Vad skall vi ha Q-förkortningarna till?

DXU skrev tidigare som en kommentar till MMJ om huruvida kunskaper om EMC är relevanta vid certifikatprov:
Det är om möjligt ännu mer verkningslöst än att spotta i oceanen. Börja med att på internationell basis ställa lika hårda EMC-krav på fabriksbyggd elektronik som de som ...

Och var ifrån skall då initiativen till de internationella krav du föreslår komma?

Bäst verkan får information och krav på förändringar när de kommer från individer och organisationer som är insatta i problematiken, såsom välutbildade och seriösa sändaramatörer och våra föreningar. Många av oss sitter väl till, och/eller har kontakter där det gör bäst nytta att framföra våra farhågor.

Om vi ser till att återväxten i våra led består av kunniga individer som förstår hur viktigt det är att vara rädd om den resurs som frekvensspektrat är, så är vi på god väg. Blir det tillräckligt många loskor i havet så lär det snart framgå att något är på tok och att det krävs förändring.

Att inte se till att vi har den kunskapen med oss redan när vi får vårt efterlängtade cert, måste vara synnerligen kontraproduktivt. Kunskaper vad gäller EMC bör vara en framträdande del av kraven för cert. MMJ's synpunkter är riktiga.


Q-förkortningar är ett väl fungerande sätt att säga mycket med få tecken och det skadar inte att man har även den kunskapen när man kommer igång, oavsett om man redan har CW'n eller kommer därhän senare.

I en CW-kontakt där signalstyrkorna är klena och fladdriga och kanske även med mycket störningar runtikring så är Q-koden till stor hjälp. När vi hör ett Q så triggar någon del av hjärnan igång och är beredd att bläddra i den inprogrammerade tabellen med koder. Om vi i stället i klartext sänder hela den fras som Q-koden innebär, så lär stora delar av meddelandet aldrig nå fram.

Att använda dem vid telefoni är ganska poänglöst. Ex: "mitt QTH är Vingåker" i.st.f. "jag bor i Vingåker" ger ingen fördel.

/Janne
 
Last edited:
SM0AOM Skrev tidigare;

"Målinriktad telegrafiträning som leder till ett 60-takts telegrafiprov skulle dessutom ha sidoeffekten
att bara de verkligt intresserade skulle bli radioamatörer, vilket även skulle motverka problemet
med den korta halveringstiden."

Som att säga;
Målinriktad hästvagnskörning som leder till bladfjädringsprov skulle dessutom ha sidoeffekten att bara de verkligt intresserade blev rallyförare och skulle motverka att så många tröttnade på rally!

-Vilken strålande slutsats!
 
Last edited:
SM3BDZ skrev tidigare:

"Det är nog som min gode namne ZBB säger, att du är lite uttråkad Roy och roar dig med att vara en aning provokativ"


.......Ja, man skall nog inte reta "prästerskapet".
 
Last edited:
Hmm...

SA2CER!
Jag är uppväxt inte så långt från Strömsund i Jämtland. I Beppe Wolgers tecknade film "Dunderklumpen", som utspelas just i Jämtland och i Strömsunds kommun, heter en av karaktärerna, "Endumen". Det skulle kunna vara jag! Det beskriver lite hur jag känner mig, då jag inte förstår vad du vill ha sagt eller vad du riktar dig emot - annat än mig - i ditt korta inlägg ovan.

För det kan väl inte vara så att det är ett exempel på:
"Det dunkelt sagda, är det dunkelt tänkta" ?

/Lasse
 
Last edited:
Hej!

SA2CER, du som avlagd prov "nyligen", hur använder du Q-koder?
Nu har DU ett tillfälle att bidra med substans till tråden!
 
Roy skrev; "Jag får ofta frågan från folk som funderar på att bli radioamatör varför man måste kunna detta trams.... Den som vill kan ju göra sig en lapp med Q-förkortningar att lägga framför stationen om han vill, knappast nödvändigt som försvårande och urskiljande sak i ett kunskaps och lämplighetstest."

