Någon i närheten av Mellerud som kan åka och...

Discussion in 'Allmänt om Amatörradio' started by SA6BSS, Aug 11, 2018.

 1. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  Hej, igår sändes en Ballong upp från Norra tyskland, tanken var att den skulle landa i Danmark, ett par bilar följde efter och skulle hämta den men då den hade fyllts med för lite gas så flög den längre än vad som var tänkt, vi, Jag SA6BSS och SM0ULC samt OZ1SKY följde den till batteriet i RTTY sändaren tog slut norr om Göteborg igårkväll, SM0ULC har därefter haft mailkontakt med DL0FL som meddelade att dom även hade en gps-gsm sändare med som meddelar in koordinater över mobilnätet och därmed har vi fått en väldigt exakt landningsplats, så, är det någon som skulle vilja åka och kolla om ni hittar den, ägarna skulle väldigt gärna vilja ha tillbaka den och jag förutsätter att dom ersätter bensin och porto för att skicka tillbaka paketet.

  Ballongen har landat nära rv 166 strax norr om Mellerud på koordinaterna 58.738410 // 12.361848

  https://www.google.com/maps/place/58°44'16.8"N+12°21'39.6"E/@58.6126269,11.8243996,8.92z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d58.738!4d12.361

  /Mikael - SA6BSS

  Screenshot_20180811-013719.jpg Screenshot_20180811-013719.jpg

  [​IMG]
   
  Last edited: Aug 11, 2018
  sm3ulc likes this.
 2. SA6AMA

  SA6AMA Member

  Den Högnertska familjen gör ett försök. Expeditionsledaren är 4 år gammal och stf är 1,5 år. Kan ta tid att nå ground zero men vi försöker iallafall. Exakt vad letar vi efter? storlek? bild?
  //SA6AMA
   
  SM7VGQ, SA6BSS and SM5KYH like this.
 3. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

 4. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  Lite bilder:

  box_20x20x25_ccm.jpg
  box_niklas.jpg
   
 5. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

 6. SA6AMA

  SA6AMA Member

  Koordinater inlagda i "Riktig" GPS. Provianterar i Mellerud just nu. Expeditionsledare och stf ligger på laddning. Själva Nallen "Hugo" ska finnas med också eller? kan ju vara lättare att motivera ungarna om det är en gosebjörn som är försvunnen.
   
  SA2CLC likes this.
 7. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

 8. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  mer info kom på mailen nu, han ber er inte starta den då datan i eppromet då raderas och dom vill kunna läsa ut detta först.


  Here is a picture with some inner details.

  In our payload there is an arduino nano build by students for logging weather data. The EEPROM stored the data and
  has a special mode to read out the data. Connecting it to a USB it will give the data on seral monitor with 57600 Baut three times.
  Then it will start and overwrite the stored data. So please do not connect...
  box_inside.jpg
   
 9. SA6AMA

  SA6AMA Member

  Hugo hittad. Bilder kommer
   
  SM2OWW, SM0IKR, SA2CLC and 3 others like this.
 10. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  Vi väntar med spänning på bilderna :)

  Kontakta ägaren Martin Panusch på mail: panusch@hs46.de för mer info om retur adress, frakt osv

  Martin Panusch
  Phaenomenta
  Norderstrasse 152-163
  24939 Flensburg
  Germany
   
  Last edited: Aug 12, 2018
 11. SA6AMA

  SA6AMA Member

  Hemma igen.
  Koordinaterna stämmde äckligt bra och balongen hade den goda smaken att krasha nära en skogsväg. Promenaden i skogen blev kanske bara 200 meter lång. Det var ganska kuperat i terrängen och 2-300meter öster ut så skulle lasten ha guppat runt i sjön.
  Jag har ännu inte öppnat "paketet" för att titta innuti men utanpå så ser allt helt och fint ut. Dock så såg jag att 2 trådar till altimetern släppt. Vet dock inte om det är krachen eller transporten hem som orsakat det. Hugo var heller inte ensam pilot, det sitter en varelse på andra sidan också som ser ut som en svart Tand med ögon..typ. Sitter en kamera riktad mot båda piloterna.
  Fotar mer av insidan när expeditionsmedlemmarna somnat ikväll.
  Har varit i kontakt med "Mission Control Flensburg" och dom verkar glada över att Hugo är hittad. Tydligen är dom ett center motsv för teknik och vill ha med Hugo i deras utställning. Vore ju kul om hela hans resa beskrivs för besökarna där.

  //SA6AMA
   

  Attached Files:

  SM7NZB, SA3AZK, SA2CLC and 5 others like this.
 12. SA6BSS

  SA6BSS Well-Known Member

  Snyggt jobbat, är helt säker på att dess fullständiga resa kommer att redogöras för i utställningen, allt detta runtomkring med räddninguppdrag i SE osv ger den extra provenance!

