingen störning. Livslängd på LED gäller nog endast om de lyser kontinuerligt, det är startströmmen vid påslag som skapar påfrestning.

Lennart
 
Clas Ohlson har viss koll på vad dom säljer, sedan var det ju detta med gränsvärdena.

"Vi testar produkter innan vi bestämmer oss för att sälja dem. Vi kontrollerar kemikalier, brandsäkerhet, radiostörningar... Och ibland gör vi också pannkakor.
Clas Ohlson har en egen kvalitetsavdelning som säkrar dokumentation och utför omfattande produkttester på alla produkter under våra egna varumärken. Vi gör det för att säkerställa att de produkter vi säljer följer alla krav, både de legala och våra egna. 

– Vi utför en rad tester och plockar också isär produkterna för att inspektera komponenterna. Vi vill säkerställa både produktsäkerhet och funktion. Vissa tester sker också i ackrediterade externa laboratorier, säger Magnus Knuts, Product Specialist på Clas Ohlson. 
  
– För elektriska produkter kontrollerar vi till exempel att strålningen ligger inom gränserna. Våra tekniker minns en mixer som bytte tv-kanal genom radiostörning! säger Henrik Alfredsson, Product & Quality Compliance Manager på Clas Ohlson.   "
 
När LED-lamporna började komma fanns det, som vanligt, diverse lycksökare i farten. Man kan nog fortfarande hitta en och annan som importerar lampor för att sälja billigt. Med lite tur har de i alla fall kollat att det som säljs är CE-märkt och får kanske den dekorationen på saken. :) Med ännu mer tur kanske man har krävt att det som köpts faktiskt uppfyller kraven bakom men då blir det nog inte lika billigt längre. Köper man från någon "riktig" tillverkare och från någon seriös säljare så är nog chansen god att få något som är bra. Jag själv har i alla fall inte råkat på något störigt av det som jag köpt. Och då har det varit blandat av "fina fabrikat" och från Biltema mm. Men aldrig någon egenimport eller skumma ställen.
Inledningsvis var dimbara LED ett säkert kort för att få något som störde men så är det nog inte längre.

Däremot verkar man vara ute på lite mer djupt vatten med de lösa drivdonen för LED-lampor. Samma sak med ljusslingorna som i juletider förpestar tillvaron för radioamatörer. En del saknar säkert all form av filtrering. Ett EMC-bekymmer är att kablaget på sekundärsidan ofta är ganska långt vilket gör det till en möjlig störningsspridare. I många fall brukar man anse just DC-kablage som "skapligt korta" och därmed inte bidrar till så mycket störningar under 30 MHz. Samma problematik som med växelriktare och optimerare för solceller. Man kanske uppfyller kraven i en EMC-standard men det stör ändå.

LED-strålkastare (de där som ersätter halogenstrålkastare) har ofta haft värdelösa EMC-egenskaper. Vet inte hur det är nu, kanske har den marknaden sanerats?

En tid försökte man marknadsföra något som hette induktionslampor som var en variant på kompaktlysrör. Väldiga störkällor. Jag tror den tekniken gick under när LED slog igenom och de borde också fallit för samma miljökrav som fick bort lysrören.

Claes Ohlson har nog tagit sitt ansvar på allvar - det står i EMC-direktivet (och LVD m fl).
 
Hmm, mixer som byter tv kanal.
Jag kanske inte har samma tankar om vilken sorts mixer det var.
Efter lite funderingar insåg jag att det nog var en köksmixer som störde mot en TV eller digitalbox.
 
Lite off topic kanske men upplever att vanliga LED lampor stör mindre o mindre. Däremot belysningar på fasad och i trädgårdar är ett gissel. Jag har en granne som stör mer än vad Solaredge optimerare störde. Det rör sig om system från Hide-a-lite och In-lite. De är fruktansvärda och när man pratar med generalagenterna möts man av ettt oförstående att systemen är godkända av EU och allt möjligt. Jag var en av de första att rapportera problemen med Solaredge optimerare men att ingen har rapporterat problem med trädgårdsbelysningar är ett under...Switchade nätagg och långa ledningar i takfot osv..Hur kan det vara tillåtet ? Även i trädgården dras ledningar kors o tvärs. Allt blir ju antenner. Så även om jag pratat med grannen som tror sig ha ett godkänt system bär det emot anmäla men vi får se.....
 