Jaså det var märkligt. Jag kan inte minnas att jag fått den frågan (är frågan verkligen så vanlig Roy?) men kan tänka mig att det finns en del nykomlingar som funderar i sådana banor. -Åhhh vad jobbigt, varför måste jag kunna sådant som inte intresserar mig och varför måste jag känna till saker som jag inte har nytta av. Jag vill absolut inte lära mig något nytt onödigt och vill inget veta - jag vill inte vidga mina vyer. Jag vill bara ha ett amatörradiocertifikat så jag kan prata radio.

Q-förkortningarna liksom alla övriga trafikförkortningar var ursprungligen avsedda att användas vid morsetelegrafi och ger flera stora fördelar där. Det blir entydigt vad som avses och effektiviserar trafiken väsentligt. Särskilt bra vid svaga signaler i störd miljö. Vill man få fullt utbyte av sin hobby kan det även vara bra att veta vad B4, R och C betyder liksom RX, TX, PWR är vanliga förkortningar i många sammanhang. Q-förkortningar används även vid telefonitrafik och även om det väl får klassas som en lindrig form av "missbruk" så är det ofta effektivt och ger tydlighet. Vill man i en telefoniförbindelse påpeka för sin motstation att signalstyrkan varierar så ligger det nära till hands att använda uttrycket QSB. Men visst är det fel.

Roy ondgör sig särskilt mycket över att förkortningarna QSL och QRZ används felaktigt på telefoni men det är väl exakt vad vi kan förvänta oss ske när förståelsen för att känna till de verkliga betydelserna inte längre finns och nyttan av att veta t o m ifrågasätts av den gamla stammen som Roy själv tillhör och som faktiskt borde vara förebilden för de nya.

Vad betyder egentligen QRZ och varför skall jag behöva veta det? Onödigt vetande! De som använder förkortningarna på det sättet som är mest vanligt på banden idag skriker rakt ut i luften" -Jag har ingen aning om vad Q-förkortningen jag använder betyder men jag har hört att andra säger så" De flesta har själva ingen aning om att de inte har en aning om detta och blir på så sätt självmarkerande.
 
QRZ? är väl inget som man säger? Det tutar man och då med ett frågetecken bakom.
Det har gått inflation i språket!
 
Last edited:
Det här är lika paradoxalt som när två personer slåss om vem som är fredligast.
Målsättningen med kommunikation är att man förstår varandra. Någon däremot?
 
Jag använder mig av ett par Q-koder vid foni (som visserligen är det enda trafiksättet jag kan än så länge ) och jag finner det väldigt praktiskt när man pratar med någon station som inte är så vass på engelska. Ex. QTH, QSB, QRM underlättar vid sådana kontakter. Kör jag däremot 80 eller 40 inom landet så blir det nog inte mer än kanske QTH?. Fast som norrlänning kanske man skulle bli stenhård på Q-koder, sparar ju in på pratet och spär på imagen av den fåordige norrlänningen ;)
Ha det fint, nu ska det köras 17m. QSW 18.162 +/- QRM :)
 
Last edited:
Bättre vore väl att lägga kunskapskrav på störningsbekämpning som är hobbyns värsta fiende.

Ja, det håller jag med om. Många som varit radioamatörer länge skulle också behöva repetera kunskaperna och skaffa sej nya - det har hänt mycket de senaste åren.

Och varför mäter radioamatörer år 2014 meter som frekvensangivelse?
Trots att man kan ligga flera hundra kHz fel. (17 meter blir ju 17,64 MHz).

Tja, för att man (oftast) avser själva bandet och inte nån viss frekvens (på bandet), och av gammal tradition används (avrundad) våglängd. Jag har svårt att se att det är ett problem. Men det är väl upp till var och en att göra som man vill!

Varför finns inga byggprojekt av modernare typ med ytmontering?

Tja, det undrar jag också! Många verkar tro att det behövs väldigt specialiserade verktyg och träning för att löda ytmonterat, så är det ju inte alls. Jag använder ytmonterade komponenter i mina projekt (både privat och professionellt) eftersom de är både billigare och enklare att montera.

Ang. ditt resonemang om Q-förkortningar... Jag säger inte direkt emot ditt resonemang, men jag undrar stillsamt varför du avslutar inlägget med "De SM4FPD"? Vad sägs om "Från SM4FPD", eller kanske "Mvh Roy"?

