Stör medicinsk utrustning radiosystem?

SM4FPD

Well-Known Member
Dvs motsatsen mot vad vi är vana vid, att radiosändare stör medisinsk utrustning.
En artikel i ämnet finns att läsa i Tidningen, ELECTRONIC ENVIROMENT #3. 2011.
Artikeln tar upp saken omvänt dvs att den i artikeln använda ambulansens eleketronik stör ut radioanläggningen.
I sammanfattningen kommer man fram till att det bör vara minst 7 meter mellan komradioantenn och den medisinska eleketroniken i bilen.

Hur har man tänkt när EMC kraven sattes?
Att ambulanser blir ledbussar i framtiden kanske?

Med tanke på eventuell copyright vill jag inte vidarebefodra den inskannade artikeln, utan den som vill läsa hela artikeln bör skaffa tidningen.

Artikeln är skriven av FOI.
Man har mätt på ströningspektrat från 30 MHz till 450 MHz.

Vad jag vill komma fram till är att störningar från eleketronik nu börjar bli så allvarlig, och under all kontroll, att denna typ av problem kan inträffa. Dvs att komradion, även om den är digital, TETRA, kan störas ut och man inte får radiokontakt, eller mobiltelefonkontakt.

Man kan tänka sig en skadeplats där flera bilar, brand, ambulans polisbilar står nära varandra, alla fullspäckade med eleketronik som stör, varvid störningsdimman blir större. Artikleln analyserar endast vad som sker i en bil.

Något som vi radioamatörer ofta känner till och har erfaringar om.

Vad kommer att göras åt detta då?
Att kraven på störningar blir hårdare?
Eller att alla komradio går QRO, (igen)
Eller tätare med infrastruktur.

Exemplet är en bra liknelse vid konflikter mellan grannen som stör din radio med sin plasma-TV, tänk om ambulansens medisinska utrustning och komradio inte funkar när de skall hämta honom vid hans infarkt nästa gång.
Stäng av all störanade utrustning om du blir sjuk och skall hämtas av ambulans....

de
SM4FPD
Roy
 
Det här är inget nytt problem, utan är något som blivit värre med åren.

För c:a 20 år sedan arbetade jag med uppföljning om integration av Mobitex i bl.a. utryckningsfordon.

Man hade funnit att systemet kunde försämras upp till
30 - 40 dB av vissa installationer. 80 MHz var särskilt utsatt för EMC-problem från dåtidens ombordsystem.
Mobitex var ett ganska optimistiskt dimensionerat system, och försämringar i dessa storleksordningar riskerade att göra det helt oanvändbart.
Vad jag minns av detta så angreps problemet genom att förbättra EMC-klassningen och skärmningen av den materiel som ingick i t.ex. ambulansen, och genom att förbättra antennerna på fordonen.

Det som tycks ha hänt är att störnivåerna även på högre frekvenser verkar stiga okontrollerbart, och att förbättringar av skärmning mm inte längre förmår hålla jämna steg.

Hela utvecklingen är illavarslande, när professionella produkter stör på sådana sätt, hur kan då inte konsumentprodukter störa?

Ett problem som är relaterat har med den allmänna höjningen av störnivån att göra. Radioverksamheter som använder extremt låga effekter, som t.ex. vissa former av medicinsk telemetri, riskerar att få sina signaler helt maskerade av den stördimma som genereras av elektroniska konsumentprodukter.

Det är inte bara radioamatörerna som ligger illa till i dag...

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Man får dock intrycket att det är ett "nytt problem". Förmodligen var inte artikelförfattaren med på den tid K-A nämner.
Givetvis är det som K-A skriver ett gammalt problem som skulle förbättras med EMC kraven.
När digital komradio började introduceras, TETRA, ja även DAB, digital TV etc så skulle det ju vara störningsimunt. Så är det inte.

När FM kom ännu längre tillbaka i tiden skulle det bli imunt mot störningar. Men då var störningar tändstörningar från bilar. Och visst, det knattrade inte så mycket i en FM komradio som de gamla med AM.

Så vitt jag förstår används smådatorer i ambulanser etc, och dessa stör ju lika mycekt som hemma.

Ett tag fanns tennpest datorer, dvs sådana som var skärmade.

Ja stördimman växer och nya problem med den.

Någon diskussion om skärpning av EMC kraven har jag dock inte hör av? Någon?
Ve och fasa, det kunde ju vara ett handelshinder.....

de
SM4FPD
Roy
 
... Hela utvecklingen är illavarslande, när professionella produkter stör på sådana sätt, hur kan då inte konsumentprodukter störa?

Ett problem som är relaterat har med den allmänna höjningen av störnivån att göra. Radioverksamheter som använder extremt låga effekter, som t.ex. vissa former av medicinsk telemetri, riskerar att få sina signaler helt maskerade av den stördimma som genereras av elektroniska konsumentprodukter.

Det är inte bara radioamatörerna som ligger illa till i dag...
Men det förstår du väl att man inte kan införa konkurrensbegränsande krav beträffande störnivåer på vare sig professionella produkter eller konsumentprodukter. Att utrustningar skulle störa varandra på det sätt som beskrivs är bara ryktesspridning och lagstridigt förtal, i synnerhet om det emanerar från radiosändaramatörer. :rolleyes:

Rimligen borde väl toleransgränsen med råge vara överskriden, när nu även kommersiell utrustning störs och t.o.m. flygsäkerheten äventyras. Lika fullt fortsätter t.ex. PLT-skräp att saluföras på ett sätt som ställer även "konserverad gröt" i skuggan. Är det någon samordnad motaktion på gång inom EU eller ITU?

/ Göstha
 
Inom ITU-R studiegrupp 1 pågår det en kartläggning om riskerna med
en allmän höjning av störnivån. IARU och RSGB är representerade där.

Man samordnar sin argumentation med bl.a. företrädare för flygsäkerhetsorgan som också oroar sig för saken.

IARU företräds av Peter Chadwick G3RZP som har en solid professionell bakgrund inom området, speciellt när det gäller telemetri. Han var innan sin pensionering chefsdesigner på ett företag som bl.a. tillverkar byggbitar för medicinska telemetrisystem.

Det som Roy menar med "Ett tag fanns tennpest datorer, dvs sådana som var skärmade" är nog TEMPEST-klassad materiel.
Detta är en US DoD och NATO-beteckning för det som vi i Sverige kallar "RÖS-skydd", dvs skärmning och avkoppling av "röjande signaler".

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack Karl-Arne för svaret! Även om det kanske inte blir bättre med tiden, så blir det förhoppningsvis inte katastrofalt mycket sämre och radiofrekvenserna kan fortsätta att vara en "nyttighet".

/ Göstha
 
Back
Top