Vad kan man göra med en gammal.....

SM4FPD

Well-Known Member
Många har en massa skrot... förlåt gamla fina saker liggande, avsedda att användas till byggen experiment när tid medges. Vi är väl som ekorrarna lite av samlare.
Men vad kan man göra av de här grejerna?
Jag tänke försöka få ur lite kreativitet från forumets alla duktiga och kreativa hjärnceller.

Själv renoverade jag en näve gamla fälttelefoner för en tid sedan, det blev tre stycken snygga väl fungerande rena och fina fältapor, som nu står där för att göras något kul av, sen när na får tid.
Visst hade barnen kul med dem, men nu är den tiden förbi.

Vad kan man göra med fälttelefoner?

Vad kan man göra med andra grejer som ligger och väntar?
Många har gamla grejer, vridkondingar, gamla gröna radioapparater, en trampgris till RA-200, 27 MHz pytsar, polsradioskanners.
Massor av radiorelaterat, som kunde byggas om, eller brukas till något kul.

Skall na spara dem till framtiden, museeum?
Kommer framtidens folk att vilja titta på dem?
Knappast tror jag, då intresset att lära sig om hur det var, hur det blev som det är, knappast ökar.
Skall vi slänga skiten?
Eller spekulera i att de blir stora värden sen.

Eller göra något för vår eget höga nöjes skull. Är det för egoistiskt?

Låt oss börja med frågan, utmaningen, till forumet, vad kan man hitta på för kul med fälttelefoner?

Sen vad kan man bygga med gamla 27 MHz stationer som man inte vill slänga, nostalgi... ni vet. Skanners för 80, 160 och 410 MHz, slänga, spara, bygga om? Nostalgi ni vet.
Är det värt att ha lagerutrymme för gammalt radiorelaterat?
Är det helgerån, hädelse, kätteri, (obs sekulärt) att modifiera gammal kultur, som att bygga om en fältelefon?


de
Roy
SM4FPD
 
Hmmm, ser inte så kul ut Arne, och en fälttelefon har ju inte fingerskiva som standard.
Men att koppla fälttelefonen till nätet går förståss.
Det går att samla fättelefoner, det finns säkert masor av de mest fantaiseggande typer, se vad en sökning på TRADEA gav:
RYSK MILITÄR FÄLTTELEFON, telefon, bakelit på Tradera. Övrigt |
SATT fälttelefon, Statens Järnvägar på Tradera. Technica & Nautica |
Gammal SJ fälttelefon EE-8-B 1952 Kellogg Company på Tradera. Järnväg &
Stavar man fel kan man säkert hitta fler roliga typer.
Men nu är vi inne på spara, till eftervälden, museeum etc delen.

De
Roy
SM4FPD
 
Man kan koppla den till Ra200 och köra AM-testen remote via tvåtråd.

Man kan köpa en Växel 10DL och sjunga "Växeln hallå"

Man kan plocka ut innehållet och bygga en lite portabelrig i tåligt vävbakelithölje.

Man kan koppla ihop två telefoner med en DL och ta fram ett glas rödvin samtidigt som man funderar på om inte elektronerna krockar i ledningen om båda pratar i mun på varandra... :rolleyes:
 
Plocka i sär apparaterna, demontera allt ner i sina minsta beståndsdelar, sortera ut sådana komponenter och mekaniska element som kan tänkas komma till användning i en tänkt framtid eller som har ett historiskt, nostalgiskt eller bara ekonomiskt värde.

Kör iväg resten till kommunens elektronikåtervinning som fortfarande tar emot vårt överskott helt gratis och utan att ställa frågor om ursprung och om vi kan uppvisa inköpskvitto.

I framtiden lär det uppfinnas många nya miljöavgifter och även deponeringsavgifter på sådana prylar och då gäller det att inte tillhöra släktet de förlorade ekorrarna som har ladorna fulla med bra att ha. :cool:

Släng allt som inte kan användas eller som inte använts de senare 30, 40 eller 50 åren. Med de resterande komponenterna - guldkornen som blev kvar, några enkla verktyg och en lödkolv kan allt byggas och man lär sig samtidigt mycket nyttigt under tiden.