Last edited:
.Switchade nätagg och långa ledningar i takfot osv..
Här är nog förklaringen. För nätanslutningen finns klara krav i EMC-standarder att begränsa störnivåerna - det finns krav på ledningsbunden emission. För DC-sidan finns oftast inga krav alls och det beror på att man anser kabellängden vara så liten att det inte blir någon större antennverkan. Men det förutsätter förstås att kabellängden verkligen blir kort i en verklig installation...
Kikar man i en del manualer så kan det stå att man max får ha X meter kabel. Man kan ju undra hur många som bryr sig om det. En seriös tillverkare har insett att man måste ha filtrering även på DC-sidan men det kostar pengar.

Orkade inte kolla igenom Hide-a-lites sortiment men hittade i alla fall den här texten på ett ställe:
"För dimbara drivdon ökar risken för EMC-störning och här ska man vara extra noga med att följa tillverkarens rekommendationer och välja drivdon av hög kvalitet. Ett bra sätt att minska eller undvika störningar är att använda skärmad och/eller partvinnad kabel."
Står det i manualerna också? Drivdon brukar vara något simpelt plastkapslat jox och finns det någon möjlighet att ansluta skärmen på en skärmad kabel? Och samma i andra änden vid lampan? Och LED-lister, hur gör man med skärmen där? Även om inte drivdonet är dimbart så är det oavsett switchat så riskerna med störningar finns ändå.

Jag kikade på ett drivdon i köket, något grejs från IKEA. Sniffar man vid DC-kablarna så är det begränsad störnivå vid fullt ljus men det ökar dramatiskt när man dimmar ner ljuset. Gissar att det är någon PWM-styrning. Överväger att slänga det och sätta in något simpelt med bara av/på och då dessutom få bort den trådlösa styrningen. Drivdonet har också någon idiotfunktion som gör att det alltid startar på fullt ljus om det varit avbrott. En riktig strömbrytare först och så lite finesser som möjligt. Törs inte tänka på hur mycket sån där skit som finns i grannskapet. Vi har energisparande och prylfikusar att tacka för mycket.

Skicka in en anmälan till Elsäkerhetsverket. Gör en utförlig rapport med slutsatsen att EMC-direktivets väsentliga krav inte är uppfyllt. Det är det som gäller, inte vad som står i någon standard (som ofta tolkats med rymligt samvete av tillverkarna). I sådana här fall ska man inte bara anmäla grannen utan också produkten.

Sedan kan jag inte undgå att störa mig på den ljusdiarré som utbreder sig på fasader och i trädgårdar.
 
Dom gamla lysrörsarmaturerna i snickarboden behövde nya lysrör.
Jag köpte då nya LED-armaturer hos Jula och monterade upp två st.
Det blev verkligen ett bra ljus som behövs när man ska arbeta men...
Nu kan jag inte lyssna på radio i snickarboden :(
 
Det är konstigt att det får säljas om de stör såpass mycket att det inte går att lyssna på radio i dess närhet...

Gör en anmälan till ersäkerhetsverket och reklamera och se till att du får pengarna tillbaka. Så kan man hoppas på att försäljningsförbud kommer på posten.

Vet att Osram haft modeller som stört friskt. De finns nog kvar nån sån i nån låda här.

Jag har använt IKEAs lampor och inte märkt några störningar från dem. Både 12V och 230V, mest E27..

Vet att jag köpte några andra 12V leddar, Gu5,3? Kanske de heter, de störde ordentligt på flera band. försökte förjäves störa av dem, helt omöjligt. Visst det blev bättre med filter men inte bra.
Bytte då till IKEAs och det blev tyst.

Så det känns som man ska ha lite tur.
 
Special edition? Vem säljer såna?
Producerade enbart för Dubai eller kanske för hela Förenade Arabemiraten.
Säljs inte i resten av världen som jag har förstått det.
Dessa lampor har överlägsen livslängd.
Dom har tydligen utövat påtryckning på Philips.
 
Hej!

Kollade precis på kartongen för en Philipslampa jag köpte nyss, energiklass A.
Utlovar 50 000 h, ett djärvt uttalande...?

4 W/ 840 lm.
 
Inga av mina lampor lovar mer än 15000 h vilket ingen har klarat hittills.

Hittills har INGEN LED-lampa kommit i närheten av den utlovade livslängden.
Då snackar vi om mer "beskedliga livslängder" inga 50 kh!
Vi får väl se...
 
Back
Top