Test av antenn-tuners

SM5DRY

Well-Known Member
Senaste tiden har jag byggt och provat olika antenn-tuners såsom Z-match, S-match och balanced to balanced tuner. Jag testar genom att ansluta signal-källan och swr-mätaren MFJ-207. Jag belastar utgången med olika motstånd och provar alla amatörband på HF.

Är detta rätt sätt att testa? Finns det bättre metoder att välja belastningen?
Ofta är det svårt att få dessa tuners att fungera bra med alla belastnings-impedanser på 160 m och på 10 m.
Mina antenner som jag använder är oftast stora trådantenner matade med 300 Ohm bandkabel.
 
Det är lite bökigt att testa tuners.
Du behöver två st likadana "back to back" för att kunna avgöra förlusterna.
Om du bara vill kolla vilka impedanser som går att stämma av så bör du även införa lite kapacitiv resp induktiv reaktans, då blir det svårare för tunern, SM6APQ skrev om detta i en annan tråd och där angav han vissa lämpliga värden.

/Micke
 
DRY de APQ

DRY skrev:
Senaste tiden har jag byggt och provat olika antenn-tuners såsom Z-match, S-match och balanced to balanced tuner. Jag testar genom att ansluta signal-källan och swr-mätaren MFJ-207. Jag belastar utgången med olika motstånd och provar alla amatörband på HF.

Hej och god fortsättning på påsken. En antennanpassningsenhet eller rättare sagt en feeder-anpassningsenhet (tuner) bör vara kapabel att att omvandla 50 ohm till olika impedanser som feedern presenterar i sin nederända. Det har du tydligen lyckats med genom att belasta utgången med olika motstånd och iakttaga om du kan få lågt SWR med din MFJ-207.

Detta är bara en av egenskaperna hos en tuner. Den andra - lika viktigt - är hur din anpassningsenhet förmår att omvandla impedansen med lägsta möjliga förluster.

Ett icke induktivt motstånd på t ex 300 ohm som tål sändarens avgivna effekt kopplas på tunerns utgång i serie med en RF-ampermeter.

Om ampermetern, i detta fall, visar omkring 0,57 A så är effekten i 300 ohmsmotståndet 100 watt.

Nu är det inte varje amatör som har induktansfria 100 watts motstånd och kanske inte en RF-ampermeter i sitt "förråd".

Gör istället så här:

a) Skaffa fram två stycken 60 watts,230 volts glödlampor
av den gamla hederliga typen (ej sparlampor).

b) Seriekoppla lamporna och anslut till tunerns utgång.

c) "Mjölka tunern" genom att justera C och L för max. ljus. Bedöm om ljusstyrkan någotsånär motsvarar lampornas "wattvärde".

d) Detta bör inträffa vid minimum SWR på tunerns ingång.

e) Efter "nedtryckt nyckel" under c:a 1 minut, känn efter om någon komponent i tunern (spole, balun, toroid etc) blir varm.

Om ingen komponent i tunern blir varm och den erhållna ljusstyrkan motsvarar lampornas wattvärde har du lyckats få fram en bra anpassningsenhet med försumbara genomgångsförluster

73
Bengt SM6APQ
 
Last edited:
Tack för era svar -GLD och APQ! Ja, nu har jag hyfsad anpassning för olika belastningar på olika band. Så nu ska jag börja att kontrollera förlusterna i tunern. Fast det kan ta lite tid för eventuellt måste jag hämta grejor på landet för att kunna göra detta. Men jag lovar att återkomma med en rapport.
Just denna tunern är en Z match. Fördelen med Z match är i mitt tycke den snabba avstämningen när man byter band. Men den kanske har högre förluster på de högre banden?
 
Back
Top