Kul är det också och spännande. För att inte tala om hur stimulerande radiobygge som hobby kan vara och den obeskrivliga känslan av välbefinnande som lätt uppstår när projektet är klart och fungerar.

/Bengt
 
Last edited:
Så har jag gjort Bengt, sedan jag var tretton år.
Det finns en del askar med bra att ha smådelar nu.
Och man funderar om det inte går att göra nåt kul med dem, (fälttelefonerna, 27 MHz stn, skannrarna etc)
Utan att slakta.

Ang slänga, så ökar faktiskt mängden sopsäckar som ligger i dikena, efter vägkanterna.
Det är redan för besvärligt att åka till sopstationen. Man kan hitta en hel "garagestädning" i dikeskanten vid en mindre väg.
"Håll sverige rent" sade man förra gången detta fenomen blev för stort.

Och visst kommer många av de sk guldkornen till nytta då och då. Så visst har en välsorterad småprylsamling sitt berättingande. Bara en liter små skruvar att leta bland är guld värd.

de
Roy
 
Jag vill slå ett slag för att bygga om PR-burkarna till 28 eller 29MHz. Det är trevlig sysselsättning och apparaterna är byggda så man slipper mikroskåp. 10m har ofta korta öppningar och man vill ofta inte låta huvudriggen stå på ett band som är tyst så mycket. En ombyggd extrarigg löser problemet. En dedikerad antenn för 10m gör man enket av en beg PR-radioantenn eller tråddipol t.ex.

En SSB-apparat att ha på 28,500 är bra, men det är ofta bara AM eller FM på många apparater. AM körs 29,000-29,100MHz med anrop ofta längst ned. AM körs framförallt i USA, men jag har även hört andra länder. Som SM blir man lätt poppulär på AM. Sällan har jag hört sån glädje att få QSO med SM4RNA... :D FM anropsfrekvens är 29,600 och kör 29.520-29,690MHz i 10kHz steg.

Effekten räcker långt i dessa burkar, men här kan man även få använding för andra grejer i junkboxen som ger för låg effekt för att ha någon användning ihop med moderna högeffektapparater. Rör som 6146, 807 och 811 t.ex. eller transistorer MRF454 eller liknande.

Jag kan även passa på att rapportera att jag var mobil under eftermiddagen och hörde PA-stationer på 29,660FM så trots avsaknad av solfäckar så öppnar bandet då och då även nu. :cool:

/Anders SM4RNA
 
Gamla 27MHz-stationer har ju ofta ett bra skal (Låda) som man kan återanvända
till diverse amatörbyggen.
Ibland finns det ju komponenter man kan återanvända som signalmätare mm.
En sprayburk och man har den i den färg man önskar.;)
 
Detta är ju egentligen ett kulturarv som man borde vara rädd om och förvalta väl.
Det är ju först efteråt, när det oftast är för sent, som man uppmärksammar detta.

Men vad kommer det att finnas i framtidens junkbox?

//QRP
 
"Men vad kommer det att finnas i framtidens junkbox?"

Möss, tangentbord, hårddiskar, mikrofoner, spiralsladdar, bältesradio och ICOM- och YAESU-kepsar. Massor med halvskrotad konsumentelektronik, instickskort, moderkort, USB-pinnar, mobiltelefontillbehör, lösa fronter m m.

Vi kommer knappast att finna oktalsocklar, rullblock, kolmassamotstånd, vridkondensatorer, spolstommar, rattar och vred, kopplingsstöd av pertinax, rimlockrör, transistorer, IC-kapslar, omkopplare, 807:eek:r, lysdioder, skruvar, brickor och muttrar. Ej heller potentiometrar och analoga visarinstrument etc.