Mvh Hans
 
Apropå Q-förkortningar.

Jag avviker, som vanligt, litet utanför amatörradio och ber därför om ursäkt.

När det gäller kust- och fartygsradio används Q-förkortningarna enbart i telegafikontakter - mycket sällan på telefoni.
Q-koden underlättar frågor och svar.
Exempel: Ett fartyg anropar en kuststation. Kuststation svarar och sänder QTC? Fartyget: QTC3.
I klartext skulle det annars låta så här. Kuststationen: Hur många radiotelegram har ni att sända? Fartyget: Jag har 3 telegram till er.
Q-koden överbryggade alla språkbarriärer. På Tingstäde Radio (Gotland) hade vi mycket telegramutväxling med ryska fartyg. Ofta kunde den ryske telegrafisten inte engelska men tack vare Q-förkortningarna klarade vi telegramutväxlingen galant. Tilläggas måste jag säga att ryska telegrafister var mycket skickliga operatörer.

Ännu mera utanför ämnet:
Under Biafrakonflikten flög jag (extraknäckade) på nätterna som radiooperatör på ett amerikansk transportplan - en C-97.
En av piloterna, morsekunnig, hade varit med på spionfartyget Pueblo som blev uppbringat av Nordkorea. Han satt nio månader internerad utanför P´yongyang. Han berättade att de var 23 man i ett trångt utrymme utan toilett. Men, de nordkoreanska fångvaktarna kunde morsealfabetet. När någon blev "nödig" visslade man QOG = Jag har remsor att sända. Den nödiga ledsagades då av en beväpnad vakt till ett torrdass. När fången uträttat sina behov visslade han QRU och blev förd tillbaka.


Fast trafik, point-to-point.
Under min FN-tjänstgöring satt jag ihop med UN Field Service och fick ibland rycka in på telegrafiförbindelsen Kinshasa - Addis Ababa. Här användes Q-förkortningarna flitigt plus den s k Z-coden.
Den sistnämnda coden är egentligen enklare eftersom oftast de två sista bokstäverna hänför sig till frågan eller svaret.
Exempel: ZHC? = How is receiving Conditions? ZAN = I can hear Absolutly Nothing.
Ofta hörde man en "hopklistrad" remsa som sände: CQ DE 4UC 8 MC ZAN +

Ursäkta mina avvikelser!

/Bengt SM6APQ
 
Last edited:
Många kul inlägg, och särskilt kul att tråden nästan blev en Morse tråd, där Q-förkortningar och radiokontakternas längd ventileras.
Och visst är Morse fantastiskt!!!!
Så visst var det bättre förr när man inte hade FBK eller BK, då blev radiokontakterna längre eftersom det tog lång tid att koppla om mellan sändning och mottagning.
Min avsikt var ju att gnälla över Q-förkortningarnas konstiga användning vid telefoni.
Idag hörde jag en radioamatör som kallade QRZ! och utropstecknet, som jag även i inledningen använde jag av skäl.
Kallar QRZ kallar ku ärr säta! detta trots att inge försökte ropa honom.

Jag läste en Amerikansk radiotidning, och upplever att det är väldigt många fel i byggprojekten. Något jag upplevt då jag fått många frågor från byggande nybörjande radioamatörer och varför inte bygget fungerar. Dessutom dessa otroliga användningar av måttenheter. En 160 meters antenn som man kör på 40 meter och som är 2x33 fot lång... Suck, år 2104.
Kristaller vars frekvens mäts i meter, ibland med stort M till och med.
Ja det är rent löjligt ibland.
Man kan till och med se i nya radiotidningar hur man skriver decimal med point, dvs en prick mitt på raden. Ofta på olika sätt på olika ställen i byggprojektet. Var är ingenjörsmässigheten????
Inte så konstigt att många nybörjare misslyckas med byggena. Och ger upp.