  Ser också att du har en väl anpassad bil för sådanahär uppdrag :)
   
  SM5JAB, SA3AZK, SM5XUN and 1 other person like this.
 13. SA6AMA

  SA6AMA Member

  Nu har jag kikat lite närmare på innehållet i lådan och fått mer information från byggherren. DJ3LE Hans-Juergen skriver såhär:

  here are some informations of the technical payload of our project.

  The Raspberry Pi 3B+ has some stacked plates. This addiotional hardware is for APRS on 144.800MHz, RTTY on 434.200MHz for transmitting pictures with 300Baud, a LoRa board for sending picturesand telemetry on 434.600MHz with high speed and 20,4kHz bandwidth. The both 70cm signals gone through a small 3dB coupler to a small 70cm amplifier which feeds the 1/4 wave for 70cm with approx. 90 mW for RTTY and LoRa. The APRS board has an output on 144.800MHz with approx. 180mW.
  The antennas are a half wavelength for 2m and a quarter wave for 70cm.
  The battery has approx. 5Ah with a Step Down converter for 7V (for the UHF amplifier) and 5.1V for the Raspberry Pi and the boards.
  A raspberry PI camera module is mounted in the styropor box. Also a Dashcam is installed and it should made ervery minute a picture to the internal sd card

  Utöver detta så sitter där också en GSM-GPS sändare med eget batteri.

  Hans-Juergen skickade även några länkar till deras utrustning och ballongspårning. Tror att SA6BSS visat något av detta tidigar här på ham.se

  1. the PITS board. PITS = Pi in the sky
  This is a project for balloon hardware in England. The links are:
  http://www.pi-in-the-sky.com/ - The project webside

  2. the boards
  All needed hardware can be found here:
  https://store.uputronics.com/index.php?route=product/product&path=62&product_id=52

  3. Receiving ballons
  https://ukhas.org.uk/guides:sdr_tracker - informations for a cheap tracker for receiving balloos


  4. The tracker etc.
  www.habhub.org - is the main side for found all approved flights. A lot of good informations can be found there

  @SA6BSS Som du förstår så ägnar vi all vaken tid till att hita bra ursäkter för att få köra runt med det fordonet i spenaten :) Ingen radioutrusting i den ännu men det kommer.
   

  Attached Files:

  SA6BSS likes this.
 14. SM0IKR

  SM0IKR Well-Known Member

 15. SA6AMA

  SA6AMA Member

  Jahopp då är det kanske dags att berätta slutet av ballong historien. Det ballade ur kan man säga (Åt det bra hållet).
  Vi hörde som sagt av oss till tyskarna och berättade att vi räddat ballong och nalle. Tyskarna blev glada och en halv veckas mailväxlande började. Tyskarna var vansinnigt intresserade av historien och av de foton som jag och fru Högnert knäppte vid krach platsen. Särskiljt intresserade blev dom när dom insåg att vi var en vanlig svensk 2 barns familj där äldsta dottern på 4,5 år var räddningsledare. Vi tyckte att intresset verkade lite skruvat men det fick sin förklaring under korrespondensen. Ägaren av ballongutrustningen var ett ställe i Flensburg som heter Phänomenta, det kan likställas med Universeum i Göteborg, och deras målgrupp är just barnfamiljer. Dom såg sin chans att marknadsföra sig själva och deras lilla projekt ihop med radioamatörer och skolungdomar så dom bjöd helt enkelt ner oss till Flensburg så vi kunde lämna över prylarna inför pressen. Under ett par intensiva och otroligt trevliga dagar i Flensburg så fick den Högnertska familjen VIP behandling. Ett par av de anställda på Phänomenta utsåg sig själva till lekledare för våra barn och guidade runt dom på deras anläggning med experimenterande riktade mot barn. Den vuxnare delen av familjen fick sig ett studiebesök med radioamatörerna i en av deras repeater siter, vilken visade sig vara nordtyska radions anläggning (NDR). En sändarmast på 230m där dom klämde ut både rundradio och TV samt radioamatörernas utrustning. Grillfest med Phänomenta och radioamatörer hans också med.

  https://www.phaenomenta-flensburg.de/zusatzangebote/150-jahre-hugo-eckener/

  Stort tack till detta forum som gjorde det möjligt att åka på äventyr.

  //SA6AMA Niklas
   

  Attached Files:

  SA4BUK, SM7NZB, sm2sxi and 11 others like this.
 16. SM7NZB

  SM7NZB Administrator Staff Member

  Historien borde väl passa QTC, någon som kan översätta och sända in...

  / Tommy
   

Share This Page