Ingen vet med säkerhet, men gissa kan man ju få göra. :)

/Bengt
 
Ok QRP, kulturarv säger du.
Visst är det så.
Men har vi som är radiointresserade och ekorrar som samlar radioskrot verkligen ansvariga för framtidens historik, att kunna visa den gamla kulturen.
Har vi som radioamatöre detta ansvar? Är det framställt någon gång? Eller tar vi på oss detta själva, i så fall varför.
Själv spar jag av någon anledning, som jag funderat mycket på, en massa grejer.
Ja nog verkar det som om man inte riktigt vet varför man gör som man gör, dvs samlar. En evulotionär sak? Som kanske inte behövs mera.
Men inte är vi ensamma om att vara ekorrar, det kan ju stå fem tio gamla bilvrak hos en del, andra samlar bräder, andra grävmaskiner, bräder, klockor, klockdelar, gamla datorer, frimärken, pengar.

Nej det verkar inte finnas något kul man kan göra med Fältaporna, då får dom väl stå tills dom kommer med containerna och städar efter mig. Däremot är ju telefontråden nyttig, DL-1000.

När det gäller sparande av gammalt så är det väl först när det blir riktigt gammalt som värdet ökar, och då finns det ju nästan inga kvar. Låg tillgång = stort värde, åtminstone nostalgiskt värde.

Nå, vad kan man då göra med en gammal 27 MHz:are då? SM4RNA hade goda ideer. det finns gamla med AM, sen kom FM apparater andra med alla trafiksätt, kristallstyrda, syntes etc.
Men många radioamatörer har ju både en och två 706:eek:r förutom huvudstationerna så det finns knappast behov av fler apprater, eller?

Skall vi spara dom för att användnas vid katastrofläge då all infrastruktur i landet slagits ut, och bli hjältar som kunde upprätthålla kommunikationen i landet?

Eller bara ha dem för eget höga nöjes skull och slänga när man tröttnat på dem.

Slakta dem och ta tillvara delar är kul förståss, och bygga något nytt kul, ända tills kompisen vill bygga en likandan grej, då finns ju inte dessa delar ens att köpa. Dvs jag har inställningen att ett hembygge skall gå att bygga i fler exemplar.

Ja Bengt, vad kommer att ligga i framtidens junkboxar, något som jag oxo och har funderat på .
Redan nu tar vi ju tillvara ferriter från datorer.
Jag tycker det blir mer och mer ointressanta saker i dagens eleketronikskrot.
Eller är det så att nästa generation samlar upplevelser istället, restaurangbesök, krogbesök, resor...
skiter i sina gamla saker, nej jag tror inte det efter att ha sett mobiltelefonsamlingar både hos barn och avuxna.

de
Roy
SM4FPD
 
Skall vi spara dom för att användnas vid katastrofläge då all infrastruktur i landet slagits ut, och bli hjältar som kunde upprätthålla kommunikationen i landet?
Ett inte alldeles ovanligt resonemang bland radioamatörer. Tyvärr föga verklighetsförankrat.

Något som hittills inte nämnts är det faktum att min, Roys och Bengts generation av radioamatörer är den sista som håller på med amatörradio som är igenkännlig från tidigare.
Vi hade möjligheten att återanvända tidigare generationers kunskaper, apparater och komponenter, därför att dessa kunde passa in i även vårt sätt att utöva amatörradio.

Det verkar däremot inte komma några efter oss som kan ha glädje av hopsamlade radiogrejor, utan dessa kommer med största sannolikhet att hamna i återvinningen när vi "ställer in tofflorna".

Detta är en ganska tillnyktrande tanke.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Ett bra ställe att avläsa samtiden är att besöka någon second-hand inrättning, typ Myrorna etc.
Ta en titt på allt elektronik-junket där.
En mångfald av nätaggregat, fjärrkontroller, hårddiskar, telefoner, kameror mm som man just vid första anblicken inte ser någon nytta av.

//QRP
 
FPD skrev; "Ja Bengt, vad kommer att ligga i framtidens junkboxar, något som jag oxo och har funderat på . Redan nu tar vi ju tillvara ferriter från datorer. Jag tycker det blir mer och mer ointressanta saker i dagens elektronikskrot."
-----

Jo så är det nog Roy. Vi som varit med ett tag har ju kunnat följa utbudet och efterfrågan av olika saker på loppisborden.... i mitten av 70-talet var slutstegskomponenter, stora vridkondensatorer, keramiska spolstommar, omkopplare, jättetunga trafos, oljelytar, instrument m m eftertraktade byten. Efterfrågan var större än tillgången. Köparna visste exakt vad de ville ha och kunde också använda grejorna. Mycket blev byggt.