Men jag inser nu att hobbyn är i det närmaste oförändringsbar, särskilt efter denna debatt.
Se på FM och 12,5 kHz kanalerna infördes för snart 20 år sedan, nästan inget har hänt, man vet inte ens hur FM bildar bandbredd.
Se på 1750 Hz och CTCSS, omöjligt, totalt omöjligt att modernisera relästationerna.
Samma motstånd lär det ha varit när PTT infördes på 40 talet tror jag det var, liksom när SSB kom.
För att inte tala om när FM kom i början av 70 talet, de var ju bara pr-amatörer som körde FM......
Att ändra telefonivokabulären gör man inte i en handvändning inte.

Men som jag nämnde och som någon skrev om, störningar håller på att ta död på hobbyn.

Och man bara lägger sig ner och dör. Hur många radioamatörer ger upp idag?

Jo SM7EQL, jag får många frågor om dessa Q-förkortningar och hur fånigt det verkar, särskilt att behöva lära sig dem, och jag jämförde med hur vi i småskolan tvingades lära oss psalmverser, utan att på minsta sätt förstår varför. Det mår väl duga med en lapp på skrivbordet om man nu vill förstå Q-förkortningar. Det lär finnas viktigare kunskap att lägga in i provet.
Men jag har inte gjort någon vetenskaplig utredning om detta, utan det är "bara" mina erfarenheter.



SM4FPD
 
Denna diskussion styrker min allmänna syn att telegrafikravet skapade bättre radioamatörer.
När man behöver använda telegrafi som C- och B-amatörerna fick göra initialt så kommer Q- och trafikförkortningar
in naturligt.

Dessutom krävde själva telegrafiinlärandet ett engagemang och studiedisciplin som också det återverkade positivt på helheten.

Det faktum att "halveringstiden" var så mycket längre förr pekar på ett systemfel, där man uppenbart inte längre är rädd om sina privilegier. När man behövt anstränga sig för att uppnå något så blir man motsvarande mera rädd om det uppnådda.

Ska man se krasst på det hela så efterfrågas inte amatörradio längre av några andra än plastradioindustrin, där man eftersträvar kravlöshet som förväntas leda till kvantitet samt "modernisering", eller "planned obsolescence", inom amatörradion för att kunna sälja mera apparater i den heliga tillväxtens namn.
Ur detta perspektiv är vi som förespråkar kunskaper och "tidlösa trafiksätt" som telegrafi rena omstörtarna och borde snarast lagföras för en subtil form av statsfientlig verksamhet.

Slutligen upprepar jag Leif/MCD:s ett par år gamla fundering när det gäller kunskapsfientlighet:

"När man läser debatten i denna och en del andra trådar blir man nyfiken på varför ni tycker att kunskap är så hemskt?
Känner ni en stor smärta av att lära er något, eller är det bara en allmän ovilja att kunna något?"


73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Nja Karl Arne, de där med kravlöshet från de som köper plastradio håller jag nog inte med om.
Snarare tvärs om

SM4FPD
 
Nja Karl Arne, de där med kravlöshet från de som köper plastradio håller jag nog inte med om.
Snarare tvärs om

SM4FPD

Läs gärna vad jag skriver, det är inte fråga om kravlöshet FRÅN, utan kravlöshet PÅ plastradioamatörerna.
Jag är förvisso van att tala för döva öron, men betackar mig trots det för avsiktliga misstolkningar.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Det flesta projekt på min lab bänk är ytmonterade, och det finns massor av inspiration, hjälp och support att få på nätet. Det kanske helt enkelt är så att de ytmonterade projekten som finns är så lätt-tillgängliga på nätet att vi missar dem ?

Här är exempelvis en länk till en intressant källa som jag scannar av med jämna mellanrum:

https://oshpark.com/profiles/goboxgizmos

73/Kent
 
När det gäller frågan om krav resp. kravlöshet på apparater och operatörer kan man ånyo begrunda innebörden i detta tyska guldkorn:

"Worin unterscheiden sich CB- und Amateurfunk? Im CB-Funk wird das Gerät geprüft, im Amateurfunk der Funker."

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Tack för länken SM7MMJ
Hade jag ingen aning om, kanske det kommer större och mer effektfulla byggplattor.
Har funderingar på ett slutsteg att pilla med under kommande vinter.
Rör, Trissor eller kanske ytmonterat till viss del?

https://oshpark.com/profiles/goboxgizmos

Trevlig sommar
 
Back
Top