Under mitten av 80-talet när jag och en handfull andra amatörer började med 10 GHz mikrovåg fanns knappt några komponenter att få tag på. Vågledare och flänsar, riktkopplare och detektorer, d v s skrot från gamla radarstationer var eftertraktade. Jag minns hur vi slogs om godbitarna på de Nordiska VHF-mötena i Ånnaboda och i Danmark. Fortfarande byggdes det mycket runt om i stugorna.

Någon gång under 90-talet märktes en förändring och andelen dator-skrot och utrangerad konsumentelektronik ökade snabbt. Då och då fanns lådvis med gamla fina komponenter men efterfrågan var inte längre särskilt stor. I många fall fanns inga köpare alls och grejorna fick skänkas bort.

Så har det fortsatt och idag är det otroligt svårt att finna någon som vill ta hand om sådana rejäla saker som stora vridkondensatorer, PA-spolar och högpresterande mikrovågsskrot i form av kommersiella radiolänkar som tillverkades bara för 5...10 år sedan. Utbudet av utrangerad utrustning är så enormt stort idag att de flesta som fortfarande bygger på komponentnivå är fullständigt blasé.

Från tid till annan har jag försökt skänka bort kubikmetervis med radioprylar. Det är svårt och de som säger sig vara intresserade rotar ibland lite förstrött i junket och plockar åt sig en och annan godbit. Resten har jag fått köra iväg till kommunens återvinning. Numera frågar jag inte först.

Om vi kikar 10...20 år framåt så ser jag stora berg av gamla radioapparater och allehanda bra att ha prylar som "vår generation ekorrar" samlat på sig. Intresset för att ta över våra fina saker är troligen minimalt eftersom framtida generationer helt enkelt inte kommer att ha några känslomässiga kopplingar till en gammal rörradio, en surplusmaskin från WWII, stora klumpiga fartygssändare i 19" rackar eller keramiska spolstommar från 40-talet. Vad skall sådant användas till och varför så mycket besvär. Allt som behövs finns ju redan att köpa färdigt med helt otrolig prestanda dessutom.

Anledningen till att dagens junkboxar och loppmarknader är ointressanta för oss är kanske att de inte innehåller sådana saker som vi gillar eller har användning för. Det är nya tider nu Roy och förändringsprocessen kommer att fortsätta i det oändliga.

/Bengt
 
Ett annat problem med dagens generation av materiel är att tillverkarna helt enkelt inte vill att den ska gå att återanvända eller modifiera.

Något som är vanligt numera är s.k. "Planned Obsolescence", där man helt enkelt ser till att apparaten eller materielen inte ska gå att använda när supporten från tillverkaren upphört.

Det stora inslaget av mjukvara i materielen gör det enkelt att åstadkomma detta.

Vi som envisas med att använda materiel som går att förstå, modifiera och återanvända stämplas lätt som "tillväxtfientliga terrorister". Att misstro och motarbeta konsumtionssamhället kan beskrivas som en subtil form av statsfientlig verksamhet.

Makthavarna kommer nog förr eller senare att hitta på sätt att ta itu med oss...

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
"Vi som envisas med att använda materiel som går att förstå, modifiera och återanvända stämplas lätt som "tillväxtfientliga terrorister"."

:)

Jo, vi ses nog inte som en särskilt intressant konsumentgrupp. Förr tillverkades prylar för att hålla så länge som möjligt. Kvalitet var ett nyckelord och det snålades inte på konstruktionsstadiet.

Numera tillverkas de flesta produkterna för att gå isönder så snabbt som möjligt efter det att garantin upphört att gälla. De flesta kan visserligen repareras men som av en slump kostar reservdelarna och reparationen mer än en ny modernare apparat. Få väljer det dyrare alternativet.

Dessutom byts apparaterna ut av andra anledningar än slitage och brist på grundfunktioner. Numera hägrar andra färger, nya features som kanske inte används men är kul att ha.

Om man skulle vrida tillbaks utvecklingen och börja tillverka hållbara produkter så hade alla företag gått en säker död till mötes.

Ju mer vi köper, ju mer måste vi slänga och så hålls ekorrhjulen igång. Har vi något alternativ?

Flytta ut i en enslig stuga i skogen och odla morötter? :eek:
 
>>Det stora inslaget av mjukvara i materielen gör det enkelt att åstadkomma detta.

Glöm inte att framtidens (?) junkbox innehåller en stor del programvara - och dessutom går det ibland att byta ut programvaran i gamla apparater och på så sätt ge dem nytt liv.

När man programmerar är en del av "komponenterna" riktigt gamla: C är närmre 40 år, och LIsp, som jag själv använt för bl.a. APRS, är omkring 50. Ändå används sådana "komponenter" fortfarande i samtida apparater - Linux kryllar av C och (Emacs) Lisp.

73 de SM6VYF/Arne
 
>>Det stora inslaget av mjukvara i materielen gör det enkelt att åstadkomma detta.

Glöm inte att framtidens (?) junkbox innehåller en stor del programvara - och dessutom går det ibland att byta ut programvaran i gamla apparater och på så sätt ge dem nytt liv.

Om tillverkarna tillåter detta, vill säga...

Jag har ännu inte sett något exempel av "öppen källkod" i (amatör-)radioapparater avsedda för den breda konsumentmarknaden. Undantaget har hittlills varit SDR-utvecklingen som ännu vänder sig till en nisch-grupp.
Att "disassemblera" eller tillämpa "reverse engineering" på existerande programvara
kan möjligen fungera för riktigt erfarna programmerare när det gäller enkelt uppbyggda program av firmware-natur.

När det gäller surplusmarknaden kan det bli ännu värre; hårdvaran "avhemligas" medan mjukvaran förblir hemlig.

Nettoeffekten är att materiel uppbyggd efter sådana principer riskerar att bli fullständigt oanvändbar om/när tillverkarna vänder ryggen till.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Ok QRP, kulturarv säger du.
Nå, vad kan man då göra med en gammal 27 MHz:are då? SM4RNA hade goda ideer. det finns gamla med AM, sen kom FM apparater andra med alla trafiksätt, kristallstyrda, syntes etc.
Men många radioamatörer har ju både en och två 706:eek:r förutom huvudstationerna så det finns knappast behov av fler apprater, eller?

Nja. En 706a täcker ju så många andra band och risken(?) är överhängande att den hamnar på någon repeaterfrekvens på VHF eller UHF eller möjligen på 6m, nu när det börjar bli aktuellt. Att "offra" en 706a för 29MHz AM verkar mer än otroligt. Sen vet jag inte hur många 706 som verkligen finns. Jag har hört att de bara har en livslängd på i bästa fall 10 år, och då känns det mera ekonomiskt och tryggare med en ombyggd PR-burk som redan puttrat på i 25 år och som troligen gör det lika länge till. ;)

Intressant med de gamla PR-burkarna med AM, är att de oftast har kollektormodulering och låter riktigt bra till skillnad till moderna lågnivå amatörpytsar. Det går med stor ansträngning att få vissa amatörpytsar att låta skapligt på AM, men aldrig i närheten så bra som en gammal bra PR-burk.

/Anders SM4RNA
 
Dagens junk är fulla av IC-kretsar och ytmonterade komponenter
på specialdesignade kretskort.
Många av IC-kretsarna är dessutom programerade för särskilda ändamål
och utrustning. Vilket också gör dem oanvändbara i andra sammanhang.
En D-star radio blir i framtiden säkert lika oanvändbar som en gammal NMT-telefon är idag och det finns inga alternativa användningsområden.

Jag tror att de analoga prylarna mer eller mindre att alltid kommer att vara värdefulla.
Även som lösryckta ur sitt sammanhang kommer de att vara det.
Detta till skillnad från dagen digitala komponenter.

//QRP
 
Last edited:
Back
Top